De Museumpas: Meer voor Minder.

on

Corona beperkt ons wat in onze beweging, maar dat betekent niet dat we gewoon bij de pakken blijven zitten. Het Belgische lenteweer nodigt niet altijd uit om lange wandelingen te gaan maken, een indoor alternatief was dus wel welkom. Het alternatief bestond al en had een naam: De Museumpas.

Even wat gratis reclame! De Museumpas geeft recht op 365 dagen onbeperkt en gratis ingang bij meer dan 200 musea in België. Dat alles voor de prijs van 59€. Een lijst van de deelnemende musea kan je terugvinden op de website. De lijst is indrukwekkend. In Mechelen staan er vier musea op de lijst: De Dossinkazerne, Hof Van Busleyden (+ Garage) en het Speelgoedmuseum. Dat laatste bevindt zich nog even op 2 minuten stappen en zal dus 100% zeker een bezoekje krijgen op een regenachtige dag.

De pas is gemakkelijk online te bestellen en komt nadien via de post toe als een fysieke kaart. Eens geactiveerd via de site of mobiel, kan je er mee aan de slag. Niets leuker dan online tickets boeken aan 0€. Bij je pas krijgt je meteen ook 5 kortingstickets van 50% van de NMBS (die je ook kan gebruiken zonder een museum te bezoeken).

Ons doel voor het komende jaar? Veel nieuwe dingen ontdekken en herontdekken (en uiteraard ervoor zorgen dat de organisatie achter de Museumpas alleen maar beter zijn best doet om nog meer musea toe te voegen aan de nu al lange lijst).

En ja, we gaan ons uiterste best doen om minstens 50 musea te verslinden!

Waar te beginnen? We kozen voor het bekendere werk: Het M.A.S (Museum aan de Stroom) in Antwerpen en Trainworld in Schaarbeek.

M.A.S (Museum aan de Stroom, Antwerpen – 5€)

Net tien jaar geworden en één van de zeer herkenbare gebouwen in de skyline van Antwerpen. Het was een tijdje geleden dat we er nog passeerden en dit stond al heel lang op ons programma.

Oorspronkelijk voorzagen we enkele uren om dit museum op ‘Het Eilandje’ door te ploegen (en daarna te combineren met het FOMU (fotomuseum), maar we bleven zo lang hangen, dat we er een volledige daguitstap van maakten. Gelukkig waren er voldoende opties tot middageten.

Wat is er momenteel te zien? (klik de link voor de laatste update)

  • Dingen: Guy Rombouts en Benjamin Verdonck herschikken Jaap Kruithof: Een collectie leuke snuisterijen. Op dezelfde verdieping krijg je ook een zicht op de grotere collectie van het M.A.S (niet alles kan tentoongesteld worden).
  • 100x Congo: Het opzet van deze tentoonstelling is een soort aanklacht tegen het leegroven van Congo en de vraag van Congo om hun cultuur terug te geven (ons ontging het dan even, waarom er dan toch zoveel spullen uitgestald stonden en waar deze heen zullen gaan na het einde van deze tentoonstelling?
  • Feest: Hier zijn we echt lang blijven plakken. Zet je in een stoeltje naast het grote orgel en kijk naar (een deel) van de The Sound of Belgium-documentaire (of kijk hem quasi helemaal, zoals wij. Duurt maar anderhalf uur).
  • Antwerpen à la Carte: Wat eten we in Antwerpen en hoe komt dit tot bij ons? Kijk ook even naar de fotoreportage ‘Horse’ van Heleen Peeters.
  • Precolumbiaanse Kunst: 400 voorwerpen uit de collectie Paul & Dora Janssen-Arts
  • Wereldhaven: Antwerpen, moet hier nog een uitleg bij?
  • En zoveel meer!

Je kan binnen en buiten lopen zolang je je armbandje dat je krijgt bij de ingang aanhoudt. Er zijn voldoende toiletten en er is een vestiaire. Het mooie uitzicht vanop het dak krijg je er gratis bij (als je betaalt uiteraard bij de inkom, of een Museumpas hebt uiteraard;-)). Wij onderbraken ons bezoek ’s middags voor een terrasje in de buurt.

Trainworld (Station, Schaarbeek – 14€)

Ik kan me niet meteen herinneren of ik als kind een fascinatie had voor treinen. Het begon pas op te vallen toen ik in Brussel ging studeren. Toen nam ik namelijk dagelijks de trein naar Brussel-Centraal. Modelburger als ik was, nam ik ook elke dag mijn krantje van ‘Metro’ en er was een periode waar er elke woensdag, vele woensdagen op rij, een artikel gepubliceerd werd over een bepaald soort trein. De I-11, duikbril, M4, M5, M6, ik kende ze allemaal en kon er niet over zwijgen. Het ging zover dat ik boeken kreeg over treinen wanneer ik jarig was … om me te doen zwijgen?

Niet meer dan logisch om dan ook eens een bezoekje te brengen aan Trainworld, het museum bij uitstek als het over treinen gaat in België. Voor alle duidelijkheid, ik ben fan van alles wat met techniek en het verleden te maken heeft. Zo hoop ik snel nog eens een bezoek te kunnen brengen aan het Technik Museum in Speyer (Duitsland) en dat in Sinsheim (Daar hangt een 747 in de lucht!)

Treinen dus, en Trainworld biedt een mooi overzicht van hoe dat treinrijden evolueerde van de beginperiode tot nu. In enkele grote hallen staan een hele hoop attributen, maar de blikvangers zijn uiteraard de oude treinstellen en locomotieven. Hoe reisden mensen vroeger en wat kwam er allemaal bij kijken? Het museum zit goed in elkaar en is prachtig ingericht. Het brengt je volledig in de sfeer van vroeger. Helaas veel bordjes met ‘gesloten wegens Corona’

Doorheen de hallen is ook een tijdelijke tentoonstelling verwerkt: “Van Peking tot Hankow: Een Belgisch avontuur in China“, over de aanleg van een spoorlijn, waar België een groot aandeel in had. Deze blijft er nog staan tot 10 oktober 2021.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s