Uitstap: Koninklijke Serres

on

De Koninklijke Serres in Laken: ‘k heb er toch een speciale band mee. Het was één van onze eerste posts op deze blogweet wel, toen we die nog in het Engels schreven – en het is één van mijn absoluut favoriete uitstapjes richting hoofdstad. Wat was nu het verschil tussen deze corona-edition en een niet-corona jaar? Wat is er zo interessant aan de serres? Wel, let me tell you.

1. De architectuur

Ik heb een voorliefde voor art nouveau gebouwen, dus dat verklaart waarschijnlijk een groot deel van mijn fascinatie voor de Koninklijke Serres. Maar zelfs als je niets geeft om architectuur, is het een prachtig staaltje ingenieurswerk. Vooral de Wintertuin, de grootste serre van het complex, is wondermooi om in te vertoeven.

Corona-edition: Dit jaar, 2021, was opmerkelijk anders – en dat had ook voordelen. Enerzijds kon je maar een beperkt deel van het parcours lopen; anderzijds was het aantal bezoekers beperkt. Dat zorgde ervoor dat je niet over de koppen moest lopen. Dat vond ik een groooot voordeel. De Koninklijke Serres zijn enorm populair en voorgaande jaren was het vaak onaangenaam qua drukte. Dat was nu niet het geval, waardoor je de architectuur ook meer in je kon opnemen.

2. De planten

Ik ken niets van planten, dus ik ga hier ook geen botanische kennis faken, maar als je de serres bezoekt kan je alleen maar respect hebben voor het team dat deze planten onderhoudt. Ik heb intussen al geleerd dat ik me voornamelijk moet omringen door cactussen, vetplanten en ‘zelfs als je mij 7 liter te veel of 7 liter te weinig water geeft, ik blijft gewoon leven’-planten. Mocht ik de tuinier zijn van de serres dan zou er massale plantsterfte zijn. De planten zo prachtig in bloei laten en zo mooi afwisselen: daar is duidelijk veel vakkennis en vakmanschap aan te pas gekomen.

Corona-edition: Hoewel er héél veel prachtige bloemen te zien waren op het verkorte parcours; heb je natuurlijk wel nóg meer te zien als je de volledige serres kan doorlopen en ook het volledige terrein kan bewandelen. Maar ook hier geldt: doordat het veel minder druk was, was er nu dan weer meer tijd om de planten ook echt van nabij te bekijken in alle rust.

3. De setting

Je zit in een gekend stukje Brussel met heel wat bezienswaardigheden op wandel- of fietsafstand. Denk dan maar aan bijvoorbeeld het atomium (voor de toeristen) of Mini-Europa (voor de nostalgisten).

En er zijn ook altijd wel enkele busjes te vinden die ijs of wafels verkopen; handig voor tijdens het wachten.

Corona-edition: Ik vraag mij tijdens corona maar één ding af: we mogen terug op café, we mogen terug op restaurant, alle winkels zijn open, in buitenlucht samenkomen is weer helemaal oké en binnenkort mogen we terug knuffelen en moeten we onze eigen verantwoordelijkheid nemen met mondmaskers. De versoepelingen volgen elkaar op.

Ik heb maar één vraag: wanneer gaan ze die vervloekte openbare toiletten terug openen en onderhouden? Dit was mijn voornaamste bedenking tijdens deze daguitstap naar Brussel: er was geen enkel openbaar toilet te bespeuren – tenzij dan achter slot en grendel. Dus ofwel doe je best een pamper aan, ofwel grijp je best al je kansen bij museum- of andere bezoeken.

Voor de duidelijkheid: de Koninklijke Serres zijn voorzien van toiletten. Bedankt Sire, om mij te redden van een blaasontsteking – of een boete voor openbare zedenschennis/wildplassen.PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Adres: Koninklijk Parklaan 61, 1020 Laken
 • Openingsuren: De Koninklijke serres zijn jaarlijks voor een beperkt aantal dagen/weken geopend. De meest recente informatie vind je hier: https://koninklijke-serres-royales.be/.
 • Toegangprijs: In 2021 bedroeg de toegangsprijs 2,5 euro. Hiervoor kreeg je toegang tot een beperkt deel van de serres (coronamaatregel).
 • Reservatie: Het was verplicht te reserveren; er werden per tijdslot een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Ook in niet-corona periode wordt de serre druk bezocht en is het altijd interessant om je bezoek op voorhand te plannen – en indien mogelijk – te reserveren.
 • Parking: Er is een kleine parking tegenover de ingang (Parking Dynastie). Op drukke dagen zal je hier niet kunnen parkeren en zal je naar een andere parking moeten uitwijken, of…
 • Openbaar vervoer: Wij maakten er zelf een daguitstap van. Eerst bezochten we Train World (station Schaarbeek) en wandelen vervolgens naar de serres (4,5 km, 45 min). Geen zin om lang te wandelen? Dit zijn de dichtstbijzijnde haltes:
  • Metro: halte Heizel (lijn 6) – 25 min
  • Tram: halte De Wand (lijnen 3, 7) – 10 min
  • Bus: MIVB/STIB (lijn 53) – halte Serres Royales – < 1 min
  • Bus: De Lijn (lijnen 230, 231, 232) – halte Koninklijke Serres – < 1 min
  • Trein: halte Bockstael – 15 min
Onze Score:

Waardering: 4.5 uit 5.

Zelf ook al naar de koninklijke serres geweest? Wat vond jij ervan? Laat het ons weten in de comments!

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. paracelsus schreef:

  Je brengt me op het idee om dit eens te gaan bezoeken, doch dan zal het pas vanaf september zijn omdat ik mij niet ga begeven tussen een massa ‘corona edition’ andere mensen.
  Heel mooie foto’s en informatie 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s