To visgraat or not to visgraat: that’s not even a question – Estevan

Het werd me al onmiddellijk pijnlijk duidelijk in de CarpetRight vestiging: mijn modegrillen waren niet meer modieus. Ik meende zelfs een opgetrokken wenkbrauw te zien bij de vermelding van een terrazzo effect. Niet meer hip, maar ik kon wel kiezen uit 4852942 beton-effecten. Ik probeerde het me in te beelden: een campervan met een betonvloer.

‘En, visgraat, kan dat dan nog wel?‘, smeekte vroeg ik.

Dat de visgraat rage ook al enkele jaren oud was, maar dat er wel nog een goed basisaanbod beschikbaar was. Dat hoor je natuurlijk altijd graag: dat jouw smaak out of date is, maar dat je het toch nog kan krijgen. Ik vroeg me af of dit nu is hoe alle klanten van Desigual zich voelen.

Ik had niet de tijd om die vraag te beantwoorden, want er moesten keuzes gemaakt worden en knopen doorgehakt. Mijn favoriete hobby.

Waarom visgraat?

Waarom makkelijk als het ook moeilijk kan? Na het bekijken van 1 Dobbit-filmpje en 1 Praxis-filmpje concludeerde ik dat ik een experte was in visgraatmotief vloerbekleding. Hoewel elk filmpje de disclaimer ‘visgraat is moeilijker dan…’ bevatte, deed ik wat elke volwassene doet wanneer er zo’n disclaimer gegeven wordt: negeren.

En zo kwam het dus dat ik besloot om een visgraat motief te installeren in onze campervan. Ja, ik besefte al van moment één dat het percentage visgraat dat zichtbaar zou zijn aangezien lager zou liggen dan de peilingen voor CD&V-stemmen. En ja, toch wou ik alsnog die visgraat.

Keuze materiaal

Ik heb veel meningen over CarpetRight en dan vooral over hun logo, huisstijl en inrichting, maar we hebben wel degelijk een minimaal marktonderzoekje gedaan en de verkoper bij CarpetRight was simpelweg degene met de beste tips en inhoudelijk advies. Dus stonden we op een snikhete zaterdag opnieuw voor z’n deur om àl zijn adviezen op te volgen. Dat betekent dus concreet:

 • Visgraat PVC om te lijmen
 • Met een toplaag die dik genoeg is voor dagelijks gebruik
 • Maar tegelijk toch nog licht genoeg om niet al te veel extra kilo’s mee te slepen
 • En natuurlijk: de lijm om het vast te kleven

Visgraat vloer plaatsen

Ik ga hier even roepen en all caps inschakelen, want… DIT IS DE ENIGE TAAK DIE VAN DE ALLEREERSTE KEER GOED LIEP EN WAAR 0,0 ISSUES MEE WAREN. Ik bén dus wel degelijk een visgraat experte na die twee video’s. Ik ben zo blij met deze uitkomst dat ik overweeg om alles overal ter wereld visgraat te maken.

Jullie kunnen zelfs zien hoe alles vlotjes lukt, want er is videobewijs van:

Voor zij die denken dat we half werk geleverd hebben: we hebben (nog) niet overal vloer gelegd omdat sommige plaatsen bedekt zullen worden en dit dus enkel extra gewicht zou betekenen. We gaan kijken hoe we dat aanpakken naar stabiliteit van de kastje toe – misschien komt er toch nog extra visgraat, misschien worden er stukjes verwijderd of nog iets anders.

Onze do’s and don’ts:

Laten we eerlijk zijn, er is maar één do: kijk naar de twee filmpjes die ik gekeken heb:

Ik zou ook aanraden, aangezien je in een kleine oppervlakte werkt bij een camper, om alles eerst te leggen zonder kleven en daarna pas te kleven. Dan kan je nog makkelijk corrigeren indien nodig.

Als ik één iets anders zou doen: ik zou de vloer langer in de campervan laten klimatiseren. We hebben de instructies totaal niet gevolgd en zijn snel beginnen leggen – met het idee dat de temperaturen in de camper toch enorm zouden fluctueren. Daardoor zijn er nu iets grotere groeven ontstaan tussen sommige stukken.

Ik begrijp dat ik hierdoor mijn kroon van Visgraat Queen zal moeten afstaan, maar zoals je kan zien zijn we nog altijd heel tevreden met het resultaat:

Materiaallijst:

 • Vloer (in ons geval: PVC om te kleven)
 • Lijm
 • Breekmes
 • Liniaal
 • Zwaaihaak
 • Karton (om de moeilijke hoekjes eerst mee te proberen en dan als sjabloon te gebruiken)
 • Je kan ook een contourmal gebruiken, maar ik was hier te dom voor dus voor mij werkte karton beter.
 • Meter
 • Potlood

Noot: dit is om kleeflaminaat te leggen in een camper. Doe je een volledig huis of een ander type laminaat: dan heb je ander/meer materiaal nodig (bijvoorbeeld rubberen hamer, setjes,…)

Tijdsindicatie- en kosten

Tijdsbesteding

Met twee personen, om en bij …

 • Aankoop vloer: 1u – doorlooptijd: enkele dagen tot weken (afhankelijk van beschikbaarheid gekozen vloer)
 • Schoonmaken ondervloer: 0,5u
 • Plaatsen (zonder kleven) vloer: 4u
 • Vastkleven vloer: 1u

Kosten (afgerond):

 • Vloer (afhankelijk van keuze, materiaal, leverancier,…): 220€
 • Lijm: 40€ (dure lijm!)

Gerelateerde artikels

Ontdek alles over ons DIY camper verhaal via deze link: https://aufwiedersehengoodbye.com/category/blogs/diy-camper/

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Bostonbaby schreef:

  Doet wat elke volwassene doet – negeren.
  ITS FUNNY CAUSE IT’s TRUE

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s