In beeld: Semana Santa in Spanje

Tijdens de paasweek trokken we met EsteVan in recordtempo door Spanje om enkele dagen later onze ferry richting Griekenland te halen. In deze week waren we getuige van de voorbereidingen voor de Heilige Week – ofte Semana Santa in Merida, Toledo en Zaragoza, de stad van mijn dromen.

Wat is de Semana Santa?

Tijdens de Heilige Week vieren Spanjaarden jaarlijks The Passion of the Christ. Blijkbaar is dit niet alleen een film van Mel Gibson, maar ook een traditioneel passiespel over de laatste twaalf uur van het leven van Jezus. In Spanje komen broederschappen (hermandad) samen in verschillende processies tijdens de vastenweek voor Pasen.

Volgens de zeer geloofwaardige bron Wikipedia is specifiek Spanje bekend voor deze processies. Het is op moment van schrijven 23u32 dus ik ben niet in de mogelijkheid om naar de plaatselijke bibliotheek te gaan om deze beweringen te dubbelchecken. We nemen ze dus maar even voor waar aan.

Eén van de meest kenmerkende – en eerlijk gezegd: ook choquerend – zaken is het gebruik van de nazareno of het boetekleed tijdens de processie. Voor ongelovige zielen zoals de mijne lijkt het daarom alsof de KKK dagenlang door Spaanse straten aan het slenteren is, maar dit heb ik wel gedubbelcheckt: het zijn twee verschillende dingen.

1. Merida

We waren in Merida het weekend voor de Heilige Week. Op dat moment waren er dus nog geen processies, maar enkel voorbereidingswerkzaamheden. Parkeerplaatsen waren massaal afgezet, banners werden uitgehangen. De inwoners maakten zich klaar voor de aankomende week.

Wij waren eerlijk gezegd vooral afgeleid door de toeristische trekpleister van Merida: het UNESCO erkende Romeins Theater. Volgens sommige websites op het internet het grootste Romeinse Theater in Spanje. Nogmaals: intussen is het reeds 23u43 en ik kan dus nog steeds niet gaan dubbelchecken in een bibliotheek Bovendien is het op het moment van schrijven zaterdagavond dus zelfs als het ochtendgloren aanbreekt, zou ik nog niet kunnen gaan checken.

Dus laten we het nu ook maar even voor waar aannemen op basis van deze beelden:

2. Toledo

We waren bij de start van de Semana Santa in het mooie Toledo. Hier zagen we de eerste processies ’s avonds door de straten trekken. We zagen hoe de kerken zich voorbereiden door het plaatsen van processiewagens en we zagen ook hoe een hoop Spanjaarden massaal naar kerken afzakten.

Om wat tegengewicht te bieden aan al die kerken besloten we om toch ook maar even een synagoog te bezoeken.

3. Zaragoza

In Zaragoza schoten we de hoofdvogel af. We waren hier op Witte Donderdag en Goede Vrijdag en konden telkens processies oppikken. Tijdens Goede Vrijdag werden de processies overigens nauwkeurig vastgelegd door verschillende cameracrews en werden ze live uitgezonden.

Toegegeven dat ik dus af en toe een beetje te afgeleid was door al dat camerawerk om alle Jezusbeelden gedetailleerd te bestuderen. Gelukkig lopen de broederschappen wat lijkt op oneindig veel toertjes dus na enkele uren kenden we de broederschappen en hun wandelroutes zowat van buiten.

Benieuwd naar het geluid van zo’n processie? Het is een mix tussen ijzige stilte, oorverdovend getrommel en af en toe een trompet of vijf ertussen. Hieronder kan je naar één van de vele processies kijken en luisteren. Met gesloten ogen klinkt het een beetje als een vuurwerkshow in Mechelen Nekkerspoel op 31 december:

Gerelateerde artikels

Meer weten over reizen door Spanje? Dan kan je hier terecht.
Meer weten over onze DIY camper EsteVan en een jaarlang remote werken in Europa? Kijk dan even hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s