Waar haalt EsteVan elektriciteit?

Ieder van ons heeft eigen energiebronnen. Voor de ene is dat gaan raven met tachtig vrienden op Tomorrowland. Voor de ander is dat in bad zitten met een potje chocomousse en aflevering 87 van een true crime podcast. Dat geldt blijkbaar ook voor DIY campervans. Veel energie uit een potje chocomousse zullen zij niet halen – dus soulmates zullen we nooit worden – maar ze hebben wel wat andere manieren om elektriciteit op te wekken.

Toegegeven, elektriciteit… dat is niet mijn favoriete deel van deze verbouwing. Voorlopig is mijn favoriete deel trouwens dat er altijd frisco’s in de diepvries van mijn schoonmoeder liggen. Dat zegt ook veel over mijn liefde voor verbouwingen – en mijn weegschaal.

Bon, terug over naar elektrictiteit. Bij het ombouwen van een busje moet je namelijk weten (1) of je elektriciteit nodig hebt , (2) hoeveel elektriciteit je nodig hebt en (3) vanuit welke bronnen je elektriciteit wilt opwekken.

Ik ken nougatbollen van elektriciteit, maar gelukkig zijn er wel wat online tools die je kunnen helpen bij het berekenen hoeveel energie je nodig hebt om bepaalde toestellen te laten werken. Omdat wij onze campervan willen gebruiken om langdurig in te kunnen wonen en werken, lag voor ons de beslissing voor de hand om zo veel mogelijk energiebronnen voorhanden te maken.

Uiteindelijk zullen we energie wekken uit drie verschillende bronnen. Deze bronnen zijn allemaal verbonden met onze huisbatterij (Lithium-ion). Meer informatie hierover in een latere blogpost, geschreven door iemand met meer liefde voor details. Nu al even de drie energiebronnen op een rij:

1. De zon

Op ons dak liggen twee zonnepanelen waarvan wij hopen dat ze onze voornaamste energiebron kunnen zijn tijdens zonnige dagen. De installatie van die zonnepanelen was trouwens één van onze eerste DIY wapenfeiten.

Ook een leuk weetje over onze zonnepanelen: na maandenlange research welke zonnepanelen we zouden aanschaffen, trokken we naar de winkel om daar geen enkele vraag te begrijpen die de winkelier ons stelde. Of dat gold toch voor mezelf. Gelukkige knikte Jonas nog af en toe ja, waarna we buiten kwamen met alle toebehoren om zonnepanelen te plaatsen.

Die zonnepanelen zijn volledig geplaatst door Jonas, zonder enige inbreng van mezelf. Ik ging inbreng leveren, maar toen ik drie tredes hoog op de ladder stond, besefte ik dat ik no way in life op die camionette zou kruipen wegens De Oneindige Angst Voor Hoogtes Hoger Dan 20 CM. In dat moment wist ik ook dat ik er goed aan had gedaan te beslissen om geen influencer dakterras te installeren op onze van. Sorry aan iedereen die op cliché zonsondergang foto’s had gehoopt.

2. De startbatterij van de wagen

Dussss… zoals uit alle hierboven getypte letters al blijkt, ken ik onvoldoende van elektriciteit om hier een diepgaande uitleg te geven, maar het komt hierop neer: we zullen onze woonbatterij kunnen opladen door rond te rijden met de campervan. Er komt dus een verbinding tussen de startbatterij van Estevan en de woonbatterij van EsteVan. Concreet betekent dit dus dat als er dagenlang geen zon is, wij een toertje kunnen rijden om opnieuw energie op te wekken.

Binnenkort doen we in een elektrisch schema uit de doeken welke toestellen hiervoor exact nodig zijn (spoiler alert: het is allemaal veel meer dan een draad van het ene toestel naar het andere trekken).

Even los vertaald: een alternator is een soort ingebouwde magische energiebron – ook wel dynamo genoemd – in je wagen die ervoor zorgt dat je startbatterij opgeladen kan worden. Maar je kan die alternator ook gebruiken om via een omweg je woonbatterij te voeden. Hier zijn verschillende manieren voor, wij kozen een battery-to-battery charger.

