Cultuurtip: Kunstuur Mechelen

on

Soms heb je wat aansporing nodig van je collega’s om je grotsyndroom achter je te laten en opnieuw de wereld in te trekken. Na een jaar zonder al te veel cultuur is het hoog tijd om wat schade in te halen. Bovendien ken ik na mijn dagelijkse wandelingen in Mechelen zowat elke straatsteen, maar wat er zich achter de gevels afspeelt is nog een mysterie. Daar brengt Kunstuur Mechelen verandering in.

Kunstuur Mechelen is exact wat de naam doet verwachten: je bekijkt een uur lang kunst. Wat maakt het dan zo uniek?

Enerzijds heb je de setting: de kunstwerken hangen in het centrum van Mechelen, vlakbij de befaamde Sint-Romboutstoren en je eindigt in de Heilige Geest Kapel. Als (kersvers) Mechelaar heb ik me tijdens m’n wandelingen vaak afgevraagd wat er zich achter deze gevel schuil hield. Mijn nieuwsgierigheid alleen was dus al meer dan voldoende om me binnen te lokken.

Anderzijds heb je de manier waarop Kunstuur de kunstwerken naar voor brengt. De werken worden op een zeer laagdrempelige manier aangeprezen. Als bezoeker kom je verschillende kamers binnen met een beperkt aantal kunstwerken. Eerst heb je even de tijd om de werken tot je te nemen. Vervolgens gaat het licht uit en worden de werken één per één uitgelicht. Via een audiogids krijg je per werk uitleg van een verteller, vaak bekende Vlamingen.

Ik ben zelf grote fan van dit soort aanpak: ook werken die je misschien op het eerste zicht minder aangrijpen worden besproken en zo ontdek je toch kleine details of verhalen waardoor je met een totaal andere bril naar het schilderij gaat kijken.

De rode draad doorheen Kunstuur zijn de kunstenaars: het zijn Belgische kunstenaars en hun werken komen uit de tijdsperiode 1880-1950. Hierdoor komen er verschillende stijlen aan bod en is het dus een diverse tentoonstelling.

We tonen hier normaal heel veel foto’s, maar voor Kunstuur heb ik maar één tip: ga er gewoon heen en laat je verrassen.PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Wanneer bezoeken? Wij hebben zelf de tweede tentoonstelling bezocht en deze loopt nog tot 30 september 2021.
  • Reserveren: Je reserveert best tickets op voorhand; per tijdslot mogen er – op moment van schrijven – maximaal zes personen aanwezig zijn. Tickets zijn te bestellen via: https://hetkunstuur.com/. De prijs die je betaalt hangt af van je voorkeur qua dag en tijdstip en varieert tussen 10 en 14 euro per persoon.
  • Adres: De Heilige Geest Kapel, Minderbroedersgang 1-3, 2800 Mechelen.
  • Parkeren: Je kan in Mechelen zeer makkelijk parkeren buiten het centrum (vaak gratis of erg goedkoop). Ben je slecht te been of parkeer je gewoon graag vlakbij? Dan kan dat in de ondergrondse parking Kathedraal.
  • Toptip: Naast het Kunstuur ligt ook nog café De Kuub, een heel aangenaam café met fijn terras. Of je kan naar het cultureel centrum trekken dat er ook vlakbij ligt; daar kan je vaak naar een gratis tentoonstelling kijken (foto’s, schilderijen, kunst,…).
Onze Score:

Waardering: 4 uit 5.

Ook het Kunstuur in Mechelen bezocht? Of andere cultuurtips voor ons? Laat het ons hieronder even weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s