Isoleren, isoleren, wie z’n best doet zal het leren

on

En met leren bedoel ik: urenlang naar YouTube filmpjes kijken van andere mensen die hun campervan isoleren. Vervolgens in een rabbit hole gezogen worden van DIY camper video’s en na acht dagen zonder slapen en douchen tot de constatatie komen dat er geen one size fits all solution is. Dus doen wij even ons best om onze logica achter onze keuzes uit te doeken te doen. Spoiler alert: logica is overrated.

Wel, nadat onze campervan gestript was en z’n raampjes had gekregen was het tijd om te beginnen isoleren. Even voor de volledigheid melden dat er eerst trillingsplaten werden aangebracht op alle wanden, het plafond en de wielkassen.

Dit heeft niets met isolatie te maken, maar eerst isoleren en dan trillingsplaten kleven is niét de juiste volgorde. Daar zijn we na ons uitgebreid YouTube-onderzoek alvast wél uit geraakt.

Wij hebben deze grote brokken geïdentificeerd voor onszelf:

 • Trillingsplaten (tegen lawaai)
 • Armaflex voor grote delen
 • Steenwol voor alle kleine hoekjes en gaatjes
 • Een vochtbarrière

Vloer isoleren

Super fijn nieuws voor alle mensen die graag lezen over het isoleren van vloeren, want wij hebben er al twee blogposts aan gewijd:

Een derde blogpost over het isoleren van de vloer is toch net wat te veel. Als je er niet genoeg van kan krijgen dan kan je ons hier nog eens de vloer zien isoleren (deel 1):

Wanden en plafond isoleren – The Steenwol Part

Mannekes, ik ga gewoon één woord noemen en dat woord is JEUK. Echt. Als je steenwol (of glaswol) gaat gebruiken bij één van je verbouwingen draag dan een biohazard suit, want oh my god, die vezels zijn de predators van het bouwmateriaal. Tot vandaag begrijp ik niet hoe die vezels door al mijn kleren zijn geraakt – het voelde als een schending van m’n privacy op z’n minst. Probeer jij maar eens een coupe ijs te eten bij de buurman met steenwolvezels in uw onderbroek. Of beter: probeer het niet.

Alle ongemakken buiten beschouwing: het is bij het werken met steenwol echt wel essentieel dat je een FFP2 mondmasker draagt en een bril – minimaal bij het snijden van de wol en de plaatsen waar je de wol uit elkaar trekt. Draag ook zeker handschoenen om je huid te sparen en bedek je huid zo veel mogelijk.

Dan het praktische gedeelte:

 • Steenwol kan je goed snijden met een broodmes.
 • Er komen veel vezels los bij het snijden, dus zeker handschoenen + mondmasker + veiligheidsbril
 • Wij hebben de steenwol in willekeurige groottes gesneden, enerzijds omdat ik (Anneke) de taak moest volbrengen en ik niet graag exact afmeet en anderzijds omdat zo’n campervan toch 1001 rare krommingen, bochten, plekken heeft dat alles exact afmeten me nutteloos leek.
 • Zodra de steenwol kleiner gesneden was, is het een kwestie van deze in alle gaten te duwen die je zag.
 • Omdat wij kiezen voor een combinatie van steenwol én Armaflex bedekken we enkel de gaten met steenwol, om hier voor extra isolatie te zorgen. Als je dus graag de gaten van je bestelbus gebruikt als extra diepte voor kastje e.d. dan kies je voor een ander isolatiemateriaal (zoals enkel Armaflex)

Wanden en plafond isoleren – The Armaflex Part

In een parallelle wereld duurt het plaatsen van isolatie in een bestelbus één werkdag. Die parallelle wereld bevindt zich niet in de realiteit. Het plaatsen van de isolatie duurt eeuwig. Quasi letterlijk.

Nadat alle kleine plekjes met steenwol volgepropt werden, plaatsten we onze vellen Armaflex hierover. Voor de plaatsen zonder steenwol achter kozen we voor ‘dikke’ Armaflex; voor de plaatsen met steenwol (of plaatsen waar er weinig speling is, zoals de schuifdeur) gebruikten we onze ‘dunne’ Armaflex.

