Window shopper – Mijlpaal 2 bereikt met EsteVan!

on

In het gezegende jaar 2005 schreef een taalkundig virtuoos: ‘You’s a window shopper. Mad as fuck when you see me ride by‘. Zeventien jaar later zijn wij in dit gedicht zowel de window shopper als de persoon die voorbij rijdt. Mind fuck!

Een eerste mijlpaal bereikten we toen we EsteVan aankochten. Ik kan er nog altijd niet van over dat we op enkele minuten een auto hadden gekocht, die ook een hotel is?!

Een tweede mijlpaal hebben we nu bereikt. Na lang onderzoek en getwijfel, besloten we om het plaatsen van ramen en ventilatieluiken uit te besteden aan een derde partij.

De belangrijkste reden hierbij het kluwen van de Belgische wetgeving. Ben je niet onderhevig aan de Belgische wetgeving? Begin dan maar gerust gaten in je wagen te snijden (just kidding, ik ken ook helemaal niets van buitenlandse wetgevingen, dus check altijd maar even voor je je slijpschijf boven haalt).

Ramen in EsteVan

Na duizendzevenentwintig aanpassingen in ons design besloten we om drie ramen te plaatsen in onze camper. Omdat sommige mensen (*kuch ik kuch*) nogal gevoelig zijn voor OCD besloten we om drie identieke ramen in onze bestelbus te plaatsen. Op die manier kwam er volgens mijn logica ‘meer rust’ in het design. Ik ben designer noch ramenplaatser, maar ik kan wel super goed beslissingen nemen dus daarom is dit resultaat er nu:

Ik ga hier niet doen alsof ik verstand heb van ramen plaatsen, maar enkele tips die ik gaandeweg heb vergaard:

 • Ik word gestalkt door een zwerm muggen en dus is een hor (muggennet) in/bij het raam voor mij een prioriteit.
 • Ramen kunnen ofwel open door te schuiven (schuiframen) of door ze open te klappen (klapramen). Klapramen kan je bij (lichte) regen nog open zetten; bij schuiframen regent het sneller binnen. Nadeel van de klapramen is wel dat je moet opletten met je zijdeur – deze komt best niet tot (voorbij) het klapraam.
 • Je hebt ook ramen in allerlei stoffen en allerlei gradaties van verduistering. Google bij je zoektocht zeker eens naar wat jij exact nodig hebt.

Ventilatie in EsteVan

Schimmels mogen dan wel biologisch nuttig zijn; ik heb ze liever niet in mijn campervan. Daarom is extra ventilatie – naast de ramen en schuifdeur – dus belangrijk voor me. We hebben gekozen voor twee ventilatieluiken in de ‘leefruimte’ en één ventilator in de douche/toilet-ruimte.

Onze do’s and don’ts:

 • Je kan je ventilatieluiken en ramen niet overal plaatsen; je moet rekening houden met de (dragende) structuur van je bestelwagen. Je gaat niet door dragende balken slijpen, want dat hypothekeert je structuur.
 • Ben je onderhevig aan de Belgische wetgeving? Kijk dan zeker goed na wat je wel en niet zelf kan of mag doen. Dit is o.a. afhankelijk van het bouwjaar van je wagen.
 • Laat je je ramen en ventilatoren plaatsen bij een externe partij? Maak duidelijk afspraken: niet alle partijen werken met materiaal dat je zelf aankoopt. Onze partij zag dit bijvoorbeeld niet zitten. Helaas zorgde dit ervoor dat de ramen/ventilatoren ook aanzienlijk duurder waren dan als we zelf hetzelfde merk/type hadden gekocht. Hustlers gotta hustle, zeker? Maar hou dus rekening dat uitbesteden een zeer zware streep door je rekening zal zijn.

Materiaallijst:

Nu, in ons geval hadden we niet meer nodig dan een offerte, een bankrekening en een overschrijving. Als je zelf ramen wenst te plaatsen dan zijn er heel goede tutorials. Twee aanraders:

Tijdsindicatie- en kosten

Wij hebben enkele bedrijven aangeschreven met de vraag om offertes te maken. In alle eerlijkheid moeten we toegeven dat we maar van één bedrijf reactie ontvangen hebben.

We zijn dan bij dit bedrijf een verkennend gesprek gaan doen en daaruit bleek al snel dat de zaakvoerder zeer goed wist wat hij deed. Kwalitatief hadden we er alle vertrouwen in. We zijn dan nog even op de KBO (Kruispuntdatabank) zijn boekhouding gaan uitpluizen om te kijken dat het een financieel gezond bedrijf was.

Het plaatje klopte volledig en dan hebben we redelijk snel beslist dat we onze ramen via hen zouden plaatsen – ook al wisten we dat dit voor ons een pak duurder zou uitkomen. Voor onze stappen waar we liefst externe hulp zouden hebben (elektriciteit, water, gas) gaan we wel verder de markt op, simpelweg omdat we de prijzen van dit bedrijf niet kunnen blijven hanteren.

Qua tijdsbesteding zit het voornaamste stuk hiervoor dus bij de leverancier. Wij hebben ons busje een anderhalve week moeten missen (zaten feestdagen in). Zelf hebben we hiervoor mails moeten opstellen, op bezoek moeten gaan,… Het gemakkelijke werk dus.

Tijdsbesteding

Met twee personen, om en bij …

 • Uitdenken design ramen/ventilatie: 8u (x2) – verspreid over denk- en puzzelwerk over verschillende weken
 • Aanschrijven leveranciers: 0,5u (x2)
 • Bezoek leverancier: 6u (x2)

Kosten (afgerond):

Opnieuw heel moeilijk, want de kostprijs van een raam varieert enorm afhankelijk van materiaal, grootte, type,…

 • Aankoopkosten ramen: €600 per raam
 • Aankoopkosten ventilatie: €400 MaxxFan + €150 Dome + €175 Dakraam

Gerelateerde artikels

Ontdek alles over ons DIY camper verhaal via deze link: https://aufwiedersehengoodbye.com/category/blogs/diy-camper/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s