Tranen van geluk…

… telkens ik een bed zie. Het mag dan ook niet verbazen dat mijn eerste gelukstraantjes vloeiden toen het bed _eindelijk_ geïnstalleerd werd in EsteVan. Plots veranderde een laadruimte in een woning en zag ik voor het eerst waarom elk vrij uur besteed werd aan een fucking Ford Transit.

Na een race tegen de klok, was de ontlading gigantisch toen de puzzelstukjes eindelijk in elkaar vielen. Die puzzelstukjes lagen nochtans al lang klaar in de doos…

Maak kennis met puzzelstuk: het bed

Al meer dan twee maand stond het puzzelstukje ‘bed’ aan de kant te wachten. Jonas had Het Bed in elkaar gestoken terwijl ik stond te raven in Ibiza. Het enthousiasme was dan ook groot bij thuiskomst: eindelijk hadden we een bed.

Maar klein probleem: omdat we een slide out bed maakten, was het hebben van een bed niet voldoende. We hadden ook ‘iets’ nodig om het bed over uit te kunnen slepen. Voor mijn 164 centimeter was dat niet nodig, maar voor iemands 197 centimeter bleek het een vereiste om een uitschuifbaar bed te hebben. En dus ook: meubels om het over uit te schuiven.

Maak kennis met puzzelstuk: de zitbanken

Na de allereerste keer isoleren, de allereerste visgraat die we ooit legden, het allereerste plafond dat we ooit maakten en de allereerste elektriciteit die we legden, was het eindelijk tijd voor de allereerste meubels die we ooit maakten: twee zitbanken die ook dienst doen als opslagruimte.

Nee, de banken hebben geen pianoscharnieren en nee, ze zijn niet perfect gesneden noch geverfd, but damn boy, voor onze allereerste maaksels ooit – en tegen de klok dan nog – vind ik ze perfect. De schoonheid zit in de emotie.

Een kijkje in de onafgewerkte zitbank

De puzzelstukjes in elkaar

En dan na maanden werk kwamen eindelijk samen:

 • De visgraat vloet
 • Het plafond
 • De wanden, inclusief tussenwand garage/woongedeelte
 • Het bed
 • De zitbanken

En tadaaaa…

Het moment der tranen, waarop er plots een camper begint op te doemen uit alle verschillende kleine puzzelstukken. Nog een hoop werk te gaan, maar de basis: die ligt nu.

Onze do’s and don’ts:

Wel, onze do’s en don’ts hebben eigenlijk niets te maken met het bouwen van het bed en de zetels: daarvoor moeten we ze eerst even in gebruik nemen en testen. Maar we hebben wel enkele tips voor onszelf en anderen:

 • We hebben de tijdsdruk op onszelf hoog gelegd, omdat we al een eerste rit richting Italië willen maken. We hadden hiervoor een hele wishlist van zaken die af moesten zijn. Uiteindelijk hebben we dit losgelaten en gefocust op het goed afwerken van het bed.
 • Eén van de redenen van de focus, was ook een aantal incidenten dat in exponentiële groei begon te gaan. We hebben besloten de epidemie in te perken voor ze een pandemie werd. Of zoiets. Als het niet meer goed gaat, moet je nu eenmaal beslissen om meer te rusten en ademruimte te nemen.
 • Qua veiligheid hebben we wat zaken geleerd met betrekking tot de cirkelzaag: (1) een cirkelzaag zaagt met gemak z’n eigen kabel over dus let steeds goed op waar je kabel ligt, (2) je moet je cirkelzaag ten allen tijde met twéé handen vasthouden en (3) een cirkelzaag gaat ook moeiteloos door alle tafels, schragen en eender welk ander (hout) oppervlak dat je er al dan niet bewust onder legt. Omdat één iemand van ons twee wat nonchalanter is in veiligheid dan de ander, hebben we daarom toch maar beslist om tijdens het cirkelzagen een veiligheidscoördinator te hebben en dan een uitvoerder. Of zoals Jonas al jarenlang zegt: delegeren, dat kan ik goed.
 • Zo had ik ook gedelegeerd dat er opgeruimd moest worden, toen Jonas vijf minuten later met een bebloede hand voorbij kwam lopen. Helaas had iemand beslist mijn orders te negeren en nog snel stoer te doen met een Stanley mes en een elektriciteitskabel. Na een bezoek aan spoed en een draadje in de vinger konden we dan ook simpelweg niet anders dan gas terugnemen.

De eerste trip is dus zonder ijskast, zonder fornuis, zonder watervoorzieningen, maar met des te meer goesting. En toch een shout out aan Jonas die met zijn gehavende hand toch nog bovenstaande leefruimte in elkaar gezet heeft. Tsja, je kan een delegeerder niet op 24u omturnen tot een werker.

Tijdsindicatie

Tijdsbesteding

Met twee personen, om en bij …

 • Bed: 15u (x2) – versnijden, schuren, behandelen met lak, assembleren, passen,…
 • Tussenwand: 2u (x2) – versnijden, schuren, primer, lak,…
 • Banken: 10u (x2) – versnijden, schuren, primer, lak,…

Alle tijdsbesteding is gerekend zonder droogtijd

Gerelateerde artikels

Ontdek alles over ons DIY camper verhaal via deze link: https://aufwiedersehengoodbye.com/category/blogs/diy-camper/

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Heidi Sour schreef:

  Ai, ongelukjes zijn niet zo best. Gelukkig niet heel ernstig. Beterschap. Ik volg jullie nog maar net om inspiratie op te doen voor de bouw van mij eigen bus dus laat die verhalen maar komen 🙂 Veel succes en plezier met jullie mooie bus.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s