Schotland staat bekend om zijn regen en z’n haggis. We kwamen beide tegen op onze trip in September 2021. De zon scheen meer dan het regende en die haggis viel nog wel mee.
Wat volgt is een overzicht van hoe onze route door het mooie Schotland eruitzag. We delen deze route op op basis van de onderverdeling in onze Lonely Planet gids (die we grotendeels volgden).
Onze volledige ‘map’ kan je hier vinden. Een kunstwerk met een provisoire route en vooral een schijnbaar oneindig aantal ‘pins’ onderverdeeld in verschillende categorieën.
Wij vertrokken en eindigden in Edinburgh. Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Zaventem (en zoals we merkten ook onrechtstreeks via Frankfurt).
Edinburgh deden we volledig te voet en met de bus, de rest van Schotland verkenden we met onze Camper (‘Cara’ voor de vrienden).
Southern Scotland












Edinburgh is een leuke stad die je gemakkelijk te voet kan verkennen. Hou er wel rekening mee dat je ook wat hoogtemeters zal maken; Edinburgh is niet ‘plattekes’. Minder zin om te wandelen, dan kan je ook één van de befaamde “hop-on hop off” bussen nemen (vertrekkende vanop St. Andrews Square). Die rijden de traditionele rondjes en brengen je zowat overal.
Checkpoints:
- Edinburgh Castle: het bekendste kasteel van Schotland (best tickets op voorhand kopen)
- St Giles Cathedral: kathedraal op de Royal Mile.
- Mary King’s Close: gegidste ondergrondse rondleiding
- Palace of Holyroodhouse: een buitenverblijf van de Royals.
- National Museum of Scotland: een gigantische verzameling artefacten en niet te missen. Er is een dinosaurus!
- Scottisch National Gallery of Modern Art: moderne kunst
- The Royal Yacht Britannia: een boot waar hare Majesteit het bed niet deelt met haar man
- FAVORIET! Arthur’s Seat: wandelschoenen vereist om naar de top van de heuvel te wandelen.
Net buiten het centrum:
- Rosslyn Chapel (op voorhand boeken!)
Na Edinburgh trokken we eerst richting het zuiden om een aantal abdijen (veeleer ruïnes) in de Scottisch Borders te bezoeken. Wij hadden pech dat zowat alle abdijen in onderhoud waren (wegens gemiste controles tijdens de corona pandemie), waardoor we ze enkel langs buiten konden bewonderen. Top tip: Historic Environment Scotland heeft een top-pas en de meest up-to-date informatie: https://www.historicenvironment.scot/visit-a-place/
- Jedburgh Abbey
- Dryburgh Abbey
- FAVORIET! Melrose Abbey
Central Scotland









Als je de algemene map met pins bekijkt, dan zie je dat Schotland volgebouwd is met kerken en kastelen, dan is het niet meer dan normaal dat de volgende drie ook in dat rijtje passen:
- Stirling Caste
- Dunfermline Abbey
- St Andrews Castle
Helaas waren een aantal bezienswaardigheden ook hier (deels) gesloten omwille van onderhoudswerken – het was een recurring theme tijdens onze Schotland-trip.
FAVORIET! Gelukkig heeft dit stukje Schotland ook prachtige natuur, met weinig toeristen. Een absolute aanrader hier is het Fife Coastal Path. Eén van onze favoriete stukken Schotland.
Northeast Scotland









Hier kozen we door tijdsgebrek om Aberdeen over te slaan (mede omdat de Ronde van Groot-Brittanië daar ook passeerde rond dat moment en we die drukte ook wilden vermijden – weetwel, corona en zo).
- Dundee – hier stopten we voor het V&A museum, zeker aan te raden voor liefhebbers van hedendaagse kunst.
- Cairngorms National Park – ideaal voor wandelaars, mountainbikers en dierenliefhebbers.
- Snowroads Scenic Route – heel mooie route om te rijden doorheen Cairngorms.
- FAVORIET Elgin Cathedral – zowat de enige ruïne die quasi volledig geopend was toen wij er waren en daarom deze detour meer dan waard.
Inverness & the Central Highlands – Part 1









Inverness is het begin van de North Coast 500 (zie volgende stap), maar wij maken eerst nog een uitstap naar het vermoedelijk bekendste meer van Schotland: Loch Ness. Nessie hebben we niet gezien. Wel genoten van de mooie uitzichten.
- Loch Ness: we rijden rond het meer en stoppen op verschillende plaatsen om van het uitzicht te genieten.
- Foyers
- Suidhe Viewpoint: in het midden van het ‘niets’. Klein heuveltje met uitzicht.
- Urquhart Castle: een ruïne aan het meer.
Northern Highlands & Islands














