EsteVan – Gevloerd: Deel 2

on

Het eerste deel van de ondervloer was klaar en de isolatie lag ook op z’n plaats. Tijd nu om die vloer volledig af te werken. Helaas was dat nog net iets meer werk dan verwacht …

Op smalle balkjes en isolatie is het onhandig rondwandelen. Er moest dus nog een echte vloer geïnstalleerd worden. Die vloer bestond uit een ondervloer (bescherming tegen waterdamp en extra isolatie) en een nieuwe vloerplaat.

Maken van de vloerplaat

De originele vloerplaat was zwaar, vuil en beschadigd, dus besloten we een nieuwe ondervloer te maken. Op zich niet zo moeilijk aangezien we de oude vloerplaat konden gebruiken voor de afmetingen. Meer dan aftekenen en zagen was het niet.

Correctie: Zagen en dan opnieuw zagen, want echt passen deed dat toch niet. en dan nog eens, want geen rekening gehouden met de vele lagen isolatie (al ontdekten we dat pas bij de definitieve installatie van de vloerplaat.

Bescherming tegen vocht en plaatsen vloerplaat

De Armaflex alleen is niet voldoende voor een perfecte isolatie. Daarom plaatsen we nog extra noppenfolie tussen de balkjes en de vloer (vastgemaakt met nietjes). Deze folie dient om eventueel water tegen te houden dat uit de cabine zou willen ontsnappen. Het voorkomt dus ook roestvorming op de carrosserie. Om alles mooi luchtdicht te houden worden de verschillende stukken folie aan mekaar vastgemaakt met aluminiumtape. Een lastig werkje, gezien je niet op de noppenfolie wil/kan steunen en die kleine hoekjes het niet meteen gemakkelijker maken.

Onze do’s and don’ts:

Wat we geleerd hebben? Dat het gemakkelijker is dan het misschien lijkt, maar dat je wel altijd aandachtig moet blijven:

 • Heeft je bestelwagen een vloerplaat? Recycleer deze dan, of gebruik ze om je nieuwe vloerplaat af te tekenen.
 • Voorzie wat marges bij het zagen. Beter iets te ruim zagen, dan te smal.
 • Vergeet niet dat er langs de zijkanten nog extra isolatie komt, waardoor die vloerplaat toch al snel te groot zal zijn.
 • Nummer de verschillende delen van je vloerplaat, zodat je weet wat waar moet komen.
 • Maak de vloerplaat niet vast tot je helemaal tevreden bent van het resultaat.
 • Probeer een manier te vinden om de balkjes in de ondervloer gemakkelijk terug te vinden, zodat je niet hoeft te ‘gokken’ waar deze zitten.
 • Maak ‘pilot holes’ vooraleer je de vijzen definitief plaatst. Afhankelijk van de houtsoort kan een vijs het hout doen barsten als je dit niet doet.

Materiaallijst:

 • Noppenfolie
 • Aluminiumtape
 • Nietjes en nietjesmachine (niet de typische bureau-versie)
 • Multiplex 12mm (populier)

Tijdsindicatie- en kosten

Ben je zelf van plan een campervan om te bouwen? Dan vind je het misschien wel interessant om te weten hoeveel deze stappen ons gekost hebben qua tijd en geld. We kunnen hier natuurlijk enkel een richting geven; de uiteindelijke kosten zullen altijd afhangen van de staat van jouw eigen bestelbus.

Tijdsbesteding

Met twee personen, werkten we om en bij de 4 uur aan het plaatsen van de noppenfolie en het zagen en herzagen en plaatsen van de vloerplaat.

Kosten

De kosten voor deze stappen zijn vrij beperkt. Het beste wat je kan doen is een aantal typische winkels vergelijken en goed opletten wanneer er kortingen zijn (dit bespaarde ons enkele honderden euro op ons hout).

Gerelateerde artikels

Ontdek alles over ons DIY camper verhaal via deze link: https://aufwiedersehengoodbye.com/category/blogs/diy-camper/

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s