3. Het 230V-netwerk (AKA walstroom)

If all else fails: dan steken we de pries in. Als er geen zon te bespeuren is, als we niet kunnen/willen rondrijden… dan kunnen we nog altijd de stekker in het stopcontact steken van het ‘reguliere’ stroomnet.

Ook dit gaat niet zomaar: ons stroomnet bestaat uit wisselstroom van 230V. De batterijen en accu’s in onze camper verwachten gelijkstroom van 12V. Dus zowel onze zonnecellen als onze batterij leveren een 12V gelijkstroom. Daarom hebben we een inverter die de 230V wisselstroom omzet naar gelijkstroom. Om het luchtig te houden en de zatte nonkel in mij even naar boven te laten komen: één van mijn favoriete nummers door de muziekgroep Wisselstroom/Gelijkstroom:

Om af te sluiten trouwens nog een leuk weetje over gelijkstroom dat geen enkele geschiedkundige waarde heeft:

Volgens de internationale afspraken loopt bij gelijkstroom de stroom van de positieve (+) pool naar de negatieve (-) pool. Ik beeld mij in dat een bende mannen dat hebben besproken in de begindagen van de elektriciteit in een achterkamertje van een schuur. Alleen: die mannen hadden toen nog geen flauw idee wat er eigenlijk écht gebeurde.

Jaren later zou blijken dat in realiteit elektriciteit gewekt wordt door elektronen (negatief geladen atomen) die aangetrokken worden door de pluspool, omdat daar te weinig elektronen zijn. En dat in realiteit dus een verplaatsing van min (-) naar plus (+) gaat.

Heel dit verhaal om te zeggen dat een bende mannen duidelijk nooit hun ongelijk kunnen toegeven, want why on earth blijven wij vasthouden aan een afspraak die letterlijk foutief is? Fysici, elektriciens en wetenschappers: slide into my DMs om dit mysterie uit te klaren.

Allicht kent iedereen dit verhaal, maar in mijn belevingswereld werd elektriciteit opgewekt door eenhoorns die onder een regenboog dansen met kittens terwijl er glitterende dolfijnen over springen op het ritme van ‘Jump’ van Van Halen. Dus voor mij was dit een spiksplinternieuw nieuwsfeit.

Materiaallijst:

Om te bepalen welke energiebronnen jij zou kunnen gebruiken, raden we enkele websites aan als achtergrondinformatie

Tijdsindicatie- en kosten

Miljaar, ik heb té veel blogartikels, boeken, e-learnings,… geraadpleegd over elektriciteit. Om uiteindelijk tot de vaststelling te komen dat ik alles super interessant vond tot… het praktische punt er kwam. Zodra al die abstracte feiten omgezet moesten worden in letterlijke kabels, verbindingen, batterijen, applicaties,… dan werd alles in mijn hoofd opnieuw één zwarte waas.

Dus: hebben wij voor volgende aanpak gekozen:

  • Wij hebben een eigen elektrisch schema opgemaakt (meer details later)
  • Wij hebben dit schema laten goedkeuren door een elektricien
  • Wij hebben vervolgens alle onderdelen zelf aangekocht en een significant deel hiervan zelf in elkaar gezet
  • Vervolgens hebben wij gemerkt dat krimptangen vooral dat laatste zijn: tangen – letterlijk en figuurlijk.
  • Bij gevolg besteden wij het eigenlijke aansluiten van de woonbatterij op de verschillende componenten opnieuw uit aan de elektricien: heeft hij de kunde, kennis én het juiste gereedschap om alles op een veilige manier te doen.

Tijdsbesteding

Met twee personen, om en bij …

  • Onderzoek naar elektriciteit: 196 uur per persoon

Kosten

Meer hierover bij het elektrisch schema

Gerelateerde artikels

Ontdek alles over ons DIY camper verhaal via deze link: https://aufwiedersehengoodbye.com/category/blogs/diy-camper/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s