Route: Italië (2,5 weken – 3 weken met camper)

Onze eerste trip met EsteVan naar Italië was er ééntje om niet snel te vergeten. Hij gedroeg zich als een puber die geen zin had om te doen waarvoor hij gebouwd was: rijden. Gelukkig zijn er voor alles oplossingen en konden we er toch nog een deugddoende vakantie van maken.

We delen de trip op in twee grote delen: Estevan en Panda.

Deel 1: EsteVan

Dag 1: We starten vanuit het Mechelse en vertrekken ’s avonds (na hard zwoegen om alles presentabel te krijgen) en maken een eerste tussenstop op het Camping & Camperpark du Moulin in Vianden (Luxemburg).

Dag 2: Vanuit Vianden rijden we door naar Aareschlucht, een gigantische (mooie) kloof waar je door kan wandelen (Er is een Oost- en een West-parking, de meeste parking vind je bij de laatste). Denk er aan dat je in Zwitserland en vignet nodig hebt van 40 CHF om op de autostrade te rijden. Na het bezoek aan de kloof, rijden we nog een heel stuk verder. Online vinden we ‘Jack’s Station‘, een parkeerplaats bij een huis (met voorzieningen) waar je kan kamperen

Dag 3: We rijden verder richting Italië tot aan het Lago di Lugano en het Lago di Como. We parkeren de camper in Sorico op een kleine camper (geautomatiseerde) parking. Het dorpje zelf heeft maar weinig te bieden.

Dag 4: Bestemming van de dag is het Gardameer, met meer bepeaald het kleine dorpje Sirmione. Het is er een ware overrompeling van toeristen en parkeren met de camper is er quasi onmogelijk. We laten EsteVan gewoon achter op de camping en doen alles te voet (best wel een eindje). ’s Middags (voor Sirmione) bezochten we ook nog het stadje Mantova.

Dag 5: Vandaag op het programma: Verona. Ook hier zwermt het van de toeristen, het is dan ook een vrij grote stad met een rijke cultuur. Bezoek zeker de Arena en neem de lift (Funicolare di Castel San Pietro) naar boven voor een mooi uitzicht over de stad. Overnachten doen we bij Agricampeggio Le Corniole (een camping/boerderij).

Dag 6: Even na het vertrek vanop de camping sputtert EsteVan voor de eerste keer. We verliezen kracht en twijfelen. Na een aantal kilometer verdwijnt het gesputter en lijkt alles weer normaal (wisten we toen maar beter!)

De Madonna Dello Corona is een kleine kerk die tegen de rotsen gebouwd is. Zet je schrap, want de wandeling erheen is lekker pittig (maar niet te lang). Zeker de moeite voor wie de Instagram-toer op wil gaan.

Mits wat omwegen – verkeerde bestemmingen in Waze, mea culpa! – komen we tot bij Alpe Di Siusi, waar je de kabelbaan naar boven kan nemen (vrij prijzig, parking voor gewone wagens aan de kabelbaan zelf en in de buurt – geen goede locaties voor campers. Boven kan je een leuke lus wandelen (inclusief zetellift om de lus te vervolledigen).

Overnachten: Pizzeria Sporthütte (Castelrotto). 10€ voor een staanplaats voor een camper. Deze 10€ krijg je terug in de vorm van een waardebon voor de pizzeria die eenvoudige maaltijden serveert (verder geen voorzieningen, enkel parking).

Dag 7: Parkeren bij ‘Parcheggio Malga Zannes’ om een mooie luswandeling te maken (Adolf Munkel). Kijk op voorhand goed hoe de genummerde wandeling loopt (korte en lange versies). Opletten waar te parkeren: staat het licht beneden aan de bergpas op rood, dan dien je de bus tot boven te nemen (smalle wegen, wandeling) –

Overnachten: Sitting Bull Ranch (Longiarù) – beetje afgelegen, maar zeer mooie omgeving en een Italiaans restaurant in de omgeving. Alle voorzieningen (warm water betalend).

Dag 8: De ‘Pragser Wildsee’ bereik je het gemakkelijkst met de bus (restricties voor wie met de wagen komt). Wij vertrokken vanaf de halte bij Camping Olympia waar we overnachten (camping met alle mogelijke voorzieningen voor tentjes en grote kampeerwagens).

