Raspaillewandeling en Markvallei

on

Geraardsbergen heeft meer dan enkel een muur (I’ll be back) en (overheerlijke) mattentaarten. Je kan er – zo blijkt – ook leuk gaan wandelen. Wij kozen voor een combinatie van twee wandelingen, ongeveer 13 kilometer lang. Ter plaatse kan je uiteraard kiezen voor een aantal kortere paden.

Starten doen we met een prijsvraag! In welke van volgende deelgemeenten van Geraardsbergen start deze wandeling? Geen echte prijs te winnen helaas, maar een overzicht van hoe Vlaanderen rijk is aan leuke namen (met allen ongetwijfeld een rijk achtergrondverhaal).

De gemeente Geraardsbergen bestaat naast Geraardsbergen zelf nog uit de deelgemeenten Onkerzele, Overboelare, Goeferdinge en Nederboelare (alle gefusioneerd in 1971) en Schendelbeke, Idegem, Moerbeke, Viane, Zarlardinge, Ophasselt, Smeerebbe-Vloerzegem, Grimminge, Zandbergen, Nieuwenhove en Waarbeke (in 1977).

(Bron: Wikipedia)

De wandeling in het kort:


 • Start/Einde: De Helix (Grimminge, antwoord op de prijsvraag hierboven!). Opgelet! Een tamelijk kleine parking, dus kom op tijd of zoek een ander plekje aan de route (de parking is voorzien voor een aantal bussen en een beperkt aantal wagens).
 • Lengte: 13 kilometer
 • Duur: 2,5 – 3,5 uur.
 • Hoogtemeters: Vrij beperkt, een 170-tal
 • Niveau: Gemakkelijk
 • Drukte: De parking was het drukst, de rest viel mee (weekend)
 • Ondergrond: vooral onverharde paadjes
 • Markering: AS Adventure pijlen + Rode markering
 • Wikiloc-link en GPX: LINK

Je hoeft niet naar het Hallerbos (herinnert zich iemand onze allereerste blogpost ooit nog?) te gaan om mooi paarse hyacinten te vinden. Wij vonden deze ook in grote hoeveelheden terug in het Raspaillebos, met daarnaast nog een heel aantal mooie soorten. Check zeker eens de site van Natuurpunt als je zelf verder op ontdekking wil gaan. De bloemen stonden perfect fotogeniek te wezen op het moment dat we passeerden. De drukte uit het Hallerbos was gelukkig afwezig. April en mei zijn ongetwijfeld de topmaanden om deze wandeling te wandelen.

Paadjes zijn goed aangegeven (al nemen wij voor de zekerheid ook altijd onze wandelgps mee) en lagen er vrij goed bij. Enkele stukken hadden wel te lijden gehad onder eerdere wandelschoenen en een regenbui van enkele dagen terug.

Grote delen van het pad in het bos liggen op de heuvel van de Bosberg, de bekende helling uit de Ronde Van Vlaanderen. Weinig sportievelingen toen wij er passeerden (en wij waren vooral blij dat we deze helling bergaf mochten doen). Hoewel het hier over heuvels en ‘bergen’ gaat, vielen de hoogtemeters goed mee. Op enkele korte stukjes na, was de wandeling goed doenbaar, al zijn deftige wandelschoenen op zich zeker wel een pluspunt.

De grote massa was alweer vertrokken toen wij weer aan de auto toekwamen. Handig, want de smalle wegen naar de parking zijn niet echt voorzien op verkeer in twee richtingen.

Onze Score:

Een topper tijdens het bloeiseizoen.

Waardering: 4 uit 5.

Deze wandeling zelf ook gewandeld? Geef hieronder je feedback!

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Maria Swinnens schreef:

  Grappig Ondergrond: vooral Ben blij dat je niet ging zweven

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s