Het ontstaan van ‘EsteVan’

Beginnen met een badkamerrenovatie en eindigen met een huis op wielen. Het zou het begin kunnen zijn van een schrijnend verhaal over bouwfraude, maar dat is het gelukkig niet. Nee, het is een denkkronkel die gemaakt werd op een zonnige dag tijdens de hoogdagen van de coronapandemie. Terwijl ik door een bestoft raam de Dijle gadesloeg, kreeg ik een ‘Aha’-Erlebnis en stormde naar beneden met de gezegende woorden: ‘We verkopen ons huis en gaan leven in een camper’…

Daar beneden zat Het Lief, die al vaker extreme ideeën naar beneden heeft zien stormen. Meestal worden die ideeën genegeerd – of nog erger: doorprikt voor wat ze zijn – waanzinnig. Tijdens de hoogdagen van de coronapandemie was echter niets waanzinnig – of was nu net àlles waanzinnig? Het leek alleszins dat dit er ook nog wel bij kon:

‘Nee, we gaan ons huis niet verkopen. Nee, we gaan niet in een camper wonen. Maar een camper an sich is geen slecht idee’.

Mijn mond viel op de grond neer. Het idee kwam namelijk niet zomaar aanwaaien – het maakte deel uit van een bestaande discussie. De dagen, weken, maanden voor het camper-idee waren er namelijk nog een aantal ideeën van de trap naar beneden gestormd. Dat waren allemaal plannen om een badkamerrenovatie te ondernemen – waarbij we niet enkel de badkamer zouden renoveren, maar ook deels ons huis zouden verlengen. We hadden schetsen, plannen, offertes.

Maar ik had ook slapeloze nachten. Veel slapeloze nachten. Als Vlaming zou ik geboren moeten zijn met een baksteen in de maag en zou ik dus dolgelukkig moeten zijn met het vooruitzicht op een nieuwe badkamer. Ik, de vrouw die meerdere malen beticht werd van smetvrees. Ik, de vrouw die urenlang in bad ligt. Ik, de vrouw die in een nieuwe badkamer een groter bad kan plaatsen, met een dakraam waardoor ik naar de voorbij zwevende wolken kan kijken vanuit het bad. Hemel, toch?

Ik werd niet gelukkig van de schetsen, plannen – en al zeker niet van de offertes. Mijn omgeving drukte me op het hart dat het een fantastische beslissing was: investeren in je huis is zowat de heilige graal van onze volksidentiteit. We zouden de waarde van ons huis zien toenemen. We zouden een verstandige beslissing maken. ’s Nachts in bed vroeg ik aan Het Lief of verstandige beslissingen altijd zo wrang smaakten en of het normaal was dat verstandigheid zo droevig kon stemmen.

Dus prentte ik het me in. Dat zo’n grootschalige renovatie nu eenmaal zoveel waard is. Dat ik gewoon stress had om een grote som geld uit te geven. En toen keek ik naar de Dijle en vroeg ik mezelf af: ‘Als je morgen de Lotto won, waar zou je het dan aan uitgeven?’.

En toen kwam het antwoord: ‘Aan niet meer heel de tijd hier vast te moeten zitten, in dit huis. Aan ervaringen opdoen en nieuwe plaatsen en geheimen leren kennen. Aan een medicijn voor mijn eindeloze nieuwsgierigheid en leergierigheid. Aan het gevoel van zelfbeschikkingsrecht dat ik had tijdens onze lange reis.

Zo komt het dat de vrouw die bezweek onder de stress bij het kiezen van badkamertegels nu plots autosleutels bezit van een tweedehands Ford Transit L4H3 bestelwagen – en daar niet de minste nervositeit bij ervaart. Zo begint het verhaal van EsteVan, onze DIY campervan, waarmee we hopelijk vele mooie avonturen tegemoet kunnen trekken.

Waarom kozen we om een camper te (ver)bouwen in plaats van er eentje te kopen? Waarom een Ford en geen Mercedes? Hoe begin je daar in godsnaam aan, aan zo’n renovatie? Hoe gaat EsteVan er dan uitzien qua inrichting? En wat staat er allemaal op de planning.

Op al die vragen komt een antwoord, dat beloof ik je. Maar maak nu eerst maar eens kennis met EsteVan:

Specs:

 • Model: Ford Transit L4H3 (lengte 4, hoogte 3)
 • Laadruimte (leefruimte): 4,21m x 1,78m
 • Bouwjaar: 10/2018
 • Kilometerstand: 79.000 km
 • Motor: 130 PK
 • Benodigd rijbewijs: B
 • Maximaal laadvermogen: 3,5 ton

Bon, iedereen die tips heeft voor deze onhandige Hariëtte om aan de slag te gaan met deze bestelbus: hou ze vooral voor uzelf – het zal toch niet uithalen, ik ben hopeloos. Veel plezier dus tijdens de volgende maanden met het lezen van een ongetwijfeld eindeloze stroom aan fails. Onthoud: ik faal opdat jullie het niet moeten doen. Om maar aan te tonen dit alles staat en valt met Het Lief. No pressure, honey.  

Gerelateerde artikels

Ontdek alle posts over het ombouwen van onze camper via deze overzichtspagina.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Bostonbaby schreef:

  DE MAX!! Ik ben gek op zotte ideeen die zo zot nog niet zijn!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s