De 7 beste luswandelingen in België

Wil je eens graag een opsomming lezen van zeven prachtige wandelingen, samengesteld door iemand die hier totààl geen bevoegdheid voor heeft en dit alles op een compleet subjectieve manier zonder enig spoor van doorgedreven onderzoek?

Dan ben je aan het juiste adres! Ik geef jullie met plezier een overzicht van zeven wandelingen die voor mij onvergetelijk waren. Spoiler alert: ik heb hoogtevrees dus Wandelclub Den Diepen Afgrond gaat hier z’n ding niet vinden. Het zijn ook allemaal lussen, dus het goede nieuws is dat je je auto/station/bushalte niet kwijt kan spelen.

En omdat zeven wandelingen echt wel belachelijk weinig is en iedereen in 2020 elke week zeven wandelingen deed, is er telkens ook een ‘gelijkaardig’ alternatief op een andere locatie.

Nog meer overzichten, nog meer wandelingen? Kijk dan even HIER. Op onze ‘wandelingen‘ pagina staat een overzicht van de wandelingen die we tot nu toe gedocumenteerd hebben. Een lijstje dat hopelijk snel langer wordt!

1. Ternell (Hoge Venen)

Waarom is deze wandeling zo fantastisch?

Deze wandeling combineert alle verschillende elementen die de Hoge Venen zo speciaal maken: je hebt het Brackveen, prachtige bossen met mooie vergezichten, de rivier Helle én bij begin/eind Huis Ternell, een brasserie uitgebaat door zéér vriendelijke mensen.

We deden deze wandeling op onze Nationale Feestdag en ik werd echt een beetje verliefd op de Hoge Venen. Ik weet niet wat deze plotse uitbraak van vaderlandsliefde exact triggerde, maar ik ben overtuigd dat de liefdesaffaire op deze wandeling ontstond. Op sommige plekken leek het zelfs dat we in één of ander Amerikaans Nationaal Park aan het rondlopen waren; maar dat komt allicht omdat ik geen bioloog ben en ik geen idee heb van inheemse en uitheemse boomsoorten.

Meer informatie:

 • Startpunt: Huis Ternell (Monschauer Straße Ternell 2, 4700 Eupen)
 • Lengte: 19,7 km
 • Duur: 5 à 6 uur
 • Niveau: Makkelijk (gemiddeld als je quasi nooit wandelt)
 • Drukte: Zeer gevoelig voor feestdagen, verlofperiodes,… Gezien de lengte van de wandeling zijn er rustigere stukken, maar stukken waar meerdere wandelingen samenkomen kunnen druk worden.
 • Ondergrond: Bosgrond, houten paadjes, asfalt
 • Markering: Rode rechthoek
 • Wikiloc-link en GPX: Alles te vinden op de handige website van ostbelgien.be.

Alternatieven:

 • Rond de Venen: Voor mensen die graag de hoogtepunten van de venen hebben op een véél kortere wandeling (8,7 km). Een soort best of.
 • De toppen van de Warche: Voor Wandelclub Den Diepen Afgrond, zij die graag toppen hebben zonder venen. Kijk ook HIER naar onze korte review.
 • Het Vinne: voor fans van houten paadjes.

2. The Crystal Ship (Oostende)

Waarom is deze wandeling zo fantastisch?

Toen The Crystal Ship in 2016 voor het eerst aanmeerde in Oostende, gingen we er onmiddellijk heen. Waar we daarvoor naar het buitenland trokken voor stedelijke street art wandelingen, was er eindelijk eentje met een uitgestippeld parcours in België. En wat voor één. The Crystal Ship combineert nationale artiesten met internationale artiesten; grote werken en kleine verrassingen.

Dankzij The Crystal Ship ga ik al sinds 2016 jaarlijks naar de kust – en da’s een hele prestatie. Ik ben er Oostende als stad veel meer door gaan appreciëren en zelfs in het moeilijke jaar 2020 is The Crystal Ship erin geslaagd om nieuwe werken aan te trekken en een verlichte wandelroute uit te stippelen. Maar ook zonder de avondwandeling loont het de moeite om de kunstwerken te voet (of met de fiets) te ontdekken.

Meer informatie:

 • Startpunt: Toerisme Oostende.
 • Lengte: Dit kies je zelf. Je bepaalt zelf welke werken je wilt zien. Wij deden onlangs een route van 17 km.
 • Duur: Afhankelijk van de lengte die je kiest.
 • Niveau: Makkelijk.
 • Drukte: Druk, zeker in het centrum. Werken buiten het centrum kan je in alle rust tot je nemen.
 • Ondergrond: Asfalt.
 • Markering: Nee, geen vaste markering. Routeplannen kan je via de site van The Crystal Ship.
 • Wikiloc-link en GPX: Onze eigen route, klik hier

Alternatieven:

