De processie van EsteVan

“EsteVan keukens, wij verkloten uw keuken in België.” – Het had zomaar de reclameslogan kunnen zijn als Het Lief en ik een eigen meubelmakerij hadden opgestart. Gelukkig voor onszelf en de bouwsector zullen we die stap nooit nemen – het geloof in voorgenoemde sector is al laag genoeg, ze hebben onze onkunde niet nodig. Wij daarentegen kunnen wel eens een handleiding of twee gebruiken – en als het niet even stoort: vóórdat we alles in elkaar gevezen hebben.  

Graag een handleiding bij de handleiding

Helaas voor ons komen de handleidingen er pas bij wanneer er een point of no return bereikt is. En zo komt het dus dat wij onze keuken twee keer gemaakt hebben: één keer zonder handleiding en één keer met een handleiding. Oproep aan de fabrikanten van handleidingen om de volgende keer in rode drukletters “LEES DEZE HANDLEIDING VOORDAT JE JE KEUKEN GAAT MAKEN, JE DENKT TOCH NIET DAT JE ZOMAAR EEN OVEN IN EEN RANDOM KEUKEN KUNT ZETTEN DAAR ZIJN WEL RICHTLIJNEN EN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN VOOR DIE ENKEL IN DEZE HANDLEIDING ZITTEN EN DIE DUS BIJ STAP 1 GEKEND MOETEN ZIJN WANT ANDERS BEN JE DAGENLANG BEZIG MET HET BOUWEN VAN EEN KEUKEN OM DIE HELEMAAL AF TE BREKEN OMDAT ONZE TEKENING OP PAGINA 6 ECHT ERG VAAG EN MOEILIJK TE INTERPRETEREN IS” op de front van hun boekjes te zetten. Ik wens ook de grafisch vormgever van die boekjes good luck met deze opdracht.  

To do list

Bon, u begrijpt het al: na veel sukkelen hebben we iets dat een keukenstructuur is. We hebben er waardevolle lessen uit geleerd die we nooit nog zullen toepassen in ons leven. En na de keukenstructuur komt de afwerking: 

  • Het schilderen van de zichtbare muren en binnenkant van de lades is ongoing. Het schilderen gebeurt nu ook ’s avonds thuis, tijdens de WK-wedstrijden door. Hierdoor wel de ultieme relatietest doorstaan: toen ik een hele klodder verf gemorst had op ons parket en dramatisch begon te gillen, was Het Lief toch al binnen de 10 seconden de verf aan het opkuisen zónder verwijt of morren. Als we dat samen kunnen doorstaan dan kunnen we ook een jaarlang in die camper wonen.  
  • Het werkblad van de keuken is enkele weken geleden besteld. Ja #sorrynotsorry, we hebben dankzij ons voortschrijdend inzicht ingezien dat we niet capabel genoeg zijn zelf werkbladen deftig af te werken en zijn naar de IKEA getrokken. Een gevaarlijke keuze, want hoewel IKEA officieel een meubelgigant is, lijk ik te denken dat het een plantenadoptiecentrum is. Ik heb van mijn hart een steen kunnen maken en slechts één plant gered uit de klauwen van het kapitalisme.  
  • We moeten ook nog de geleiders krijgen om onze schuiven te installeren. Binnenkort verschijnt hier dus de handleiding ‘Hoe scheve schuiven maken’. Een bestseller, ik voel het.   
  • We gaan ook nog frontjes plaatsen op onze keukenstructuur. Hoé dat we dat gaan doen, dat weten we nog niet helemaal. Maar sommige problemen moeten pas opgelost worden wanneer ze recht voor je neus staan en alle andere issues eerst opgelost zijn.  

Next steps

Naast onze keuken wordt er trouwens ook verder gewerkt aan onze leidingen en loodgieterij. Dat blijkt namelijk een essentiële vereiste te zijn om een kraan te doen werken. Het Lief heeft na zevenenveertig keer te melden dat hij zélf de vuilwatertank onder de wagen zou bevestigen, zijn kar 180° gekeerd. Ik had na de eerste melding overigens al op een papiertje geschreven dat hij zich die beslissing zou beklagen en hierop zou terugkomen. Daarom gaat Estie ook opnieuw richting professionele verbouwer, die de tank er zal onder hangen (en nog een aantal verplichte verluchtingsgaten zal maken voor onze gasapparaten).  

En wanneer-ie van die trip terugkomt dan gaan we dus helemaal de laatste rechte lijn in en gaan we hopelijk ook de gevleugelde woorden die vrienden en familie al maandenlang spreken eindelijk tot hun recht zien komen: ‘Vanaf een bepaald moment gaat alles ineens snel’. Jawel hoor, er is licht aan het eind van de tunnel. En die tunnel komt uit bij het enige aspect van dit verbouwtraject dat ik écht kan: ‘afwerking’.  

In de volgende aflevering van EsteVan: U vraagt waarom onze camper bomvol gordijnen hangt en er in elke hoek een kussen ligt? Omdat ik elk mankement met de mantel der stof zal bedekken. That’s why. Waarschuwing aan al onze vrienden en kennissen met nieuwmachines: you’re gonna have a bad, bad time.  

Gerelateerde artikels

Ontdek alles over ons DIY camper verhaal via deze link: https://aufwiedersehengoodbye.com/category/blogs/diy-camper/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s