FAVORIET! Van hieruit vertrekken we echt voor de North Coast 500. Dit is een route van – je raadt het nooit – 500 mijl die langs de kustlijn van de Northern Highlands loopt. 500 mijl, dat is zowat 800 kilometer. Je kan er op een aantal dagen doorrijden, maar we raden toch aan om het iets ‘trager’ aan te pakken
Straffe uitspraak van de week: als je maar één stuk Schotland doet, doe dan dit stuk en neem er je tijd voor.
Een overzicht van de mogelijke stopplaatsen hieronder. Niet alles was even toegankelijk (sommige kastelen zijn enkel zichtbaar van op een afstand en zijn niet altijd open voor het publiek).
- Loch Shin
- Dunrobin Castle
- Old Wick Castle
- John o’Groats
- Dunnet Head
- Crosskirk
- Kyle of Tongue
- Smoo Cave
- Blairmore
- FAVORIET Sandwood Bay Beach
- Kylesku
- Ardvreck Castle
- Ullapool
- Applecross
- Elean Donan Castle
Isle of Skye









Als je aangekomen bent bij Eilean Donan Castle dan sta je aan de poort naar Skye; het bekendste ‘eiland’ van Schotland. Eiland tussen aanhalingstekens, want het is intussen al wel eventjes met het vasteland verbonden via een brug.
Isle of Skye is het walhalla van menig influencer. Je vindt hier de meest dramatische vergezichten van Schotland; de prijs die je betaalt is de drukte. Je kan hier prachtig rijden, onvergetelijke wandelingen doen of cultuur opsnuiven.
Onze favoriete stops op Isle of Skye:
- Elgol
- Neist Point
- Dunvegan Castle
- Quaraing
- Fairy Pools
- FAVORIET! Old Man of Storr
Inverness & the Central Highlands – Part 2





Na de NC500 en Isle of Skye dachten we onvoldoende tijd over te hebben voor het tweede deel van de Central Highlands. Hier zijn we dus sneller dan gehoopt door gereden.
- Glen Coe: Hiervan heb ik nog steeds het meest spijt dat we hier enkel zijn door gereden. Het landschap was echt prachtig en je kan hier ongetwijfeld ook mooie trektochten houden.
- Fort William
- Glenfinnan: Urenlang wachten in de regen voor een foto van een trein op het Harry Potter viaduct? We did it so you don’t have to.
- Morar Beach – Veel schelpjes, geen toeristen. Als je uit de toeristische mallemolen wilt, is dit een aan te raden stopplaats.
- Glen Nevis / Ben Nevis – De weersomstandigheden lieten een klim van Ben Nevis niet toe; we hebben ons dus beperkt tot Glen Nevis.
Southern Highlands & Island



Kijk, niet alles kan je liggen. In hindsight hadden we allicht iets minder tijd in deze regio moeten spenderen en iets meer tijd in Glen Coe en de Central Highlands. Loch Lomond was heel rustgevend tijdens wandelingen, maar de wegen waren vreselijk voor onze camper (veel te smal, veel te druk). Bovendien lag deze natuur ons misschien nét iets minder dan alles dat we al gezien hadden. Les goûts et les couleurs…
Onze stopplaatsen:
- Loch Lomond & The Trossachs
- Ardlui
- Tarbet
- Inversnaid
- Balloch
- Rowardennan
Wat deden we niet en waarom?
- Aberdeen: De Ronde van Groot-Britannië passeerde hier en we hadden geen zin om urenlang file te rijden.
- Glasgow: Een aantal vrienden hadden onafhankelijk van elkaar deze stad afgeraden en wij hebben hun tip gevolgd. We zullen pas weten of we/ze gelijk hadden wanneer we er toch eens belanden.
- Whiskey tours: In onze roadtrip geen suggesties voor de vele – ongetwijfeld zeer goede – stokerijen.
- The Falkirk Wheel: Wij maken geen National Geographic afleveringen, dus dit engineering wonder hebben we overgelaten aan de ingenieurs die het allicht beter kunnen appreciëren.
Hoe je eigen route opstellen – tips
- Noteer een vijftal bezienswaardigheden die je écht niet wilt missen en bouw je route op basis hiervan op.
- Plan niet te veel in en laat je leiden door het weer; wees bereid om last-minute wijzigingen te doen aan je planning.
- Reken voldoende tijd: heel wat wegen in Schotland zijn eenrichting, smal en bochtig. Je kan dus simpelweg geen record-tijden wegzetten en dus hou je er best rekening mee dat je verplaatsingen traag zullen zijn.
- Wij hadden veel problemen met het vinden van kampeerplaatsen. Aangezien we over een eigen toilet beschikten, was het voor ons geen probleem om wild te kamperen, maar hou hier wel rekening mee. Volgens de camping uitbaters ging het om een uitzonderlijk jaar, maar better safe than sorry. Bel dus eventjes op voorhand met enkele campings om te horen hoe druk het er is – zo kan je beter inschatten hoeveel vrijheid je hebt (als je niet self contained bent).
Meer Schotland?
Lees dan één van onze artikels over onze trip door Schotland.