Het lange wachten beloond: Schotland.

Elk jaar gaan we op zoek naar de meest exotische plekken op aarde. Dit jaar viel onze keuze dus logischerwijs op Schotland. Het stond al heel lang op ons lijstje en onze grote vriend Corona maakte de keuze enigszins gemakkelijker: een groot deel van de wereld was gewoonweg nog op slot. Je hebt voor- en tegenstanders van Schotland. Mijn Schotse collega’s deden alsof ik gestraft was en daarom naar Schotland ‘moest’, maar eigenlijk moesten ze toegeven: het is een prachtig land!

Ik had de boot naar Schotland altijd een beetje afgehouden. Geen zin in 3 weken regen, raar eten (Haggis?), maar vooral: geen zin om mezelf op de weg te wagen aan de verkeerde kant van de weg (toegegeven, 7 weken Austalië waren perfect gelukt). De vragen kwamen meteen naar boven: “Is dat daar dan met voorrang van links?” (Disclaimer: na 3 weken rondrijden ben ik er nog niet zeker van).

Maar kijk, we hadden het slechte weer in de Faroer en IJsland al overleefd en Schotland was ‘open’ voor toeristen (onder vervelende voorwaarden weliswaar). De Lonely Planet gids van Schotland lag al snel te blinken op onze salontafel en de gebruikelijke veel te gedetailleerde planning met de 875 points of interest werd opgesteld (daaronder een hele hoop kerken, kastelen en kerkhoven).

Beginnen en eindigen zouden we doen in Edinburgh, daartussen rondvlammen met een camper, want dat leek ons het gemakkelijkst (en Schotland heeft verrassend losse regels over wildkamperen). Uiteraard waren de kleine campers zowat overal uitverkocht (of verdacht duur) en kwamen we uit bij een iets groter model van 7 meter lang, waarover ongetwijfeld later meer (we leven nog).

Reizen naar Schotland – recent geen deel meer van de EU – betekende op het moment van vertrek wel “testen, testen en nog eens testen. Een test voor vertrek, eentje op dag twee (die we zelf konden doen op onze hotelkamer) en twee testen bij terugkomst. Schotland was immers een rode zone. Die stok in onze neus geraken we dus helaas wel gewoon ondertussen. Het resultaat was gelukkig steeds in ons voordeel!

Meer info over hoeveel autospiegels ik ‘per ongeluk’ geraakt heb met onze camper (dat ding was breed!), of hoe nat we na elke wandeling waren en welke leuke dingen we allemaal ontdekt hebben in onze volgende vertelsels. Wat ik wel al kan bevestigen is dat het leuk was om nog eens te reizen.

En Schotland? Dat is een aanrader! Kastelen (open, dicht, in puin, of volledig gerestaureerd), abdijen, verbluffende natuur, fantastische musea, en ja het regent er niet eens elke dag!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s