Spoiler alert: je kan Armaflex nooit in exact de juiste grootte snijden. Je dénkt dat je dat kan, maar in werkelijkheid verandert je bestelbus voortdurend z’n afmetingen waardoor het nooit past. Ja, zo’n moppentapper is het wel, je bestelbus. Weet dus dat dit gedeelte als één grote puzzel is. Je hebt grote, makkelijke stukken en daarrond voeg je kleine stukjes toe tot je enkel nog Armaflex ziet en geen carrosserie meer.

Zeven jaar later ziet het resultaat er ongeveer zo uit:

Vochtbarrière installeren

De laatste stap is het plaatsen van de vochtbarrière. Ik zal alvast meegeven: doe dit niet zoals wij dit deden. In bovenstaande foto’s kan je zien dat onze balken al ophingen nog voor we onze vochtbarrière gemaakt hadden. Dat bleek niet het beste idee. Best eerst een ruimtescheepje maken en dan pas balken hangen. Je kan dan wel best de plaats waar de balken komen vrijlaten natuurlijk (zoals we wel op het dak deden).

Bij het maken van een vochtbarrière hebben wij noppenfolie gebruikt. Het was een heel gedoe om dit deftig te doen. Eerst wilden we er ook nog een licht isolerende laag van maken door wat lucht tussen de isolatie en de noppenfolie te houden, maar de zwaartekracht dacht daar anders over. En dus zijn we overgeschakeld op een spraybus lijm. Ik wist dat niet voor ik en bestelbus begon te verbouwen, maar lijm heb je dus in alle vormen en maten en een spraybus is er daar zeker één van.

Tape heb je ook in alle vormen. Mijn ergste vijand is de aluminium tape. Spoiler alert: aluminium tape snijdt. In je vingers. En bij voorkeur in je huidplooien. Gewoon, omdat het kan.

Next step: Houten frame

Wanneer de isolatie en vochtbarrière geïnstalleerd is: hang je houten frame op. Hiervoor hebben wij gebruik gemaakt van de gaten die al in onze Ford Transit aanwezig waren.

We zijn momenteel volop met deze stap bezig, maar wel al een interessante tip voor als je dit zelf wilt doen:

 • Maak gebruik van de gaten die reeds aanwezig zijn
 • Stop hier een vijs in en breng wat verf aan op deze vijzen
 • Duw vervolgens je balk ertegen
 • Bij deze weet je exact waar je je gaten moet boren

Meer tips ongetwijfeld in een volgend artikel, wanneer we alweer wat lessen hebben kunnen trekken uit onze fouten.

Onze do’s and don’ts:

 • Welk isolatiemateriaal gebruik je best? Het wordt een torenhoog cliché, maar… die vraag moet je voor jezelf beantwoorden. Wat zijn je bestemmingen? Wat is je budget? Wat zijn je prioriteiten?
 • De isolatiewaarde van materiaal heet de R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe meer het materiaal isoleert.
 • Plaats eerst je isolatie en vapour barrier en daarna pas je balken.
 • Bescherm zeker je ogen en huid. Bij het werken met de steenwol: draag een masker, bril en handschoenen. Bij het werken met aluminium-tape: draag ook handschoenen.

Materiaallijst:

 • Trillingsplaten
 • Steenwol (2 grote pakken)
 • Armaflex 6mm
 • Armaflex 19mm
 • Aluminium plakband
 • Noppenfolie (eenzijdig met aluminium bedekt)
 • Spraybus lijm
 • Broodmes (snijden steenwol)
 • Schaar (snijden Armaflex en noppenfolie, dit gaat vlotter dan met een mes)

Tijdsindicatie- en kosten

Ben je zelf van plan een campervan om te bouwen? Dan vind je het misschien wel interessant om te weten hoeveel deze stappen ons gekost hebben qua tijd en geld. We kunnen hier natuurlijk enkel een richting geven; de uiteindelijke kosten zullen altijd afhangen van de staat van jouw eigen bestelbus.

Tijdsbesteding

Met twee personen, om en bij …

 • Trillingsplaten: 1u (x2)
 • Isolatie: 16u (x2)

Kosten (afgerond):

 • Armaflex (1 doos, 5 dozen in totaal): 99€
 • Trillingspanelen: 65€
 • Materiaal: 45€
 • Spraybus lijm: 16€ x2
 • Steenwol: 10-15€ per m²
 • Noppenfolie: 95€ (36m²)

Gerelateerde artikels

Ontdek alles over ons DIY camper verhaal via deze link: https://aufwiedersehengoodbye.com/category/blogs/diy-camper/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s