5 onverwachte ervaringen in Schotland

Toegegeven, ik had voor mijn reis naar Schotland een zeer clichématig beeld van dit noordelijk stukje Groot-Brittannië. Slecht weer, dronken voetbalsupporters, haggis en kilts waren zowat de sleutelwoorden in mijn beperkte repertoire. En is dat nu nét niet de reden om op reis te gaan? Om je eigen vooroordelen de wereld uit te werken? Ik dacht het wel. Daarom: mijn meest onverwachte ervaringen op een rij.

1. Sun in shining, weather is sweet

Eén van de vele stranden langs de NC
Eén van de vele stranden langs de NC500

Eerlijk? We hadden ons voorbereid op drie weken regen. In de allerlaatste minuut gooide ik nog snel mijn zonnebril in de valies. Dat was eerder een symbool van absolute wanhoop na de rotzomer die we hier in 2021 hadden. Ik nam twee regenjassen mee, ging nog snel een grotere regenbroek kopen waarin ik me flexibeler kon bewegen en prevelde nog een ‘Misschien waren we toch beter naar Italië gegaan’ toen ik de dag van vertrek naar de Schotse weersvoorspellingen keek.

Gelukkig hadden we één dag waarop er geen regen voorspeld werd: onze allereerste dag. Zonder regenjas trok ik de straten van Edinburgh in, om vervolgens kletsnat weer naar het hotel te keren om de achtergelaten regenjas op te pikken. En toen gebeurde er iets dat ik erg vreemd vond: elke dag keek ik naar het weerbericht van de dag, zag ik een getekende regenwolk, trok ik mijn regenjas aan en liep ik urenlang onder hemelsblauwe lucht. Twee weken lang hebben wij schitterend weer gehad, met voornamelijk zon en maar zelden een korte bui. En niet alleen dat: plots waren daar onder die helderblauwe hemel parelwitte, verlaten stranden. Was dit Schotland of waren dit de Cariben?

Helaas hebben we het lot wat te hard getart en na twee weken te roepen dat we enkel goed weer hadden, sloeg het plots om. Neem die regenbroek, regenjas, rugzoekbeschermhoes en waterdichte schoenen dus zeker maar mee – naast je zonnebril.

Jonas zweet zich kapot op het strand.

2. Schotten zijn supervriendelijk

Alle Schotten zijn supervriendelijk: van mens tot hert tot uil

Het begon met de vriendelijkste camping-uitbater in de geschiedenis, zette zich verder in allerlei culturele etablissementen en kwam tot een absoluut hoogtepunt in het verkeer en tijdens wandelingen: Schotten zijn super-vriendelijk.

Kregen wij een duimpje als wij met onze motorhome geduldig aan de kant gingen voor een tegenligger? JA!
Zagen we een zee van bedankingspinkers wanneer we ons lieten voorbij steken door een rits auto’s? JA!
Kregen we kramp in onze armen van telkens goeiedag te moeten zwaaien naar elke tegenliggende camper/motorhome? ABSOLUUT!

Het was superfijn om in het verkeer en op hikes telkens positief onthaald te worden. Je wordt ook hartelijk begroet door zowat iedereen die je ontmoet en op hikes wordt er regelmatig gecheckt of alles nog goed met je gaat.

Sidenote: als voetganger heb je in het VK wel geen enkel recht, buiten het recht om in de kant te springen om in leven te blijven. Seriously, ik ben nog nooit zo dankbaar geweest voor de Belgische verkeersregeling voor zwakke weggebruikers en ben nu nog meer gebrand om elke chauffeur die me overlaat – of in leven laat – te begroeten met een welgemeende merci.

3. Schotse wegen zijn smal

Voor de eerste keer onderweg met een motorhome

Als je er logisch over nadenkt dan is het logisch dat een hoop Schotse wegen smal zijn: net zoals een hoop andere Europese wegen bestaan ze al sinds lang voor de komst van campervans, motorhomes en vrachtwagens.

Alleen: wij hadden daar niet zo logisch over nagedacht. We hadden ons wel verwacht aan smalle wegen en vooral aan single lane traffic, maar het meest beangstigende was helemaal niet de éénbaansvakken. No Sir, die smalle banen met passing lanes waren zelfs een verademing ten opzichte van de reguliere weg met tweerichtingsverkeer. Daar rijd je dan met je veel te breed huis, zigzag langs bergen, en plots duikt er een vrachtwagen op en lachen alle locals eens goed: ‘Did you know these roads are still the original roads for horses? If two trucks pass each other, they’re stuck’. Insert zeer onaangename passages waarbij vrachtwagenchauffeurs – compleet terecht – al hun lichten en toeters in de strijd gooiden om ervoor te zorgen dat wij niet frontaal op hen inreden.

En als je serieus wilt weten hoe smal die wegen dan soms zijn: er waren momenten waarop we letterlijk met onze motorhome niet in het baanvak pasten en waarbij we in onze spiegels zagen dat we zowel links als rechts over onze lijn reden. Vooral de wegen rond Loch Lomond kwamen recht uit mijn nachtmerries. Gooi dan nog enkele vrachtwagens, bochten, ravijnen en lokale Johnny’s in de mix en je hebt een recept voor pure angst.

Voorbeeld van een eenbaansweg met passing lanes: véél aangenamer dan tweerichtingsverkeer

4. Schotland is enorm gevarieerd

Ardvreck Castle: een kasteelruïne vlak naast de weg

Schotland heeft het allemaal: natuur, cultuur, culinair, architectuur, whatever you want. Dat was voor mij wat onverwacht, want ik associeerde het voornamelijk met kastelen en weidse landschappen. Ja, er zijn heel veel kastelen – ruïnes én levende – en zelfs na drie weken begrijp ik nog geen snars van alle Mary’s, James’s en Roberts die ooit in die kastelen leefden. Waarom heten alle royals altijd hetzelfde? Zelfs als ruïnes en kastelen je koud laten, heb je ruime keuze aan: berglandschappen, stranden, bruisende steden, destilleerderijen, meren, havens, oude en nieuwe architectuur of musea in alle vormen en maten.

V&A Museum in Dundee
V&A Museum in Dundee

5. Natuur en steden zijn nauw verbonden

Arthur's Seat in Edinburgh
Arthur’s Seat in Edinburgh

We hebben voornamelijk kleinere steden gedaan; de enige grootstad die we aandeden was Edinburgh. Na jarenlang grauwe, grijze romans te lezen over het vreselijke arbeidersleven in Schotland had ik een erg industriële associatie met Schotland. En hoewel die plekken zeker bestaan, was ik toch aangenaam verrast om te zien hoe nabij de natuur telkens was – en hoe deze zelfs een premium plaats inneemt in de Schotse hoofdstad.

Gerelateerde artikels

Meer weten over Schotland? Neem dan zeker een kijkje in onze blogposts voor meer info!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s