Begraafplaatswandeling: Schoonselhof Beroemd

Toegegeven, niet iedereen vindt het even normaal om rond te gaan dwalen op een begraafplaats. Maar als er officiële wandelingen en brochures van bestaan, dan moet er toch iets te zien zijn, toch? Wij van onze kant, zijn altijd fan van dit soort wandelingen.

Ooit deden we een roadtrip in Kroatië en gingen we op zoek naar een groot militaire begraafplaats. We beseften dat we het gevonden hadden, toen we merkten dat we in het midden stonden en mensen ons raar bekeken. Juist ja, op begraafplaatsen rondrijden is not done en we hadden per ongeluk een aantal verbodsborden genegeerd.

Het Schoonselhof in Antwerpen is op zich zeer vergelijkbaar: ook deze begraafplaats is immens groot en er liggen oorlogslachtoffers. Enige verschil? Hier mag je op bepaalde stukken (en op bepaalde uren) wel degelijk met de wagen rondrijden.

Wat valt er nu te beleven op de zogenaamde Antwerpse Père Lachaise? Na het parkeren langs de Krijgsbaan, gebruik je de hoofdingang en kan je de Schoonselhof Beroemd-wandeling aanvatten. Neem gerust een brochure, want die zal je kunnen gebruiken. De brochure is compact, leerrijk en bevat een plannetje met de route.

Doorheen de wandeling (die mooi aangegeven is met pijltjes) kom je 200 jaar aan geschiedenis van Antwerpen tegen. Toegegeven, veel van die geschiedenis was ons nog volledig onbekend, maar dat maakt het natuurlijk alleen maar leerrijker.

de ‘Beroemd’ wandeling bewandeld slechts een deel van de begraafplaats. Er zijn nog grote vijvers, een klein ‘kasteeltje’ (met infopunt en toiletten tijdens de reguliere openingsuren) en een zeer groot aantal Common Wealth War Graves. Ook hier zijn bepaalde graven voorzien met de nodige uitleg.


  • Start/Einde: Aan de hoofdingang (parkeren aan de Krijgsbaan).
  • Lengte/Duur: tot 2 uur, maar je kan hier langer blijven ronddwalen.
  • Hoogtemeters: Beperkt.
  • Niveau: Gemakkelijk.
  • Drukte: Afhankelijk van de periode rustig of druk.
  • Ondergrond: Gras en paadjes.
  • Markering: Duidelijke bordjes met pijlen.

Een hele hoop Antwerpse burgemeesters, schrijvers, kunstenaars, artiesten, het lijstje is te lang om zomaar even te gaan opnoemen. Het ene graf is al wat groter/kleiner of misschien ‘gewoner’ dan het andere, maar via de brochure hebben we alvast veel bijgeleerd over de (recente) geschiedenis van Antwerpen.

Onze Score:

Leuke wandeling (op een rustig moment)

Waardering: 4 uit 5.

Deze wandeling zelf ook gewandeld? Geef hieronder je feedback!

Andere wandelingen?

Klik hier om onze andere wandelingen te verkennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s