48 uur in Verviers

on

Normaal brengt mei ons een familie-citytrip op een exotische locatie; in 2021 brengt het ons iets dat we allemaal al kennen: een coronaproof wandelweekend in het wisselvallige Belgische weer. Dat is al een pak meer dan wat 2020 ons gaf – maar toen was het weer wel goed. Benieuwd hoe we onze 48 uur in Verviers doorbrachten?

Het begon met prachtige wolkenvelden over de autosnelweg richting Verviers. Alsof de lucht bestond uit suikerspin. Een mooiere start van een verlengd weekend was waarschijnlijk niet in te denken.

1. Abdij van Val Dieu

Na de incheck in het hotel, reden we onmiddellijk richting Abdij van Val Dieu (of voor de puriteinen: Abdij van Godsdal) voor een kleine wandeling. De cisterciënzerabdij ligt in Aubel en de piek bleek doorheen heel onze wandeling regelmatig zichtbaar.

We bezochten heel kort de kerk en binnenplaats van de abdij alvorens aan onze wandeling te starten die ons doorheen het glooiende landschap leidde. Een absolute aanrader als je in de streek bent.

2. Hoge Venen

Verviers is een ideale uitvalsbasis voor enkele populaire wandelgebieden, zoals de Hoge Venen. We kozen ervoor om nog eens een kort rondje venen te doen; één van onze favoriete wandelingen in de Hoge Venen.

We starten bij de Signal de Botrange, lopen over vlonders en over deinende moddervelden. We slagen erin het weer én de modder te trotseren mét buggy. Da’s al meer dan wat kan gezegd worden van menig witte sneaker. Hoge venen en sneakers: does not compute.

Aangezien we een fijne peuter in ons gezelschap hebben, is deze wandeling meer dan genoeg. Wil je wat meer wandelen? Dan zijn er verschillende opties binnen de 40 kilometer rond Verviers:

3. Street art parcours in Verviers

Is er dan ook iets te doen in Verviers zelf, eigenlijk? Het klopt dat Verviers niet dezelfde aantrekkingskracht lijkt te hebben dan de naburige welbekende steden/dorpen à la Malmedy, Eupen of Luik. Als je doorheen het centrum van Verviers wandelt, dan merk je ook snel waarom. Enerzijds heeft de stad een enorm potentieel: dankzij het rijke textielverleden is er prachtige oude architectuur te zien. Anderzijds lijkt het ook alsof de tijd daar ergens is blijven stil staan: er is enorme leegstand en helaas ook een gigantische hoeveelheid zwerfvuil in de stad.

Toch is Verviers één van de mooiste Waalse steden. De oude industriestad heeft echt prachtige gebouwen die je met een korte stadswandeling al snel opmerkt. De afgelopen jaren zijn daar ook kleurrijke graffiti-werken aan toegevoegd, die samen een streetart parcours vormen. Het parcours bestaat uit enkele werken in de reeks ‘Dire Nous’ en enkele losse werken. De ‘Dire Nous’ reeks is gebaseerd op het gelijknamige essay van Edwy Plenel en viert samenleven, verdraagzaamheid en multiculturalisme.

Een ideaal slot dus voor ons weekend Verviers. En of Verviers interessant is? Absoluut; op amper zes maanden tijd is het de tweede keer dat we hier zijn. De oude stad heeft dus een bijzondere lokroep.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s