Op zoek naar kabouters

In de omgeving van Houffalize waren we reeds eerder gepasseerd voor een aantal wandelingen. Nu werd er in een ander gezelschap gewandeld. Een weekendje op verkenning, met de vrienden. Uiteraard was er ook plaats voor wat leuke activiteiten en … een wandeling!

Houffalize, dat is de provincie Luxemburg, tegen de grens met Luxemburg (kan u nog volgen?). De wegen lopen er iets steiler dan gemiddeld en je zit voor het grootste deel midden in de natuur. Wij hadden één van de vele vakantiehuisjes gehuurd voor het weekend (vele, als in: al onze buren waren ook vakantiegangers) en kozen om van hieruit een wandeling te starten naar de brouwerij van Achouffe (je weet wel, het bier van de kabouters)

De wandeling:


 • Start/Einde: In ons geval, ons vakantiehuis “La Promenade” (je kan ook een lus maken van aan de brouwerij)
 • Lengte: +/- 9 kilometer
 • Duur: 2 uur (zonder stoppen in één van de restaurants)
 • Hoogtemeters: 270 meter
 • Niveau: vrij gemakkelijk, wel met enkele steilere stukken
 • Drukte: redelijk wat wandelaars, zeker oppassen voor mountainbikers
 • Ondergrond: bos, rotsen, asfalt, van alles wat. Aangepast schoeisel is wel gewenst. Ook even opletten dat je niet per ongeluk een stukje bos binnenstapt waar er gejaagd wordt.
 • Markering: Geen markering, route samengesteld door Thomas B. Waarvoor dank!
 • Wikiloc-link en GPX: LINK

De wandeling is een lus, voornamelijk door de bossen van Houffalize. Niet echt klimmen of klauteren in dit geval, maar wel gezellig wat hoogtemeters. Het had niet meteen geregend de dagen voor onze wandeling, de route lag er – op enkele plassen na – vrij droog bij. Geen valpartijen, geen modderige schoenen. Wat wel? Mooie bossen met prachtige vergezichten (en de typische wei met koeien tussendoor), waar na een kilometer of zes dan eindelijk de brouwerij opdoemt tussen de bomen.

Aangekomen bij de brouwerij, is er uiteraard de mogelijkheid om even te stoppen (rondleidingen zijn mogelijk, maar wij waren iets te laat en alles zat al zo goed als vol, zelfs weken op voorhand.). Er is voldoende parking voorzien (voor kleine en grote wagens, inclusief campers) en er zijn twee restaurants/café’s.

Wij kozen voor “La Grange”, het tweede beste restaurant van Achouffe. Niet echt spectaculair (beperkte kaart), maar wel een vriendelijke bediening. Belangrijk: je kan er niet met de bankkaart betalen (2021, hallo?). Kan gelegen hebben aan het feit dat er amper een mobiel signaal op te vangen was.

Na het middageten trokken we terug naar het huisje (nog een half uurtje ongeveer). Mensen die enkel voor de brouwerij komen, kunnen uiteraard meteen deze kortere weg nemen (maar voor ons primeerde toch het wandelen).

Alternatieven?

Naast wandelen kan je vanuit het centrum van Houffalize ook vertrekken voor een aantal leuke mountainbiketochtjes. Wij kozen voor een elektrische versie (we worden allemaal al een dagje ouder en zo avontuurlijk zijn we nu toch niet). Wij volgden de blauwe route met nummer 5, een route van 28 kilometer lang, niet te gek, maar toch wel enkele pittige (ook elektrisch) stukjes omhoog en naar beneden. Zo pittig dat ik zelfs één keer mijn ketting kapot trapte (mijn fiets kon mij niet aan, ziet u).

De 28 kilometer werden er bijna 40. Op het laatste stuk verloren we de blauwe bordjes ook even uit het oog, maar eind goed, al goed: we geraakten terug in Houffalize. Een aanrader, zelfs voor mensen die minder sportief zijn (voor mij was het 20 jaar geleden dat ik nog op een mountainbike gezeten had denk ik).

Onze Score:

Wat je zelf doet, doe je beter. Leuke (korte) wandeling.

Waardering: 4 uit 5.

Onze zelf samengestelde wandeling ook gewandeld? Geef hieronder je feedback!

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Bostonbaby schreef:

  Zo grappig wij zijn twee weken geleden gaan geocaches daar, en dat was dus ook in kabouter thema!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s