MechelenGevelt

on

Tijd voor een kleine zijsprong.

Een fotoproject dat begin vorig jaar ontstond na een deprimerend opvolgmoment bij onze fotoles (voor mij, Jonas dan toch). Zeer hard gewerkt aan een reeks foto’s om dan de droge feedback te krijgen: “ik ken deze mensen niet, zou ik gewoon voorbijlopen als deze in een museum zouden hangen”.

Vrij snel maakte ik twee beslissingen:

  • Ik ging een tweede reeks maken, volledig naar mijn goesting en de feedback, die kon mij op voorhand al weinig schelen.
  • Ik had genoeg van de fotoles. Tijd voor een pauze (mede omdat door corona zonder veel uitleg de lessen gewoon geschrapt werden en iedereen “uiteraard” geslaagd was): Oefening baart kunst, we zouden onszelf wel wat bijschaven!

Dus, … een tweede reeks. Totaal nieuw onderwerp. Geen mensen! Dan maar gebouwen. Er zat namelijk al een tijdje een idee in mijn hoofd om Mechelen in beeld te brengen. Mechelen de mooie stad waar we nu al sinds Augustus 2018 wonen. Een beetje promo kan nooit kwaad. De stad heeft veel geïnvesteerd in vernieuwing en dat mag wel eens in beeld komen.

Gevels, het gingen gevels worden! MechelenGevelt was geboren (toegegeven, er passeerden eerst een paar andere idiote namen die het net niet haalden. De grootste inspiratiebron was vermoedelijk MechelenMuurt, het streetart project in Mechelen).

En dan trok ik op pad met het fototoestel. Er zijn ontelbaar veel gevels in Mechelen (wel een pluspunt als je daar een reeks over wil maken). Ik had wel een aantal vereisten en de grootste van allen was: eenzelfde compositie, eenzelfde blik op de gevel.

Daarnaast …

  • Wil ik enkel de eerste verdieping in beeld. Dat is een beetje uit luiheid
  • Maak ik een mix tussen oud en nieuw (of ‘in transitie), met als doel om uiteindelijk verandering in beeld te brengen.
  • Komt er nooit een levende ziel in beeld.
  • (en ik weet niet goed waarom) zijn de winkels of restaurants die ik fotografeer altijd dicht op het moment van de foto (in coronatijd wel iets gemakkelijker helaas).

Omdat ik het mezelf wat moeilijk wou maken bij het printen van de foto’s (lees: mezelf op kosten jagen, want geen standaardformaat), maakte ik de beslissing om er een soort panoramafoto van te maken.

En zo staan er hier nog tientallen foto’s te wachten om een plekje op de Instagram van MechelenGevelt te krijgen. Elke paar dagen komt er een nieuwe gevel tevoorschijn.

Ik droom er stiekem een beetje van om ooit ergens in het Cultureel Centrum omhoog te hangen met een paar honderd foto’s en superfamous te worden. Een Gouden Carolus of 6 voor diegene die me dat kan fixen.

Waar is MechelenGevelt terug te vinden?

Zelf nog een leuke gevel gespot in Mechelen? Zet het gerust in de comments, dan trek ik op pad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s