Eén nacht en dag in Medinacelli.

Hoe ging dat vroeger, zo zonder GPS en Google Maps, plekjes vinden waar het de moeite waard was om te stoppen en eventueel te overnachten? Mensen spraken nog tegen elkaar zonder een toetsenbord en ontdekten de wereld. Toegegeven, er zijn nog altijd mensen die zo de wereld verkennen, maar bij ons is dat de laatste maanden toch vooral via Park4night.

Zo zochten we onlangs naar een gezellig plekje ‘ergens op de weg tussen Toledo en Zaragoza’, waar er gratis geparkeerd kon worden. We vonden: Medinacelli, een klein schattig dorpje ‘ergens op de weg tussen Toledo en Zaragoza’ en ze hadden er WiFi, althans dat vertelde de app ons.

Medinacelli is een klein schattig dorpje met slechts 741 inwoners (2016). Wat ze ons niet verteld hadden was dat het op een berg lag, op een hoogte van om en bij de 1100 meter. De weg er naartoe lag bezaaid met haarspeldbochten en – zoals eerder aangegeven – als het naar boven gaat, dan durft Estevan al wel eens wat moeilijkheden te hebben.

Het was al laat als we de parking, boven op de berg, opreden. Er stonden nog een tiental andere campers mooi naast elkaar, voor de rest leek het dorp en de parking uitgestorven. De WiFi was bedenkelijk, het telefoonbereik OK (we zaten naast een GSM-mast, kan er mee te maken hebben). De temperatuur was iets wat we niet meer gewoon waren, een schamele 9°c om acht uur ’s avonds. ’s Nachts zou het zelfs nog gaan vriezen.

Een snelle wandeling door de stad toonde ons lege café’s, gesloten restaurants, hotels die uitgestorven leken, oude charmante huisjes, maar geen enkele levende ziel. Het kleine Castello had een deur, maar die zat potdicht en openingsuren waren onbestaande. Wij dan maar terug naar EsteVan, daar was het warmer.

Groter kon het contrast niet zijn de volgende dag. Van zodra de dag goed en wel begonnen was, begon de parking zich te vullen met auto’s en werd het kleine Medinacelli enorm bedrijvig. Bars en winkels waren open, tafels werden gedekt op de terrasjes (overdag vielen de temperaturen gelukkig goed mee). Het stadje stroomde vol met toeristen. Nieuwsgierig naar wat zij op zoek waren, trokken we er tijdens onze middagpauze ook nog even op uit.

In een notendop, wat valt er te beleven in Medinacelli:

  • Romeinse Boog: staat wat verloren aan de ingang van de stad. Lijkt er niet echt te passen, maar staat er toch maar mooi.
  • Corazon de Jesus: Brazielië heeft er één, Medinacelli ook. Jezus kijkt uit over de vlakte.
  • Palacio Ducal de Medinacelli
  • Colegiata de la Asunción de Nuestra Señora : €2 voor een bezoekje. Geen kaarten en teruggeven op een iets groter briefje gaat helaas ook niet. Niet binnengeraakt …
  • Castillo de Medinacelli : dat ene kasteel waarvan de deur op slot zat.
  • Plaza Mayor : groot plein in het midden van de stad
  • Een sfeer die zo lijkt weggelopen uit de oude films van pakweg 60-70 jaar geleden. Alleen die oude Mercees van een jaar of 30 oud past hier dan niet in het plaatje.

Buiten het feit dat we de kerk niet binnengeraakten, viel Medinacelli eigenlijk nog heel goed mee en zelfs de Wifi-verbinding hield het goed uit. Een aanrader als je tijd hebt voor een (korte) tussenstop.

Disclaimer: Toro Jubilo

Van 12 op 13 november, elk jaar, steekt een wilde massa de hoorns van een opgefokte stier in brand op de Plaza Mayor doormiddel van een grote bal teer. De stier, in totale doodsangst loopt hier uren mee rond in een poging om het vuur te doven. Wikipedia geeft aan dat de stier hier geen last van ondervindt en dat een dierenarts hem controleert voor en na het gebeuren. Verbloemen noemen ze zoiets. Check de filmpjes maar, of misschien beter niet. Geen fan van. Kost jullie een ster Medinacelli.

Gerelateerde berichten

Meer weten over onze trip met DIY camper EsteVan? Je leest alles hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s