Lijstje Londen: Wandelen, musea en tuinen.

Zoals al eerder aangehaald, zijn we ons hart verloren aan Londen. In Londen kan je blijven rondlopen. Ik ben een grote fan van lijstjes, bij deze dus een lijstje van zaken die wij alvast kunnen aanraden bij een bezoek aan deze grootstad: Wandelen, musea en tuinen.

Alle bezienswaardigheden oplijsten zou net wat te veel tijd en ruimte innemen en laat ons eerlijk zijn: reisgidsen genoeg die de samenvatting al gemaakt hebben.

1. Wandelen langs de Theems

Memorial

Beginnen bij het begin. Londen ligt aan de Theems en je kan deze voor een zeer groot stuk (langs beide zijden) afwandelen. Neem je wandelbenen mee dus zeker mee, want het is een eindje (bijna 5 kilometer enkel tussen Lambeth Bridge en Tower Bridge).

Afhankelijk van hoe de benen zitten die dag kan je een kijkje gaan nemen bij één of meerdere zaken:

  • Tower Bridge: Niet te verwarren met London Bridge. Tower Bridge is de beroemde brug, London Bridge een eerder gewone brug waarvan de eerdere versie tegenwoordig ergens in Arizona in de Verenigde Staten staat.
  • Tower Of London: vrij prijzig, maar je komt niet elke dag de kroonjuwelen tegen.
  • OXO Tower: een gebouw vol hippe winkels en leuke bars. Wij bezochten er al een aantal leuke fototentoonstellingen (gratis).
  • National Covid Memorial Wall: Een muur opgedragen aan de slachtoffers van Covid-19 (een recente toevoeging helaas)
  • Tate Modern
  • The London Eye: springt nogal in het oog (135 meter hoog rad). Je hebt er een mooi zicht op het ‘House of Commons’ en de Big Ben (kost wel stukken van mensen)

(We kunnen hier nog een eindje doorgaan, maar lijstje nummer 2 is zowaar nog langer)

2. Een (gigantisch) museum bezoeken

Tate Modern

Heel veel van de musea in Londen zijn 1) gigantisch en 2) gratis. Ideaal tijdens een regenachtig dagje (of evengoed wanneer de zon schijnt!)

Tate Modern:

Eerste in de lijst van gigantische musea in Londen. Gehuisvest in een voormalige elektriciteitscentrale aan de Theems. Het is het museum voor moderne kunst en maakt deel uit van de Tate Gallery (4 musea in totaal). De permanente collectie is gratis te bezichtigen, de tijdelijke zijn betalend (maar meestal wel de moeite). In de gigantische Turbine Hall staat één kunstenaar en één kunstwerk centraal. Dit kan letterlijk alles zijn. Bij ons laatste bezoek vlogen er een hele boel rare objecten door de lucht (kruising tussen een luchtballon, een vis of octopus).

Het ‘Viewing Platform’ helemaal bovenaan in het Blavatnik gebouw geeft je een prachtig zicht over een deel van Londen (en je kijkt ook binnen bij de peperdure appartementen die er vlak naast liggen – dat is dan weer een beetje vreemd).

British Museum

Tripje door de geschiedenis in een museum dat er uitziet als een oude tempel. Binnen kan je uren rondlopen tussen huizenhoge momenten uit de geschiedenis van zowat overal in de wereld.

Science Museum

Ik heb zelf nooit echt de ambitie gehad om wetenschapper te worden, maar een bezoek aan het Science Museum is een absolute aanrader: motoren, satellieten, raketten, vliegtuigen, auto’s, gemaakt op een manier die voor iedereen verstaanbaar is.

Natural History Museum

Ook weer in zo’n prachtig gebouw en ook weer volledig gratis (zoals de meeste grote musea in Londen). Wij doen het hier vooral voor de grote dino-tentoonstelling en de andere opgezette dieren en skeletten. Naast de vaste collectie zijn er ook steeds een aantal (betalende) tentoonstellingen die binnen het thema passen.

Imperial Warm Museum London

Een groot (gratis) museum over de tweede wereldoorlog en de holocaust. Echte verhalen over echte mensen over hoe verschrikkelijk deze periode was in Londen en wereldwijd. Toegegeven, er zijn leukere onderwerpen, maar dit wil niet zeggen dat het geen belangrijk onderwerp is.

