24 uur in Evora

Ik ben gezegend met een goed geheugen én een slecht geheugen: ik kan zowat alles onthouden dat gezegd wordt, ik kan zowat niets onthouden van wat ik zie.

Wat ik me uit 2019 dus nog herinnerde van Evora, was mijn eigen klaagzang. Ik had permanent tien graden te warm en bovendien was ik geveld door een virus. Ik herinnerde me nog dat we incheckten in een hotel. Ik hoor Jonas nog mompelen ‘amai, ge zijt precies echt ziek‘, alvorens weg te drijven in een droom.

Hoe het hotel eruit zag? Geen flauw idee. Hoe Evora eruit zag? Geen flauw idee. Ik herinner me alleen nog een Romeinse tempel. Want het was daar dat de klaagzang afgestoken werd. Dus leek het me goed om deze cultuurstad een tweede kans te geven, zonder ziektekiemen.

7 favoriete plaatsen in Evora

De tweede kans bleek meer dan welverdiend. We verbleven enkele nachten op een camping net buiten het stadscentrum. Evora is een mooie stad om ’s avonds na de werkdag verloren te lopen in kleine straatje. En tijdens het weekend maakten we tijd om de vele historische gebouwen en musea te bezoeken die het stadje rijk is.

Onze top picks:

1. Jimbu restaurant

Ja, normaal zet je dan een lokaal restaurant in je lijstje, maar laten we eerlijk zijn: ik leef voor Indisch eten. Elke avond die begon met ‘nu gaan we lokaal eten’ eindigde met een Indisch restaurant. In my defense: Ik bestelde een vindaloo waaronder stond ‘Indisch-Portugees recept’. Lokaal genoeg.

Beste moment van de avond was toen Jonas niet naar het toilet durfde, omdat de serveerster een heel glas cola over de tafel (lees: hem) had uitgekapt en hij haar niet nog meer wou generen.

Verder was het eten ook super. Mijn vindaloo was zelfs pikant, maar helaas niet pikant genoeg om me tot tranen te dwingen. Maar wel 10/10 voor de vindaloo.

En ja, wij zijn ook naar het ene andere Indische restaurant gegaan in Evora (DON’T JUDGE ME): Taste Of India. Ook heel lekker, maar minder verfijnd gebracht. Als deze blog niet van de grond geraakt, begin ik er ééntje waar ik elk Indisch restaurant ter wereld beoordeel. Droomjob. En stel je voor dat ik daarvoor betaald word. En dat ik terug naar de beste Indiër ter wereld mag vliegen: Two Fat Indians in Melbourne. En dat ik daar dan elk item van het menu mag proeven….

Wacht, waarom ben ik daar nog niet mee bezig?

2. Aqueduto da Agua de Prata

Bon, in de vorige alinea een beetje van het topic afgedwaald. Nu weer en route. En wat voor een route: een aquaduct doorheen de stad met onder haar bogen schattige huisjes en winkels. We kwamen hier per ongeluk op uit tijdens één van onze avondwandelingen en het was een heel charmante ontdekking.

Je kan het aquaduct ook nog verder volgen, tot buiten het stadscentrum, om een idee te hebben van de omvang.

3. Igreja São João Evangelista

Zalig mooie kerk. Het bijhorende paleis was helaas gesloten wegens renovatie, maar het feit dat we moederziel alleen in deze pittoreske kerk mochten rondlopen maakte alles meer dan goed.

4. Capela dos Ossos en Igreja de Sao Francisco

Een kapel opgebouwd uit duizenden beenderen van lichamen die opgegraven werden. Op zich zeer curieus, maar nog curieuzer: ze hebben ook een museum vol kerststallen. Het is niet omdat je een lugubere kapel hebt dat je ook een luguber museum moet hebben.

Wanneer je de beenderkapel dus uitgaat, kom je terecht op de grootste en meest onschuldige kerststal die je je kan inbeelden: Evora nagebouwd als kerstscène. Om je vervolgens te begeleiden naar zalen bomvol kerststallen van over de hele wereld. Op zoek naar een kerststal kleiner dan je duim? They got it. Eerder fan van Oost-Europese kitsch? Ook aanwezig. Een kokosnoot omgebouwd tot kerststal? Geen probleem. Een luciferdoosjeskerststal? Waarom niet!

5. De Romeinse tempel

… en het pleintje er vlak voor. Mooie plaats om naar de zonsondergang te kijken.

6. Sé (Kathedraal)

Alle wegen leiden naar de kathedraal van Evora. Of zo lijkt het toch. De kathedraal torent boven de kleine steegjes uit en vroeg of laat bots je wel op één van z’n muren. Je kan de kathedraal beklimmen voor een mooi uitzicht en een hartinfarct wanneer de klokken net luiden als je bovenkomt. Pro tip: ze luiden elk kwartier.

Verder is de kathedraal gezegend met een museum met religieuze kunst. Zo kan je de eeuwenoude mysteries oplossen ‘blijft de aureool bij het hoofd of bij het lichaam’ (antwoord: lichaam, zie hieronder) en waar verstopt Voldemort zich (antwoord: in een schilderij in Evora, zie hieronder).

7. De steegjes

Ik kan hier alle kerken en musea opsommen die Evora rijk is en dan zijn we nog wel even bezig, maar voor mij waren de steegjes toch wel het meest aangename. Misschien omdat tijdens het laagseizoen in Portugal heel veel zaken gesloten zijn en je na je werkdag dus sowieso enkel kan berusten op the scenery. Waar we in andere Portugese dorpen na enkele avonden wel elk steegje geëxploreerd hadden, leek Evora telkens nieuwe weggetjes te toveren.

Gerelateerde artikels

Meer weten over Portugal? Dan kan je hier wat inspiratie opdoen.
Meer weten over ons jaar remote working in Europa? Dan kan je hier terecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s