De Toppen van de Warche

In de buurt van Malmedy ligt het kleine dorpje Xhoffraix. Meer dan een kerk, een paar straten en wat pleintjes om op te spelen heeft dit dorpje niet. Het is wel de plek waar een aantal interessante wandelingen vertrekken. Deze wandeling vonden we via de website Ostbelgien.eu


  • Start/Einde: Xhoffraix (lus) – wij parkeerden aan de kerk.
  • Lengte: 17,6 km
  • Duur: 4 – 5 uur
  • Hoogtemeters: 485 meter
  • Niveau: Gemiddeld
  • Drukte: Druk bezocht (December)
  • Ondergrond: Smalle bospaadjes, Asfalt.
  • Markering: Groene Rechthoek + Eend
  • Wikiloc-link en GPX: LINK

België heeft officieel dan wel geen bergen, maar in en rond de Hoge Venen hebben ze aardig wat ‘toppen’ in de aanbieding. Deze wandeling vol klimmen en dalen levert (naast stevige kuiten) prachtige vergezichten (met voor ons de sneeuw als ‘bonus). Onderweg passeer je langs je Kasteel Reinhardstein en de Stuwdam van Robertville. Ondertussen kronkelt de Warche als één centraal thema door het land.

De ondergrond was wat zompig en glad door de sneeuw en vele voetstappen. Het was dus wel wat opletten geblazen. De stukjes asfalt waren dus af en toe wel welgekomen. Vele van de bospaadjes zijn redelijk smal, en het is opletten geblazen voor de vele boomwortels die bloot zijn komen te liggen. Geen grote drukte hier, door de lengte van de wandeling (al kan je op verschillende punten starten en stoppen), maar tijdens de zomermaanden vermoedelijk heel wat drukker (wij wandelden er eind december na enkele dagen sneeuw).

Voorzie voldoende water en proviand, want je bent een tijdje onderweg. Toiletten zijn er bij het café nabij de stuwdam (potentieel gesloten door Corona)

Powered by Wikiloc
Onze Score:

Hiermee hebben we ons klimbrevet wel verdiend. Misschien wat minder ideaal bij ‘nat’ weer. Die laatste klim was er wel net wat te veel aan.

Waardering: 3.5 uit 5.

Deze wandeling zelf ook gewandeld? Geef hieronder je feedback!

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s