9 verborgen parels in Lissabon

Enkele jaren geleden maakten we een rondreis door Portugal en volgden we onze Lonely Planet door haar hoofdstad. Dit jaar gooiden we het over een andere boeg en zochten we naar wat minder bekende attracties. Het resultaat is dat we nog meer verliefd werden op deze veelzijdige Zuid-Europese stad en haar inwoners.

De beste verborgen plekken in Lissabon

Wat ons vooral opviel tijdens dit tweede bezoek, was hoe verschillend de wijken in Lissabon zijn – en hoe groot de Portugese hoofdstad is. Het was opvallend hoe verschillend onze tweede citytrip in Lissabon is; de stad heeft ons compleet verrast met een kant die we de eerste keer niet waarnamen.

1. Museu Nacional do Azulejo

Vreemd dat het museum voor de azulejo, de meest bekende Portugese steen, een hidden gem is – en toch is het zo. Allicht heeft het haar verborgen status te danken aan haar ligging – ze ligt een beetje buiten de typische toeristische route – maar het is elke stap of busrit waard.

Het museum ligt in een oud klooster, Madre de Deus, en dit stuk van het museum is absoluut bloedmooi. Bovendien is er een heel aangename tuin waar je rustig iets kan drinken of snacken. Dus zelfs als de gigantische keramiek-collectie je niet aanspreekt, is dit museum de moeite omwille van haar setting.

2. Panorâmico de Monsanto

Mijn absoluut favoriete ontdekking tijdens deze trip, dus jullie vergeven me de fotospam hieronder hopelijk. Dit uitzichtpunt was in de jaren ’60 oorspronkelijk een enorm restaurant, met plaats voor 600 gasten. Na enkele decennia ging het restaurant ten onder aan mismanagement. Sinds 2001 werd het officieel verlaten en werd het gevandaliseerd en afgebroken, maar ook steeds vaker bezocht door graffiti artists. Het bleef een plek voor locals om rond te hangen, hoewel dit officieel niet meer mocht.

In 2017 werd er besloten om het gebouw veilig te maken voor bezoek, door glasscherven weg te nemen, losliggende kabels en leuningen en netten te voorzien. Je kan er nu dus, veilig, genieten van prachtige kunstwerken én van een gigantisch rustgevend uitzicht. Het uitzichtpunt ligt ver van de toeristische trekpleisters af, in het midden van een park, dus je kan bijvoorbeeld een lunch meenemen en gewoon puur genieten.

3. Feira da Ladra

Ook gekend als Thieves’ Market, een vlooienmarkt in een prachtig stuk van de hoofdstad. Ik ben niet zo’n fan van markten als toerist, omdat de meeste ‘vlooienmarkten’ uiteindelijk toch tourist traps blijken. Tot mijn grote verbazing was dit dus nog een echte vlooienmarkt met amper catering naar toeristen toe. Het is dus een leuke plaats om de lokale sfeer op te snuiven en als je de markt beu bent, ben je snel bij andere culturele parels.

4. LX Factory

LX Factory is hipster heaven. De prijzen zijn er 20% hoger dan in andere wijken en op het moment dat wij er waren, waren ze heel wat gebouwen aan het afbreken en was er ook relatief hoge leegstand. Ik had het idee dat de meest creatieve bedrijven mogelijks al andere horizonten hadden opgezocht, maar toch vond ik het zeker nog de moeite om te bezichtigen – al was het maar voor de street art die er is in de wijk.

5. Palace Fronteira (Fundação das Casas Fronteira e Alorna)

Alweer een stukje buiten het centrum en alleen te bezichtigen met een tour: een paleis gebouwd voor de eerste markies van Fronteira. Het paleis is nu nog steeds de woonplaats van de markiezen, waardoor foto’s binnen verboden zijn – en waardoor je het dus alleen op bepaalde tijdstippen kan bezichtigen.

Het paleis beschikt over prachtige azulejos, die verschillende taferelen uitbeelden. Er is ook een kapel en een tuin, volledig in azulejo-thema. De tuin is vrij te bezichtigen en foto’s zijn hier wél toegestaan.

Tip: Je kan dit combineren met het Monsanto park.

6. Prazeres Cemetery

Is het een begraafplaats? Is het een uitzichtpunt? Is het een plein vol mini-kasteeltjes? Is het een kattenhemel? Yes, it is all of the above!

Deze begraafplaats is absoluut één van de mooiste die ik ooit gezien heb. Het is dan ook niet verbazend dat er veel bekende Portugezen begraven liggen. Maar dat is niet de reden om er naartoe te gaan. Wat voor mij verrassend was, is dat er op dit kerkhof quasi enkel mausoleums staan. De enige uitzonderingen die we zij tegengekomen waren oorlogsgraven.

Ook opvallend: het grootste mausoleum van Europa bevindt zicht op dit kerkhof: Jazigo dos Duques de Palmela. Maar wat voor mij nog belangrijker was: er lopen ook al wat katten rond, die duidelijk goed verzorgd worden door de bewakers.

7. Campo Pequeno

Campo Pequeno is een arena die vroeger louter voor stiergevechten gebruikt werd, maar die nu herbouwd is tot multifunctionele ruimte. Het gebouw is mooi langs de buitenkant, maar wat me vooral bij blijft, is dat het één van mijn favoriete concertzalen van Europa is. De zaal is relatief klein, waardoor je overal een zeer goed zicht hebt.

Bovendien bleek het Portugese publiek heel aangenaam: supervriendelijk, enorm enthousiast. Als je twijfelt om hier ooit een optreden mee te pikken: niet twijfelen, gewoon doen!

8. Church of Santa Engrácia (National Pantheon)

Vlakbij de Thieves’ Market ligt het Pantheon, een herdenkingsplaats voor enkele zeer belangrijke Portugezen. Dit Pantheon werd eerst gebouwd als kerk en later omgevormd. Het ligt in de bekende Alfama wijk, maar blijft weinig bezocht. Je hebt er nochtans een heel mooi uitzicht, dus als de cenotaaf van Vasco da Gama of het graf van Eusébio je niet interesseren, kan je hier in de schaduw uitrusten.

9. Museu Arqueológico do Carmo

Is er een betere plaats voor een archeologisch museum dan de restanten van een 14e eeuws klooster? I don’t think so. Het klooster ligt in de wijk Chiado en ligt er sinds een aardbeving in 1755 als een ruïne bij. De kerk is sinds de aardbeving nooit herbouwd, maar werd door de Associatie voor Portugese Archeologen ingericht als museum.

Gerelateerde artikels

Ontdek onze andere blogposts over Portugal.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Isa schreef:

    Naar Lissabon geweest drie jaar geleden, maar ik moet duidelijk terug!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s