De Museumpas in Brugge

on

Herinner je onze queeste nog naar die 50 musea die we willen bezoeken binnen het jaar met onze Museumpas? Wel, in Brugge voegden we alvast 9 plekken toe aan ons lijstje. We hoeven jullie Brugge vermoedelijk niet meer voor te stellen, maar deze plekjes zijn ideaal om te bezoeken tijdens een druilerig lenteweekend (lees: het regende heel de tijd, behalve toen het weer tijd werd om huiswaarts te trekken …).

8 plekken in Brugge die we bezochten met onze Museumpas:

In deze Coronatijden is het wenselijk om op voorhand jezelf te registreren voor een museumbezoek. Gezien Brugge een drukbezochte stad is en het aantal bezoekers beperkt is bij sommige van de trekpleisters, is dat een absolute aanrader.

Je kan dit zeer overzichtelijk doen via de site van Musea Brugge. Daar vind je een overzicht van de verschillende musea en tentoonstellingen. Tot 9x toe boekten wij hier een timeslot. Eénmaal stonden we voor een gesloten door wegens ‘slecht weer’, bij een tweede poging waren de tickets helaas volledig uitverkocht (HINT: boek je tickets voor het Belfort op tijd!)

1. Gruuthusemuseum

Het Stadpaleis van Brugge is meteen een topper. Prachtige architectuur, boeiende tentoonstelling en zoals eerder aangegeven meteen naast de O.L.V-kerk. De Bidkapel in het oude Stadpaleis geeft hier een mooi uitzicht op de kerk. Wat een luxe moet dat geweest zijn indertijd. Niet eens moeten naar buiten moeten om naar de kerk te gaan.

Dijver 17C, 8000 Brugge, 14€ (prijs volwassene), 16€ in combinatie met kerk.

2. Groeningemuseum

Een museum vol oude Belgische en Vlaamse schilderkunst. Normaal gezien absoluut ons ding niet wegens ‘niet avontuurlijk genoeg’, maar eerlijk is eerlijk: dit was echt een topper. Een combinatie van de kwaliteit van de werken, mooie opstellingen en uitstekende audioguide, maken van dit Stedelijk museum voor Schone Kunsten een absolute aanrader.

Dijver 12, 8000 Brugge, 14€ (prijs volwassene)

3. Stadhuis en Brugse Vrije

Beide gebouwen liggen naast elkaar en zijn dus gemakkelijk samen te bezoeken. Beginnen deden we met het Stadhuis. Daar is de grote blikvanger de oude Gotische zaal met imposante gewelven. Naast de Gotische zaal was er nog een zaaltje met meer info over het verleden van Brugge, maar het grootste deel van onze aandacht ging toch naar de Gotische zaal. Via een QR code die je kan scannen aan de ingang krijg je nog wat extra info

De Brugse Vrije is het vroegere gerechtsgebouw van Brugge. Tot 1984 werd dit effectief nog gebruikt om recht te spreken. De magnifieke schouw in de Schepenkamer is het hoogtepunt in dit gebouw. Tegenwoordig doet de Brugse Vrije dienst als stadsarchief. Toen wij passeerden was er een tentoonstelling over de punk en new-wave scene in de jaren ’80 in Brugge (Ik was 18 in ’80 in Brugge). Wij waren toen nog net iets jonger.

Burg 12, 8000 Brugge, 7€ (prijs volwassene)

4. Volkskundemuseum

Nostalgie. Hoe zag de winkel van een kleermaker er uit? Hoe zal de lokale kruidenier er uit? Hoe was het leven vroeger? Uitstekend museum om te bezoeken met jongere kinderen. Ik heb altijd al een zwak gehad voor dit soort tentoonstellingen. Zo ben ik bijvoorbeeld ook een enorme fan van het Speelgoedmuseum in Mechelen.

Balstraat 43, 8000 Brugge, 7€ (prijs volwassene)

5. Sint-Jans Hospitaal + Apotheek

Geen echt hospitaal meer. Die functie werd opgeheven en sinds 1977 fungeert het oude hospitaal als hospitaal. Nu bevat het een hele hoop schilderijen (Memling!), beeldhouwwerken en andere belangrijke memorabilia uit de tijd dat het ziekenhuis nog actief was. Bezoek ook zeker de oude zolder (vooral voor het plafond) vooraleer je terug naar buiten gaat.

Eens buiten, ga je twee maal links en terug rechts (check de bordjes aan de muur) om een bezoekje te brengen aan de voormalige apotheek van het hospitaal.

Mariastraat 38, 8000 Brugge, 12€ (prijs volwassene)

6. Belfort

Disclaimer: het Belfort hebben we proberen te bezoeken, maar het is ons niet gelukt. De eerste maal werd ons bezoek geannuleerd omwille van het slechte weer, bij een tweede poging waren de tickets helaas uitverkocht.

Toch mag dit Belfort niet ontbreken op je lijstje. 83 meter hoog, 366 trappen en een prachtig zicht over Brugge. Er is natuurlijk meer dan gewoon dat mooie uitzicht. Er is de schatkamer en de beiaard die heden ten dage uit 47 klokken bestaat.

Markt 7, 8000 Brugge, 14€ (prijs volwassene)

7. O.L.V Kerk Museum

Gelegen naast het Gruuthusemuseum (herinner je de privé bidkapel van hierboven), vind je de Onze Lieve Vrouwe Kerk. Je loopt er zo naar binnen en kan het eerste stuk van de kerk gratis bezichtigen. Daarna haal je je ticket boven en kan je ook het betalende stuk bezoeken (ga wel eerst via de ticketshop, anders mag je terug). Topstuk op deze locatie is de Madonna met kind van Michelangelo, een klein marmeren beeldje (een van de weinige beelden van Michelangelo die zich buiten Italië bevinden).

Mariastraat, 8000 Brugge, 7€ (16€ in combinatie met het Gruuthusemuseum).

8. Arentshuis

Dit vonden wij persoonlijk net wat minder. Het Arentshuis is een statig herenhuis met daarin heel wat werk van de Brugs-Britse tekenaar Frank Brangwyn. Op het gelijkvloers vind je werken uit het Groeningemuseum en het Prentenkabinet.

Het was ons laatste museum met de Museumpas in Brugge. Het regende buiten, we waren blij dat we binnen konden zitten. De collectie zowel tijdelijk als permanent konden ons niet echt boeien.

Dijver 16, 8000 Brugge, 7€ (prijs volwassene)

Enkele zaken pasten niet in de agenda, maar zijn zeker ook opties …

Het Belfort, daar speelden we een beetje vals. Dit hebben we eigenlijk ook niet bezichtigd tijdens ons weekendje, maar we deden het wel reeds in het verleden. Er zijn nog 4 andere musea die je gratis kan bezoeken in combinatie met de Museumpas:

  • Gezellehuis
  • O.L.V Ter Potterie
  • Sint-Jans Huismolen
  • Permekemuseum (gesloten wegens renovatie)

Wat is jullie favoriet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s