Tomar in 5 begrippen

Ik kende het niet, Tomar. Maar het had een UNESCO werelderfgoedlabel en dat is één van mijn zwaktes. Naast (Indisch) eten en katten, natuurlijk. Over dat laatste gesproken: misschien is er een kans dat ik ons naar Tomar geleid heb omdat Park4Night zei dat er een grote, gratis parking was vol katten?!? I can neither confirm nor deny.

Helaas geen nieuwe, harige campergenoot gevonden in Tomar, maar wel het Convent of Christ, en oh boy, heb ik daar veel over te zeggen.

1. What the fuck is een ‘convent’?

Goei vraag, en eentje die niet beantwoord werd in Tomar. Ik hoor al hoongelach, maar zeg eens eerlijk: weet iemand écht wat een convent is? Want ik weet het niet meer hoor.

Convent. Monastery. Cloister. Friary. Monkery.

Allemaal woorden om een gebouw te omschrijven waar broeders wonen. En toch bedoelen ze niet hetzelfde. Als een zottin zocht ik borden die mij zouden uitleggen in welk gebouw ik was en waarom dit een convent was en geen monastery, terwijl het gebouw in het dorp ernaast wel een monastery was en dat er toch echt wel verdacht veel op leek. Andere bezoekers hadden duidelijk geen last van deze taalkwestie en begonnen hun bezoek met een brede glimlach in plaats van een verwarde frons.

Nog waanzinniger werd het toen ik thuis opzocht ‘difference between convent en monastery’ en ik dit op mijn dak kreeg:

In English usage since about the 19th century the term convent almost invariably refers to a community of women, while monastery and friary are used for communities of men. In historical usage they are often interchangeable, with convent especially likely to be used for a friary

Bon, ik weet niets van het Convent of Christ, behalve dat heel Tomar en het convent zelf vol staan met mannelijke ridders. Ik ben overigens ook geen opzoeken wat een friary dan is en dat is een gebouw waar gelovigen wonen, met als synoniem ‘abbey’. Bon, met de introductie van deze zesde term besloot ik het internet uit te trekken, want ik herken een rabbit hole als ik er één zie. Ik hoop wel oprecht dat Netflix een documentairereeks maakt over deze verschillende soorten gebouwen.

2. Who the fuck zijn de knights templar?

Als je de logica van hierboven volgt, zijn de knights vrouwen, maar aan hun vele afbeeldingen te zien denk ik toch te kunnen concluderen dat het mannen waren. Verder weet ik er niets van, want ER STAAT GEEN ENKEL ALGEMEEN INFOBORD IN HET CONVENT.

Dit is mijn allergrootste ergernis over het hele gebouw. Terwijl iedereen geniet van de architectuur, wil ik gewoon weten wat het algemene verhaal is. Ik moet niet weten welke ruimte de keuken was en uit welke eeuw die gebroken kookpotten komen. Ik wil gewoon weten wat het algemeen verhaal is: wat is dit gebouw, wie leefde hier, welke drama’s waren er hier en hoeveel katten hebben hier in totaal ooit geleefd? De essentials.

In plaats daarvan heb ik dan maar gegokt dat de Knights Templar diezelfde waren als die van Temple Church in Londen. Blijkbaar een goede gok. Gelukkig had ik in Temple Church wél algemene infoborden. En noem me ‘woke’ of zo, maar ik vind het maar vreemd om voortdurend afbeeldingen te zien van kruisvaarders zonder enige historische context of kadering?

Wie is de Portugese Tom Waes, eigenlijk? En waarom was hij niet samen met mij aanwezig in Tomar?

3. What the fuck is het manueline window?

Goei vraag. Voor ons is het gewoon een gigantische poster, want bij toegang tot het convent stond er te lezen dat het raam werkzaamheden onderging. De manier waarop dit aangekondigd was aan de ingang deed vermoeden dat we prijsvogel gaan vliegen was.

Of dit raam nu echt het hoogtepunt van het convent is, dat betwijfel ik. Ik vond het een supermooie plaats om rond te lopen, terwijl ik de poster maar ‘meh’ vond. Maar misschien ben ik wel een cultuurbarbaar, omdat er slechts in twee zinnen uitgelegd stond wat het manueline window nu eigenlijk was. Het was een raam in een bepaalde stijl.

HALLO DIE TEKST KAN IK OOK VERZINNEN HE. Wat met vergelijkingen met ramen uit dezelfde tijdsperiode. Wat maakte dit raam zo anders? Waarom is het een prijsvogel? Is het de kunst? Is het de architectuur? Is het de grootte? Is het omdat er een dramatische sterfscène onlosmakelijk verbonden is met het raam?

Volgens Wikipedia is het alleszins niet dat laatste.

4. What the fuck is het kasteel van Tomar?

Het kasteel en het convent zijn hetzelfde. Allez, niet helemaal. Maar wel hetzelfde entreeticket. Waardoor kwestie nummer één nog moeilijker wordt: is het nu een convent, een klooster, een kerk, een kasteel of nog een ander woord dat met een k-klank begint?

Het aquaduct moet je overigens ook niet ver zoeken, want blijkbaar leiden alle toeristische attracties van Tomar naar het convent.

5. What the fuck is er nog te doen in Tomar, buiten een gebouw zonder uitleg?

Tomar heeft een ietsiepietsieklein museum met moderne kunst. Het heeft enkele mooie pleinen en kerken. En het heeft die kenmerkende Portugese straten waar je verloren kan lopen en katten kan ontmoeten en aaien.

Het heeft enkele kleine, artisanale boetiekjes die nog authentiek aandoen. En ongetwijfeld een hoop lekker eten, maar helaas: in laagseizoen is alles gesloten op het uur waarop West-Europeanen honger krijgen.

Conclusie: Tomar was absoluut prachtig, maar IK BEN GEWOON DIE ENE TOERIST DIE WEL DUIDING WILT EN NIET ENKEL SELFIES BIJ AZULEJOS.

Gerelateerde artikels

Meer weten over Portugal? Dan kan je hier wat inspiratie opdoen.
Meer weten over ons jaar remote working in Europa? Dan kan je hier terecht.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. isa schreef:

    de Portugese Tom Waes heet uiteraard Tomar Waes #gemistkansopeenwoordgrap

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s