Bastogne: Wandeling van de herinnering

In 2018 betaalden we ons blauw voor een driedaagse boottocht naar Halong Bay, Vietnam. Drie dagen lang waren we omgeven door een dikke mistlaag, die tot het allerlaatste moment geen haarbreed toegaf. Kwaad, teleurgesteld keek ik toe en staarde ik naar wat een eindeloos wit laken leek. Pas in het laatste uur leerde ik de schoonheid van dat laken waarderen.

Toen we bij de Bastogne War Memorial aankwamen was deze omringd in een laag dikke mist. Vier uur en 30 minuten lang wandelden we door een volledig wit landschap, dat ik ditmaal apprecieerde van de eerste tot de laatste seconde. Het voelde aan alsof ik een figuur was in mijn eigen graphic novel – alles zwart-wit en geen idee wat er op de volgende pagina tevoorschijn komt.

Heel objectief kan ik dus niet zijn over deze wandeling. Voor mij de mooiste wandeling die ik ooit maakte op Belgische bodem, maar zou jij dat niet vinden als je door een stripverhaal lijkt te wandelen?  Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik van de wandeling allicht niks zal herkennen als ik ze nog eens zou maken.

De wandeling start aan het Bastogne War Memorial – ofte Mardasson monument – en neemt je mee door het landschap van Bastenaken. We passeren weides met enorme koeien, kleine dorpjes en komen uiteindelijk aan bij het ‘Bois de la Paix’, een bos opgedragen aan de vrede. Er werden 4000 bomen geplant om de Slag van de Ardennen te herdenken. Iets verder komen we aan ‘Bois Jacques’, bekend van de fox holes die soldaten groeven. Door de dikke laag sneeuw waren deze niet zichtbaar, maar de laag mist gaf de hele setting een lugubere sfeer. Hierna wandel je opnieuw langs landbouwvelden richting Bastogne War Museum.


  • Start/Einde: Parking van het Bastogne War Museum
  • Lengte: 16,5 km
  • Duur: 4u30min
  • Hoogtemeters: 316 meter
  • Niveau: gemiddeld
  • Drukte: rustig
  • Ondergrond: Voor ons sneeuw en ijs, in zomerse omstandigheden bospaden, grindwegen en asfalt.
  • Markering: Een combinatie van bordjes blauw/wit/blauw naar groene ruit, en terug naar blauw/wit/blauw.
  • Wikiloc-link en GPX: LINK (geen eigen GPX hier, horloge begaf het halverwege!)

GETEGELDE GALERIJ

Onze Score:

Beste. Wandeling. Ever.

Waardering: 5 uit 5.

Deze wandeling zelf ook gewandeld? Geef hieronder je feedback!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s