 • Mechelen Muurt 2.0: Oké, Mechelen was eerst. In 2015 lanceerde lokaal icoon Gijs Vanhee al Mechelen Muurt. In 2020 zijn er nieuwe werken bijgekomen en werd Mechelen Muurt 2.0 een feit. Mechelen Muurt is ook een heel fijne geocache-route.  
 • Street Art Antwerpen: 2016 was een goed jaar voor graffiti kunstenaars want ook Antwerpen (Deurne) ging overstag. Aanrader om eens verder te kijken dan de Meir lang is. Meer informatie via Stad Antwerpen.
 • Spookstad Doel: Als je fan bent van street art is Doel sowieso een must. Het kan er wel enorm druk zijn. Voor een bezoek met de wagen heb je een identiteitskaart nodig. Er zijn ook heel wat wandelingen in de buurt.

3. Palingbeekwandelroute (Westhoek)

Waarom is deze wandeling zo fantastisch?

Je wandelt tijdens de palingbeekwandelroute niet alleen door een uniek landschap, maar ook letterlijk door de geschiedenis. De vele informatieborden en het zeer interessante filmpje dat je tijdens de wandeling tegenkomt vormen een grote meerwaarde. Alsof dat niet genoeg is, vind je er ook twee kunstwerken van Koen Van Mechelen.

En het meest vreemde: er was niemand te bespeuren. De Westhoek was voor mij misschien wel de (her)ontdekking van 2020. Onze uitvalsbasis Ieper was ideaal voor de vele wandelingen. Ideaal als je op zoek bent naar een wandelweekend met makkelijke wandelingen, vlakbij een aangename stad.

Meer informatie:

 • Startpunt: Bezoekerscentrum De Palingbeek
 • Lengte: 12,4 km
 • Duur: 3 à 4 uur
 • Niveau: Gemakkelijk
 • Drukte: Rustig
 • Ondergrond: Platteland, bosgrond
 • Markering: Ja, via bewegwijzering.
 • Wikiloc-link en GPX: Te downloaden via Westtoer.

Alternatieven:

 • Polygon Wood Wandelroute: één van de Flanders Fields wandelroutes en absoluut de moeite. Meer wandelroutes en informatie via Flanders Fields.
 • Ieper stadswandeling: voor als je enkel je witte sneakers hebt meegepakt en je deze wit wilt houden. Aangename stadswandeling.

4. Kalmthoutse Heide

Waarom is deze wandeling zo fantastisch?

De eerste keer dat we naar de Kalmthoutse Heide gingen, had Jonas een beetje een off day. We deden er een kortere wandeling (markering Schaap), maar mijn enthousiasme bleek niet aanstekelijk. Jammer, want de herfst zorgde voor een prachtige kleurenmix.

In december gaven we de Kalmthoutse Heide dan een nieuwe kans, ditmaal met een langere route. Dat bleek een topper. De langere route gecombineerd met winters weer zorgde voor veel minder drukte – en het landschap tijdens deze lange wandeling was ook meer gevarieerd.

Met een beetje inbeeldingsvermogen waan je je op de Kamthoutse Heide op de Afrikaanse Savanne Disclaimer: ik ben nog nooit in de Afrikaanse Savanne geweest.

Meer informatie:

 • Startpunt: De Vroente (Putsesteenweg 129 – B-2920 Kalmthout)
 • Lengte: 19,7 km (kortere opties mogelijk)
 • Duur: 5 uur
 • Niveau: Gemiddeld (omwille van het vele zand)
 • Drukte: Druk, maar omdat het een iets langere wandeling is, zijn er ook stukken die rustig zijn. De kortere wandelingen zijn vaak druk, zeker tijdens vakantieperiodes.
 • Ondergrond: Bos en zand.
 • Markering: Verschillende routes hebben verschillende markeringen; wij maakten een wandeling via wandelknooppunten.  
 • Wikiloc-link en GPX: Dankzij RouteYou.

Alternatieven:

 • Het Zwin: Elke bioloog krijgt een hartverzakking bij dit alternatief, maar hey, wij deden dit in hetzelfde herfstige wandelweekend waardoor er voor mij voor eeuwig een link zal bestaan tussen Het Zwin en de Kalmthoutse Heide. Het Zwin heeft een zeer goed uitgestippelde route én zeer enthousiaste medewerkers die je veel bijleren over de plaatselijke fauna en flora. De gelijkenis is dat het allebei (deels) in Vlaanderen ligt.
 • Lommelse Sahara. Hier ben ik wel al geweest en ook zeer de moeite.

5. Ourtal

Waarom is deze wandeling zo fantastisch?

Kendet? Je boekt een wandelweekend naar de Hoge Venen en de dag waarop je vertrekt wordt er op nationale televisie omgeroepen dat het gesneeuwd heeft in de Hoge Venen en dat heel België naar daar getrokken is en dat je beter niet gaat? En je wordt overspoeld door beelden van verhoogde BMWs die in de gracht steken en je kijkt naar je stadse Volkswagen Golf en je denkt: shit?

