Berlare: Nutteloze Borden Wandeling

Ik denk dat de tijd intussen wel rijp is om af en toe al eens iets positief te vertellen over de coronacrisis, toch? Eén van de ontdekkingen tijdens deze globale pandemie was bijvoorbeeld de schoonheid van het lokale. We hebben zot veel wandelingen gemaakt, maar de Nutteloze Borden Wandelingen ontbraken nog op het lijstje. Tijd om daar eindelijk verandering in te brengen!

Lees verder: Berlare: Nutteloze Borden Wandeling

Ken je de Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden? Als het antwoord hierop ‘nee’ is, dan nodig ik je uit om daar zo snel mogelijk verandering in te brengen. Dit fantastische project werd tijdens de lockdown van 2020 door Kamiel De Bruyne opgezet en levert tot ver na de lockdown plezier en schoonheid in het Vlaamschen landschap.

Intussen heeft de Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden een aantal wandelingen waar je nutteloze borden kan spotten. Een overzicht vind je hier: https://www.nuttelozeborden.be/wandelingen. Wij kozen er een trip naar Berlare uit.


 • Start/Einde: Dorpsplein
 • Lengte: +/- 7 km, tenzij je zoals ons de bordjes (te) ver gaat zoeken, dan ietsje meer.
 • Duur: 2,5 à 3 uur
 • Hoogtemeters: Plat
 • Niveau: Makkelijk! We zagen ook enkele gezinnen met kinderen de tocht doen, dus kan zeker ook als een leuke uitstap met een gezin.
 • Drukte: Niet druk (en dat op paasmaandag, onder prachtige zon)
 • Ondergrond: Asfalt en bosgrond
 • Markering: Geen markering, je volgt best de plattegrond.
 • Wikiloc-link en GPX: LINK

We kozen uiteindelijk de wandeling in Berlare omdat deze het ‘nieuwst’ was en we dus hoopten om nog zo veel mogelijk bordjes terug te vinden. Hier en daar waren er al enkele gejat, maar de absolute meerderheid hing er gelukkig nog. Bovendien hadden we wat opzoekingswerk gedaan en in Berlare bleek er nog prachtige onontdekte natuur te vinden.


Ik zou (een) Nutteloze Borden Wandeling best wel willen aanraden: je leert op een andere manier kijken naar dorpen en objecten op straat. De borden zijn grappig en onverwacht. Het voelt een beetje als een zoektocht naar schoonheid in het alledaagse leven.

Waar zou je anders als een loslopende gek alle elektriciteitskasten, paaltjes, hagen, bomen en stenen onder de loep nemen? En het gevoel van geluk als je (als eerste) een bordje vindt? Mocht ik een Amerikaanse blogger zijn dan zou ik schrijven: ‘it is food for the soul of your starving inner child’. Misschien moet dat eens op een nutteloos bordje gezet worden.

Na de wandeling gingen we nog naar het Donkmeer. Ook een absolute aanrader: heel mooi en je kan er een bootje huren en varen op het meer. Enige nadeel aan het Donkmeer? Zelfs na een uurtje wandelen waren we nog elke elektriciteitskast en paal aan het afzoeken naar nutteloze borden. De teleurstelling was best groot toen het echte high voltage waarschuwingsborden waren.

Onze Score:

Berlare heeft ons niet alleen verrast met haar Nutteloze Borden Wandeling, maar ook met ongerepte natuur en vriendelijke mensen. Een absolute aanrader voor klein, groot en alles ertussen in.

Waardering: 4 uit 5.

Deze wandeling zelf ook gewandeld? Geef hieronder je feedback!

Andere wandelingen?

Klik hier om onze andere wandelingen te verkennen

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Isa schreef:

  Luidop gelachen met het bord dat het bij een zombie aanval niet per se verboden is. Opgelucht ook wel. Ik weet alvast waar ik moet zijn als de apocalyps komt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s