Churchill Museum and Cabinet War Rooms

Dit museum maakt deel uit van het Imperial War Museum. Het is een verrassend groot ondergronds complex dat het Brits oorlogskabinet tijdens de tweede wereldoorlog. Loop er niet voorbij, want het is maar een kleine dubbele deur, die ingang …

Hunterian Museum (gesloten tot 2023)

Een museum vol lichaamsdelen op sterk water. Toegegeven, je moet er wel voor zijn, maar het museum dat gewoon in een groot rijhuis gevestigd lijkt gevestigd te zijn, heeft iets speciaal (het zijn wel héél veel potten). Helaas nog een heel tijdje gesloten voor renovatie, maar daarna zeker een bezoekje waard (extra interessant voor studenten geneeskunde!)

London Transport Museum

Goed, ik ben dus een enorme fan van alles wat met treinen, vliegtuigen en bij uitbreiding ook metro’s en bussen te maken heeft. Steek dat alles in een museum in één van mijn favoriete steden en je hebt een topper. Dit museum bij Covent Garden is een aanrader voor zowel jong als oud. Oude bussen, metro’s, treinen, elk met hun eigen verhaal. In de giftshop vind je alles nog eens in het klein terug.

V&A

Nog ééntje in de lijst van ‘gigantische musea’. Een modern museum waar vaak erg leuke tijdelijke tentoonstellingen lopen (Videogames, David Bowie, Alice in Wonderland). Je vindt er zowel heel oude, als heel nieuwe dingen terug. Loop niet verloren (het zit niet allemaal even logisch in mekaar). Persoonlijke favoriet: de “Cast Courts”, twee gigantische kamers met gigantische replica’s (stukken tempel, zuilen, …).

Royal Air Force Museum

Fan van het London Transport Museum? Dan is dit ook een topper. Een museum van de Britse luchtmacht vol oud legermateriaal en vooral dus: vliegtuigen. Je bent even onderweg als van vanuit het centrum van Londen moet komen, maar het museum is volledig gratis.

3. Tuinen en parken

Hyde Park

Londen is misschien wel wat groener dan je denkt …

St Dunstan in the east

In de buurt van de London Tower (metro Monument / Tower Hill) ligt een wel heel kleine tuin. Deze bevindt zich in en rond de restanten van een oude kerk. Van de kerk blijven nog enkele muren en een toren over. Dit stadstuintje is zeer fotogeniek en rustig. De combinatie tuin/kerk is fantastisch.

Sky Garden

Een tuin op de 35ste verdieping (3 verdiepingen hoog) met een prachtig zicht over Londen? Moet kunnen. Je kan deze Sky Garden terugvinden in het Walkie Talkie gebouw in Fenchurch street. Toegang is gratis, maar je moet wel op voorhand reserveren aangezien er een heleboel gegadigden zijn.

Hyde Park

Moest Hyde Park in Werchter liggen, dan werd er een lokaal festival gereageerd. In dit geval Ligt Hyde Park dus gewoon in Londen en festivals of concerten? Die organiseren ze daar ook. Dit zeer grote park heeft een heel aantal mooie wandelroutes, inclusief vijvers, een hele hoop cafeetjes, standbeelden, musea en andere gedenktekens (het bekendste vermoedelijk het Diana Memorial).

KEW, Royal Botanical Gardens

Even buiten het centrum, maar zeer bereikbaar met het openbaar vervoer, kan je de Royal Botanical Gardens vinden. Dit terrein van zowat 120 hectare groot zorgt ervoor dat je even zoet bent.

En …

er is nog zoveel meer. Westminster Abbey, Buckingham Palace (langs de buitenkant), een street art wandeling, een musical meepikken (Book of Mormon als grote aanrader), naar het Royal Observatory in Greenwich, … te veel om op te noemen. Kortom, je bent wel even zoet tijdens een bezoekje.

Meer weten over Londen of het Verenigd Koninkrijk?

  • In het najaar van 2021 reisden we naar Schotland. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze artikels.
  • Bekijk ook al onze artikels over Engeland hier
  • Andere vragen? Zet ze even in de comments en we gaan er mee aan de slag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s