Kalmthoutse Heide Revisited

Misschien komt het door de naam, maar ik heb mezelf wijsgemaakt dat ik mijn kalmte altijd kan (terug) vinden op de Kalmthoutse Heide. Het is mijn ‘go to‘-wandeling wanneer ik het even niet meer weet. Het mag dan ook niet verrassen dat ik er met het Paas-weekend belandde na mijn eerste solo uren in de wagen in ruim twee jaar.

Juist, ja. Even een flashback. Met nieuwjaar had ik het goede voornemen om opnieuw met de wagen te leren rijden, na jaren rijangst. De oorzaak? EsteVan. Ik wil graag zelf met onze to be camper kunnen rijden en dus moet ik me eerst weer comfortabel voelen in het verkeer.

Zo komt het dus dat ik op dinsdag bij een psycholoog turned rij-instructeur zat en in geuren en kleuren uitlegde waarom ik zo veel angst had in de wagen. En die geuren mag je letterlijk nemen, het angstzweet was me namelijk al dagen op voorhand uitgebroken. Na ongeveer 45 minuten drama maken, mocht ik dan even de wagen starten op de openbare weg… en euh… ja… bleek dat ik eigenlijk best wel een vlotte chauffeur ben en dat al dat drama eigenlijk voor niets was?

Bon, de psycholoog turned rij-instructeur had er ongetwijfeld een hoop bedenkingen bij waarvoor hij niet meer betaald wordt nu hij rij-instructeur is – maar als rij-instructeur had hij maar één tip: asap in de wagen kruipen en gewoon rijden, want ik kan het vlot én goed. Blijkbaar. En dus zat er met het paasweekend maar één ding op: Jonas zou met EsteVan naar de camper(ver)bouwer rijden en ik zou met het Golfke hem achterna rijden om vervolgens richting huis te tuffen. Jonas koos voor de autostrade, ik dacht veiliger te zitten op de Vlaamse dorpswegen.

Dat bleek een kapitale vergissing. De dorpswegen slibten dicht (wat zijn dat zelfs, jaarmarkten?) en de GPS bleek niet zo betrouwbaar. En zo stond ik, helemaal alleen in mijn Golfke, voor het eind van een smalle doodlopende weg met links en rechts een gracht en dus de enige mogelijkheid om kilometers lang achteruit weg te rijden.

‘Ge ziet er nogal gestresseerd uit’, zei de dame die me slechts enkele minuten daarvoor met de neus op de feiten had gedrukt.

Toen wist ik: Ik ga straks naar de Kalmthoutse Heide alles achter me laten. Alle Vlaamse doodlopende wegen. Alle onduidelijke verkeersborden. Alle hagen die rond en over en onder en boven die verkeersborden groeien. Alles zou ik vergeten op de Kalmthoutse Heide. En tot mijn grote vreugde bleek de nieuwe brandtoren van de heide geopend, waardoor ik kon genieten van prachtige uitzichten over het zonovergoten landschap.


  • Start/Einde: De Vroente (toiletten tijdens openingsuren)
  • Duur: We wandelden een kleine twee uur.
  • Hoogtemeters: Beperkt.
  • Niveau: Gemiddeld – je bepaalt het niveau zelf op de Kalmthoutse Heide. Er zijn speciaal ontworpen rolstoelen voor minder mobiele personen beschikbaar.
  • Drukte: Op de drukke paden was er wat volk, maar je kan altijd de stilte opzoeken op de heide.
  • Ondergrond: Zand, bosweg
  • Markering: Wij volgden ‘op de wilde boef’ enkele wandelingen, met o.a.: Schaap (blauw), rups (bruin) en bos (geel). Je kan alle wandelroutes hier vinden.
  • Wikiloc-link en GPX: Voor één keer hebben we onze route niet vastgelegd. Je kan wel dit bericht even nakijken voor een andere wandeling in de Kalmthoutse Heide

De nieuwe brandtoren werd op 1 april 2022 geopend. De toren is 42 meter hoog, maar daar geraak je als bezoeker niet. Je hebt twee platformen waar je wel van het uitzicht kan genieten: eentje op 12 meter en eentje op 24 meter hoog. Je kan de brandtoren bereiken via verschillende wandelpaden zoals rups en schaap.

En de toren miste zijn effect niet: met het uitzicht werd ik weer helemaal kalm… tot Jonas plots zei ‘vind je nu ook niet dat die toren wat beweegt?’.

P.S. Toch nog even zeggen dat ik helemaal zelf naar de heide ben gereden en dan daarna nog helemaal naar huis?! WHAT?!

Onze Score:

Kalmthoutse Heide is altijd een vijf-sterren-bestemming voor wandelaars.

Waardering: 5 uit 5.

Deze wandeling zelf ook gewandeld? Geef hieronder je feedback!

Andere wandelingen?

Klik hier om onze andere wandelingen te verkennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s