Kamperen, dat was niets voor ons.

on

Kamperen vroeger, dat was een iglotent in de tuin zetten, vroeg gaan ‘slapen’ en in een veel te warme tent liggen zweten in de zomer.

Daarna was kamperen op een wei gaan liggen met een paar duizend anderen om zo de festivals te beleven. Minder slapen, wel nog altijd veel te warm in de meeste gevallen.

Eén keer zijn we op vakantie nog in een tent blijven slapen. Op een camping in Oostenrijk, in een tent die we zelf niet moesten rechtzetten, met daarin twee veldbedden. Echt kamperen was dat niet.

En dan kwam 2017 …

In 2017 vertrokken we voor onze trip van 6 maanden door Australië en Zuid-Oost Azie. In Australië hadden we vervoer en overnachting nodig en kwamen we uit bij Gerry (je moet je camper toch een naam geven, right?)

Gerry in Australië.

44 dagen om precies, zolang trokken we rond met een camper, gekozen op basis van een foto en wat reviews online. We trokken er mee door Australie, van noord naar zuid en reden dan nog eens de hele oostkust af. Bijna 11.000 kilometer in totaal.

Onze Gerry was een busje van Toyota, met het stuur aan de rechterkant, een automatische versnellingsbak. Het had een klein fornuis, een microgolf, een frigo en een klein bed (nuja, voor mij is alles klein). Wanneer het buiten warm was, was het binnen nog warmer. Wanneer het buiten koud was, viel het nog net mee. Deze camper was vrij basic, maar wij hadden de tijd van ons leven. Al waren we wel wat jaloers op die andere campers met airco.

Danny in IJsland.

Fast forward naar 2020. Tussen twee ‘golven’ in trokken we naar IJsland. De microbe had ons al wat te pakken en dus kozen we opnieuw voor een camper. Deze keer een Volkswagen California busje. Veel kleiner en eigenlijk gewoon een auto waarvan je de zetels plat kon leggen. Pluspunt was wel de verwarming. In IJsland kan het ’s nachts vrij koud worden.

We reden er heel (je kan dat quasi letterlijk nemen) IJsland mee rond. Het was een 4×4, dus we konden ook ‘off-road’ gaan. Een hele belevenis. De vijs die in onze linkerachterband zat, ligt nog altijd in de kast. Wakker worden met een platte band is nooit fijn. Gelukkig werd dit euvel snel opgelost.

Er was geen keuken, geen echte frigo en rechtstaan was al helemaal onmogelijk, tenzij je het extra dak openklapte. Maar rijden dat dat ding deed!

We waren nu helemaal verkocht voor het idee van kamperen.

‘Voorlopig naamloos’ in Schotland.

En dan komt – fingers crossed – onze volgende trip er aan in september. Schotland en jep, opnieuw met een camper. Weer een ander type. Terug iets groter (raar maar waar kwam dat goedkoper uit). Een camper met een echt bed en van die dingen . Te kort zal het bed sowieso nog steeds zijn, maar benieuwd hoe deze trip ons zal bevallen. Een naam hebben we voorlopig nog niet, dat moeten we voelen 😉

Waar letten we op bij het boeken van een camper?

Wikken en wegen. En dan nog eens. En dan nog eens. We zijn geen snelle beslissers en willen zeker zijn van onze keuze. Deze hangt af van deze (en meer) parameters (naast het ‘er niet shady uitzien van de website’):

  • Het bed: ik ben tegen de twee meter en moet in de lengte liggen. Het kan me weinig schelen of mijn voeten uit het bed liggen, maar 3 weken foetushouding, dat kan ik niet aan.
  • Waar mag of kan deze camper rijden? Enkel op grote wegen, of kan hij ook off-road? Is de camper te groot om gemakkelijk op kleinere wegen te rijden?
  • Frigo/fornuis: Kunnen we dingen koel houden? Kunnen we ons eigen eten kopen en koken? Dat lijkt me toch wel een vereiste voor het kamperen (In Australië waren er overal keukens, in IJsland was dit veel minder het geval).
  • Elektrische voorzieningen: Kunnen we zaken opladen? Is er licht en kan dat blijven branden zonder de volgende dag met een platte batterij te zitten?
  • Limiet op het aantal gereden kilometers: contracten met een limiet zijn zeer kostelijk van zodra je over deze limiet gaat. Een contract met iets meer inbegrepen (of ongelimiteerde) kilometers kan veel voordeliger uitkomen.
  • De prijs: er zijn overal een hele hoop aanbieders, waar prijzen enorm variëren. Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken! Wat zit er in de prijs? Waarvoor ben je verzekerd?
  • Annulatievoorwaarden: zeker in deze tijden, Hoe lang op voorhand kan je verzetten of annuleren? Wat kost dat annuleren? Hoe strikt zijn ze?
  • Klantendienst: meestal testen we dit even op voorhand (omdat we altijd wel een paar vragen hebben, niet om die bedrijven te pesten ;-)). Hoe lang duurt het vooraleer ze op een vraag antwoorden?
  • Reviews: wat zegt het internet? Reviews zijn meestal zeer positief of zeer negatief. Even filteren en tussen de lijnen doorlezen, om te kijken of het ‘veilig’ is om te boeken …

Een eigen camper?

En zo gaat de droom beetje bij beetje verder. Het blijft borrelen. Ondertussen hebben we het plan opgevat om misschien zelf een camper te kopen om Europa (minstens!) rond te rijden en tussendoor gewoon te blijven werken.

Het zijn nog maar plannen en er is nog niets concreet (die dingen kosten namelijk veel geld :-)), maar we denken er dus over na om ofwel een camper te kopen, of om er zelf eentje te bouwen naar onze eigen goesting. Dat zou toch wat goedkoper uit moeten komen (en je hebt alles wat je wil in je eigen creatie. We zullen er dan wel de ergernissen moeten bijnemen die je krijgt als je 4 linkse handen combineert. Maar comfortzones zijn er om doorbroken te worden, right?

Initiële plannen inderdaad, maar ik ken nu wel al alle afmetingen van alle mogelijke bestelwagens en weet ik nu ook perfect hoe en wanneer ik moet isoleren, hoe een bed geïnstalleerd wordt en hoeveel zonnepanelen we nodig zullen hebben om te overleven.

Laat gerust weten of er hier ervaringsdeskundigen tussen de lezers zitten. Wij zijn één en al oor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s