Het design van EsteVan

Het voordeel van een eigen campervan (om)bouwen is dat je het design volledig kan afstemmen op je eigen noden. Het nadeel is dan weer dat je als oud student grafisch vormgeving plots opnieuw oog in oog komt te staan met je nemesis: Adobe Illustrator. Ik neem je graag even mee in het designproces van EsteVan en smeek tegelijk om vergiffenis aan alle Illustrator-goden.

De eerste baby steps

Eerst en vooral toch even duiden dat we voordat we aan het schetsen gingen eerst al een aantal noodzakelijke stappen hadden doorlopen:

  • We zijn begonnen met het oplijsten van high level needs.
  • Vervolgens hebben we deze opgesplitst in meer specifieke requirements
  • Via #vanlife hebben we ons via allerlei online media laten inspireren, inclusief moodboards en pins. Ik wil hier ook even een melig moment nemen om jullie te wijzen op hoe verschillend de moodboards van Het Lief en mezelf zijn: dankzij deze complementaire symbiose vormen we een topteam.
  • We hebben ons bijgelezen door (digitale) boeken en artikels te lezen
  • YouTube toont ons nu alleen nog maar #vanlife en #vanbuilt video’s

Voor ons was deze stap dus een reis van meerdere maanden, waar we door verschillende opties gelopen zijn alvorens een heel duidelijk beeld te hebben van wat we nu echt nodig hebben, wat we graag zouden willen en wat we zeker niet willen.

Het Pinterest bord van Jonas
De Insta-pins van Anneke

Ik benadruk dit hier, omdat onze ideeën de afgelopen maanden af en toe wel bijgeschaafd (of in sommige gevallen totaal veranderd) zijn. Als we deze tijd niet op voorhand hadden genomen, hadden we misschien wel kostelijke veranderingen moeten aanbrengen tijdens de ombouw.

De eerste schetsen

Onze eerste schetsen: allemaal afgekeurd!

Helaas, geen van ons beide is illustrator of enigszins tekenkundig onderlegd. Als project manager en sales operations lead zijn we dan maar vertrokken van de software die ons het meest nauw aan het hart ligt: Microsoft Excel. Jawel, wij zijn die twee nerds die hun campervan bedacht hebben met Excel.

Voor ons werkte dit erg handig: we maakten in Excel een rechthoek op schaal die we vervolgens in tienvoud afdrukten. Met pen, potlood en stift gingen we vervolgens op deze prints ruwweg onze ideale scenario’s uittekenen. Zo hebben we de grote brokken uitgewerkt, alsook onze ruwe elektriciteits-, gas- en waterbevoorrading.

Het gevoel

Nadat we merkten dat we steeds minder en minder iteraties moesten maken op onze schets, hebben we in onze woonkamer alle meubels aan de kant geschoven en zijn we op ware grootte beginnen afplakken. Zo kregen we toch net iets meer gevoel bij de schets en konden we ook snel uitmaken of onze schets realistisch was.

Tip: neem plakband die niet te hard kleeft.

Nu we onze bestelwagen hebben, gaan we deze stap ook nog eens herhalen in de bestelwagen zelf, voordat we aan de slag gaan. Dit geeft ons kans om nog voor het bouwen opnieuw in te grijpen. We zullen het dan ook niet alleen houden bij het afplakken van EsteVan, maar zullen met kartonnen dozen en toebehoren ook echt proberen nabootsen hoe het er allemaal in 3D zal uitzien. Zodra de wanden erin steken gaan we hier in detail aandacht aan besteden, voorlopig hebben we al snel enkele zaken afgetapet voor een snelle eerste reality check:

Enter: software

Na al deze stappen, wilden we toch een iets meer gedetailleerd zicht op de indeling. Hiervoor hebben we eerst proberen steunen op gratis software. Het Lief heeft uren gespendeerd in Vectr (vectr.com) om verder in detail te schetsen.

En op basis daarvan ben ik in Illustrator dan weer verder gegaan. Hier hebben we verschillende aanzichten ontwerpen, telkens op schaal. Door hier dieper in detail te gaan, hebben we weer conceptueel kunnen nadenken over een aantal vragen die zich opwierpen. Alweer enkele potentiële issues die we niet tijdens de ombouw moeten aanpakken, maar die we op voorhand besproken hebben.

Dank waar dank nodig is: heel wat van onze designs leunen hevig op Climbing Van. We hebben natuurlijk wel hun designs aangepast naar onze eigen noden, maar ik denk niet dat ik ooit zelf zo’n autozetels had kunnen tekenen in Illustrator.

De designs van dichtbij

Bovenaanzicht

Voor het bovenaanzicht tekenden we twee schetsen uit: eentje waarbij het bed uitgetrokken is en eentje waarbij het bed ingeklapt is. Dit geeft ons dus een zicht op de dag/nacht situatie van de campervan.

Doorsnede

Ook hier hebben we twee aanzichten uitgewerkt: eentje per kant van de camper. Hier is enkel een zicht gemaakt bij een ingeklapt bed – omdat we dit detail nu eenmaal nodig hebben.

Achterkant

Eén variant meer hier: het zicht dat je hebt wanneer je naar voor kijkt, eentje dat je hebt wanneer je naar achter kijkt en eentje dat je hebt als je vanuit de openstaande achterdeuren naar binnen zou kijken.

Details

Last but not least: van een aantal plaatsen zijn er ook meer gedetailleerde designs voorzien. Dit om al meer naar het praktische te kijken en te kijken wat haalbaar is. Belangrijk is hier dat de getekende objecten ook echt op schaal getekend zijn waardoor we snel kunnen zien of een bepaald toestel (bvb oven, ijskast, gootsteen) voldoende plaats heeft.

And now… the hard part

Voilà, dat is het zowat voor het leuke design-gedeelte van EsteVan. Voor ons is dit absoluut het fijnste deel: je kan eindeloos wegdromen en verschillende zaken uittesten alvorens echt aan de slag te gaan. Daar komt natuurlijk wel bij dat deze designs altijd gebaseerd moeten zijn op een aantal belangrijke punten:

  • Het totaalgewicht van 3,5t mag nooit overschreden worden. Dat betekent dat we bij de conceptuele fase altijd rekening houden dat we zo licht mogelijk bouwen. Die 3,5 ton is trouwens het absolute maximumgeiwht (dus inclusief onszelf, onze trekrugzakken, onze potten en pannen, etc): we moeten hier dus met een ‘leeggewicht’ voldoende marge hebben. Allicht zal er dus wat kastruimte uit de designs niét gebouwd worden.
  • Er moet altijd een vluchtroute zijn. Deuren mogen dus niet te hard verhinderd worden.
  • Realiteitszin en creativiteit is noodzakelijk: je moet in je designs rekening houden met plaatsen waar grote objecten (watertank, zonnepanelen, batterijen, combi-boilers,…) kunnen geplaatst worden – en in beste mate verwerkt worden in het design. Op basis hiervan worden er dan natuurlijk ook technische schema’s gemaakt.

Gerelateerde artikels

Ontdek alles over ons DIY camper verhaal via onze DIY camperpagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s