Wel: in dat geval kan je lekker de Hoge Venen voorbij rijden en toch in de nabijheid van het Eifelpark blijven door naar Ourtal te gaan.

Ik kan totaal niks objectief over deze wandeling vertellen, want ik was één brok emotie toen ik ze wandelde. Hoe gelukkig was ik toen onze Volkswagen veilig en wel geparkeerd stond, als enige wagen op de parking in Ouren? Zeer gelukkig. Hoe gelukkig was ik toen ik op de hele wandeling welgeteld (letterlijk!) zes andere wandelaars tegen kwam? Zeer gelukkig. En hoe gelukkig was ik toen we plots over de magische sneeuwgrens heen gingen en we omringd werden door 30 cm sneeuw? Extatisch! En toen het dan nog plots begon te sneeuwen in het bos terwijl we lunchten (lees: sandwiches fretten) in één of ander hutje? EUFORISCH.

Meer informatie:

 • Startpunt: Peterkskirche (Burg-Reuland)
 • Lengte: 18 km
 • Duur: 5 uur
 • Niveau: Gemiddeld (omdat je in het begin wat moet klimmen)
 • Drukte: KALM
 • Ondergrond: Bosgrond en asfalt
 • Markering: Wandelknooppunten
 • Wikiloc-link en GPX: Reclame voor onszelf.

Alternatieven:

Nationaal Park Hoge Kempen: Het is iets helemaal anders, maar op één bepaald punt moest ik toch een beetje denken aan het Nationaal Park Hoge Kempen.

6. De vallei van de Hoëgne

Waarom is deze wandeling zo fantastisch?

Rivier? Check. Watervallen? Check. Houten paadjes? Check. Zo van die megagrote bomen waardoor je jezelf in een magische wereld waant? Check! EN KILO’S SNEEUW TOEN WIJ ER WAREN? DUBBELCHECK.

Nu, deze wandeling is ook super zonder de sneeuw en de kniediepe modder. We opteerden voor de korte wandeling (er is er ook één van 21 km). We zagen hier eigenlijk uitsluitend hoogtepunten. Sowieso komen we hier ooit terug voor de 21 km.

Meer informatie:

 • Startpunt: Chemin de Belle Heid (Jalhay)
 • Lengte: 9,3 km
 • Duur: 2 à 3 uur
 • Niveau: Gemiddeld
 • Drukte:Druk
 • Ondergrond: Bosgrond, houten paadjes en asfalt
 • Markering: Wit bordje, blauw kruis. Zeer onduidelijk aangegeven, zelden zo veel verdwaalde Vlamingen in Wallonië gezien. Ik vermoed dat er ergens en cruciaal bordje gesneuveld was. Of misschien was een local zich kapot aan het lachen, dat kan ook.  
 • Wikiloc-link en GPX: Klik hier

Alternatieven:

 • Waterval van de Bayehon: Zo’n andere wandeling waar we hopeloos verloren gelopen zijn en die we opnieuw moeten doen. Ook met watervalletjes, rivieren en paadjes.

7. De 365 wandelingen van Mechelen

Waarom is deze wandeling zo fantastisch?

Tja, ik had gezegd dat je voor objectiviteit niet moest blijven hè. Voor mij is het Mechelen, maar waar je ook woont: wandelen in je achtertuin is altijd een aanrader. Neem het aan van de vrouw die dagelijks gemiddeld 10 km wandelt – en die dat al deed VOOR corona dat sociaal aanvaardbaar maakte. Door te wandelen maak je je hoofd vrij, de frisse lucht maakt plaats voor nieuwe ideeën.

Shoutout naar Mechelen Muurt, het Dijlepad en het Mechels Broek.

Meer informatie:

 • Startpunt: Waar je maar wilt, meer info via Visit Mechelen.
 • Lengte: Mijn kortste wandeling is 2 km, de langste in Mechelen was 18 km.
 • Duur: Hangt van je tussenstops af.
 • Niveau: Gemakkelijk.
 • Drukte: Druk in het centrum, rustiger buiten het centrum.
 • Ondergrond: Asfalt, houten paadjes, bosgrond.

Alternatieven vlakbij een stad:

Oproep! Werk onze blinde vlekken weg!

2021 zal nog wel even wandelen in België blijven. Daar zijn we niet rouwig om. Meer nog: we kregen niet één meer twee weekendjes België cadeau van onze lieve families. Dus daarom een oproep: waar moeten we dringend (nog) eens gaan wandelen?

Krijg je stress van open vragen? Dan leid ik je even naar twee meer concrete vragen:  

 • Limburg staat op nummer één voor onze volgende wandelbestemming, dus alle tips voor provincie Limburg zijn meer dan welgekomen.
 • En onbekend is onbemind: Henegouwen is voor ons echt een blinde vlek dus als er daar tips zijn: let us know.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s