EsteVan gevloerd – Deel 1

Een eerste grote stap in de verbouwing (het opbouwen dan alvast) van EsteVan was het plaatsen van de vloer. Correct, in één van onze vorige blogs verwijderden we de originele vloer … om er dan nu een nieuwe in te leggen? Waarom dan toch een nieuwe vloer installeren? Het zit hem in wat er onder de nieuwe vloer zit …

Vloer en isolatie van EsteVan

Na het proper maken van EsteVan, konden we beginnen bouwen. Een ‘gemakkelijke’ eerste stap was hier de vloer. Op het internet vind je hier talloze filmpjes over de do’s en don’ts van het plaatsen van de vloer, en nog meer belangrijker wat er onder deze vloer zit: isolatie en een waterdamp barrière.

Plaatsen van het houten frame

Een vloer moet stevig zijn en dus was een eerste stap om een stevig frame te maken waarop deze kon rusten. Hiervoor kozen we voor (ruwe) vuren balken van 19 x 32 (B x H) millimeter waarmee we de ondergrond zouden bedekken.

De smalle balken werden op lengte gezaagd met een decoupeerzaag en werden tussen het golvende onderoppervlak gelegd. Hier zorgden we ervoor dat er voldoende balken en dus ondersteuning geplaatst werd. Dit zonder daarbij te overdrijven natuurlijk (ongeveer elke 20-30 centimeter een balk, in combinatie met enkele korte balkjes in de breedte).

Na het ‘passen’, werden de balken vastgezet met Tec7 met een lijmpistool. Er zijn gradaties binnen de stevigheid van deze lijm. Wij kozen voor de ‘extreme’ versie, je kan niet zeker genoeg zijn. De lijm moet daarna een hele tijd uitharden, het ideale moment om de dag af te sluiten. We gebruikten onze multiplex platen en andere balken om nog wat extra gewicht op de balken te zetten.

Houten frame opbouwen

Snijden en plaatsen van isolatie

Een Van zonder isolatie is niet ideaal (te snel koud of te snel warm). Wij kozen om EsteVan te isoleren met Armaflex. Dit is een soort ‘mat’ die je als het ware op je wand kleeft (er is een zelfklevende kant). Er zijn verschillende versies: De 19 millimeter versie zou moeten volstaan. Daarnaast zullen we later de 6 millimeter versie gebruiken om de moeilijke en minder rechte stukken te plakken (dit was nog niet nodig bij de vloer).

Armaflex zit in grote dozen opgerold en moet nog op maat gesneden worden. We installeerden een werktafel (aka twee schragen en een multiplexpaneel) en begonnen met het afmeten en aftekenen.

Het plaatsen van de Armaflex was een vervelend werkje (niet onderschatten hoe lang je hier mee bezig bent!), maar eens geplaatst, waren we zeer blij met het resultaat.

Enkele Tips & Tricks voor het gebruik van Armaflex:

 • Een schaar werkte voor ons beter dan een Stanleymes (rafelde niet, minder afval)
 • Knip of snijdt de vlakken altijd net dat ietsje groter zodat je geen onbedekte ruimte hebt.
 • Een kleiner vlak bedekken is gemakkelijker (en de lijm is vrij stevig eens vastgeplakt), maar verhoogt ook het risico op koudebruggen.
 • Meten, meten en nog eens meten. Zo heb je op het einde minder afval (of tekorten!)

In dit eerste deel beperkten we ons tot het plaatsen van de houten ondervloer en bijbehorende isolatie. De kleine hoekjes en kantjes komen in een volgende stap aan de beurt.

Extra: trillingsdempers

Tijdens het plaatsen van het onderframe en isolatie brachten we ook de trillingsdempers aan. Deze platen bestaande uit butyl en aluminiumfolie (ja, dat hebben we moeten opzoeken) zorgen er voor dat trillingen opgevangen worden en isoleren ook deels tegen geluid. De platen vangen als het ware de ‘klappen’ op tijdens het rijden en zorgen dus dat er minder lawaai is.

Wij gebruikten één pak van 3,4 m² en dit was meer dan voldoende. De platen hoeven niet overal te zitten. Zelfs op kleine oppervlaktes zijn ze al heel efficiënt. Installatie is heel eenvoudig. De platen zijn heel simpel te snijden met een Stanleymes en hebben een zelfklevende kant. Ze dienen geplakt te worden op (grote) oppervlaktes die gevoelig kunnen zijn aan trillingen en.

Weetje: Armaflex isoleert op zich ook al zeer goed geluid en trillingen. Het is dus niet meteen nodig om beide te combineren. De platen wegen ook redelijk wat, dus als je krap zit wat betreft gewicht, dan kan je die 12 kilo die dat ene pak met zich meebrengt, misschien wel skippen.

Plaatsen isolatie en trillingsdempers

Materiaallijst:

 • Houten vuren balken 19 x 32 mm
 • Armaflex 19 mm
 • Stanleymes en schaar
 • Decoupeerzaag
 • Tec7 en lijmpistool
 • Noico onttrillingsplaten (3,4m²)
 • Schragen en multiplex plaat als werktafel.

Tijdsindicatie- en kosten

Ben je zelf van plan een campervan om te bouwen? Dan vind je het misschien wel interessant om te weten hoeveel deze stappen ons gekost hebben qua tijd en geld. We kunnen hier natuurlijk enkel een richting geven; de uiteindelijke kosten zullen altijd afhangen van de staat van jouw eigen bestelbus.

Tijdsbesteding

Met twee personen, om en bij …

 • Houten frame: 1,5u (x2)
 • Trillingsplaten: 0,5u (x2)
 • Isolatie: 4u (x2)

Kosten (afgerond):

 • Armaflex (1 doos): 99€
 • Trillingspanelen: 65€
 • Houten balken: 40€
 • Materiaal: 45€

Gerelateerde artikels

Ontdek alles over ons DIY camper verhaal via deze link: https://aufwiedersehengoodbye.com/category/blogs/diy-camper/

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s