EsteVan – Licht & Lucht

De firma ‘Anneke & Jonas Ramen en Deuren’ bestaat bij ons weten nog niet en er zijn niet meteen plannen om in bijberoep te beginnen. Het had wel handig geweest voor die eerste echt ingrijpende stap die EsteVan zal ondergaan: Het plaatsen van ramen en ventilatie.  

Gezien we willen leven en werken in EsteVan, moet er voldoende licht en lucht aanwezig zijn. Dit deel van de verbouwing plannen we (voor de zekerheid) zo goed als volledig uit te besteden.  

Homologeren.

Een aantal redenen: Enerzijds ga je snijden in het frame van je bestelwagen en fouten maken is dus uit den boze. Anderzijds is er ook een zeer ingewikkelde regelgeving rond wat je zelf mag en wat je niet mag doen wat betreft het plaatsen van ramen en ventilatie: codewoord ‘homologatie’. 

Via de site Vlaanderen.be en wat rondvragen kwamen we al een heel eind verder wat betreft deze homologatie. Een gat maken in je bestelwagen mag zonder enig probleem, zolang dat gat niet groter is dan 20 x 20 cm. Van zodra je deze waarden overschrijdt, komt er extra papierwerk bij te kijken, moet de constructeur toestemming geven en moet alles opnieuw ‘gehomologeerd’ worden.  

Disclaimer: Op het internet en op Instagram lezen we zeer uiteenlopende verhalen over wat wel mag en wat niet. Wij kiezen er bewust voor om volledig volgens de regels te spelen en dat installatie- en homologatieproces via een erkende firma te laten lopen. Op die manier vermijden we niet alleen slecht geplaatste ramen (zelfkennis!), maar ook rotzooi op verdere keuringen of bij de verkoop (waar alle documenten in orde moeten). Dit zal ons een aardige duit extra kosten, maar we spelen het liever veilig. 

Werkplekvereisten.

Ons bureau – of het nu een motor en wielen of niet heeft – heeft een aantal vereisten: 

  • We dienen er beide in te passen (het mag dus niet te krap zijn!) 
  • Er dient voldoende lucht en licht te zijn. 
  • Temperatuur moet aangenaam zijn (niet te warm, niet te koud) 
  • Een beetje uitzicht is altijd mooi meegenomen! 

Hoe ziet dat er dan uit in realiteit?

Wat betreft ramen is het heel gemakkelijk. Bij de keuken en achteraan links en rechts plaatsen we een Dometic S4 raam. Dit zijn vrij standaard ramen die we al tijdens onze eerdere campertochten tegenkwamen. Deze ramen hebben standaard verduistering en een hor tegen ongewenste gasten (aka muggen en vliegen). 

In het dak maken we nog drie gaten. Boven onze badkamerruimte zullen we een kleine ventilator installeren (Maxxfan Dome). Dit is een kleine 12v-ventilator die krachtig genoeg zou moeten zijn om onze badkamer droog te houden.  

Grote broer installeren we vervolgens in de leefruimte: de Maxxfan Deluxe. Grotendeels voor de verluchting, deels voor extra licht. Deze ventilator laat geen water door, of hij nu open staat of niet en zou daarom iets beter moeten zijn dan andere eenvoudigere modellen.  

Door plaatsgebrek (je houdt het niet voor mogelijk, maar dat gigantische dak is niet groot genoeg …), opteerden we voor een simpel dakluik: Mini Heki. Dit luik laat het zonlicht volledig door en heeft voor ‘s nachts ook een gordijn en hor.  

3 Gaten in de zijkant en drie in het dak. Dat kan maar beter deftig gebeuren. Een offerte werd opgesteld en goedgekeurd. Nu is het nog even wachten tot we in de planning passen. Maar niet getreurd, er is nog werk genoeg in tussentijd! 

1000 pagina’s Camperonderdelen …

Gerelateerde artikels

Ontdek alles over ons DIY camper verhaal via deze link: https://aufwiedersehengoodbye.com/category/blogs/diy-camper/

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s