De Wildsee kan je verkennen met de boot (zelf roeien!) of door er helemaal rond te wandelen. Ideale opportuniteit om Instagram nog eens vol te spammen. Voldoende eet- en drinkgelegenheden in de buurt.

Dag 9: Met de bus via Toblach naar Tre Cime (drie pieken). Ook hier is de bus de goedkopere en gemakkelijkere oplossing. Parkeren is duur en beperkt, de weg er heen, laat het ons ‘uitdagend’ noemen.

Dag 10: We laten Camping Olympia achter ons en rijden richting Cinque Torri (5 torens). De gidsen waarschuwden ons om op tijd te vertrekken omwille van de beperkte parkeerplaatsen, maar op zich viel dit goed mee (September). Met de stoeltjeslift ga je in no time tot boven (best wat frisser daar!). Boven is een restaurant (heel lekker!) en een openluchtmuseum over de eerste wereldoorlog (en in tussentijd wandel je rond die 5 torens). Na de Dolomieten, stopte EsteVan in Sedico om niet meer verder te geraken en gooiden we de plannen omver. De beschrijving hieronder is onze trip (met verwijzing naar hoe het ‘origineel’ zou moeten gegaan zijn.

Deel 2: Panda

Dag 11 – 12: We rijden met onze kleinere EsteVan, die we gewoon ‘Panda’ dopen richting Venetië. Ons hotel ligt in Mestre en van daaruit nemen we de bus naar Venetië. De eerste dag doen het algemene eiland van Venetië, de volgende dag doen we aan eilandhopping: Murano, Burano, Torcello.

Dag 13: Na nog een paar uurtjes Venetië trekken we richting Padua, waar we de stad bezoeken.

Dag 14: Vanuit Padua moeten we helaas terug richting Sedico om EsteVan terug op te halen. EsteVan is helaas niet gerepareerd geraakt. We verlengden de huur van ‘Panda’ met een aantal dagen, en trokken verder tot in Vicenza.

Dag 15: Na een kort bezoekje aan Vicenza rijden we door tot in Marina Romea (puur voor het hotel, dat we stomweg voor 2 nachten boeken waardoor we moesten terugrijden) en bezoeken we Ravenna (Restaurant aanrader: Osteria Il Paiolo).

Dag 16: We vertrekken opnieuw vanuit Marina Romea voor een bezoek aan San Marino: een scheet groot, maar blijkbaar wel een zeer populaire. Het is er over de koppen lopen. Via opnieuw een kabelbaan ga je tot aan de oude stad. Deze heeft een overdaad aan musea, torens en restaurants.

Dag 17: Bezoekje aan het oude stadje Brisighella en een terugrit naar Sedico (opnieuw …). We houden halt in Belluno, een grotere stad net voor Sedico.

Dag 18: We laten Panda achter en wisselen hem in voor de duurste taxi (terugbetaald) die we ooit namen: 218€ voor een ritje naar Venetië. In Venetië kuieren we nog wat rond en bezoeken we de Biënnale (een aanrader!).

Dag 19: We sluiten onze vakantie af met een bezoek aan het ‘Museo M9’ in Mestre. Dit is een museum over de geschiedenis van Italië. Hypermodern en met veel ‘doe-opdrachten’. We zijn er praktisch alleen (iedereen zit in Venetië!)

Origineel plan voor Deel 2:

Reden we nog rond met Estevan en wilden we alles hierboven zien passeren, dan zou dit in deze volgorde gebeurd zijn: Venetië, Padua, Vicenza (stond niet op originele planning), Ravenna, Brisighella en San Marino.

We skipten helaas (ongeveer in deze volgorde): Parma, Modena, Bologna, Florence, Siena, Pisa en Cinque Terre. Al gaan we er in alle eerlijkheid bijzeggen dat we dit nooit volledig in onze planning van 2,5 weken gepropt gekregen zouden hebben en sowieso hadden moeten kiezen (doe er gerust maar een weekje bij!).

Italië heeft zoveel moois te bieden. Omwille van onze autoproblemen is het niet helemaal goed verlopen, maar we’ll be back!

Meer Italië?

Lees dan één van onze artikels gewijd aan ons bezoek van Italië (deze reis en in het verleden)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s