EsteVan gaat uit de kleren

Het is zo ver! De eerste mijlpaal van het verbouwen is genomen: EsteVan wordt gestript van alle ingebouwde wanden en vloeren. Dit moet zowat de eerste – en laatste – stap zijn waarbij ik het gevoel heb dat ik het nog wel net zal aankunnen: afbreken is altijd al meer mijn ding geweest dan opbouwen.

Waarom wordt EsteVan gestript?

Het strippen van je wagen is bij een DIY camper vaak het eerste wat gedaan moet worden – tenzij je natuurlijk een gloednieuwe bestelwagen koopt. De meeste tweedehandsbestelwagens bevatten nu eenmaal wanden, vloeren, rekken of zetels. Deze verwijder je sowieso, ook als je een deel ervan opnieuw zou willen gebruiken. Why? Omdat je enerzijds wilt verzekeren dat er nergens onzichtbare roestplekken zijn die je moet behandelen, anderzijds om isolatie toe te voegen.

Verwijderen van alle vloeren, wanden en toebehoren

We begonnen eind februari 2022 met het verbouwen van onze EsteVan. De eerste stap was dus het weghalen van alle interne bekleding. Enige uitzondering: Het tussenschot (in het Engels: ‘bulkhead’ – mocht je ooit zelf wat filmpjes of artikels willen opzoeken) laten we staan.

EsteVan blijft namelijk ingeschreven als lichte vracht en daarvoor is een tussenschot verplicht. We hebben ook besloten om dit tussenschot niét te verwijderen, te inspecteren, te kuisen en terug te plaatsen. We hebben dit overwogen, maar bij het verwijderen van de vloeren en wanden bleek de carrosserie in zeer goede staat dus we hebben geen reden om te vermoeden dat we nasty presents zullen vinden langs het tussenschot.

Hoe zijn wij begonnen met het verwijderen van het tussenschot? We namen een boormachine en ontdekten onmiddellijk dat onze bitjes niet het juiste formaat hadden. Onze eerste stap was dus een ‘terug naar afzender’ richting doe-het-zelfzaak. Zodra we de juiste stuks hadden, ging het verbazingwekkend vlot, zoals je ook hieronder kan zien in de timelapse:

Materiaallijst:

 • Boormachine
 • Bitjes
 • Schroevendraaier (ook als hefboom om sommige plugs te verwijderen)
 • Een hamer
 • Een tang

Qua beschermingsmateriaal:

 • Oorbescherming (boormachines zijn luid, zeker in een kleine ruimte)
 • Handschoenen (een van heeft veel scherpe kantjes)
 • Stevige schoenen
 • Afhankelijk van hoe zwaar je afbraakwerken zijn, kan je ook een veiligheidsbril nodig hebben
Helaas #nonspon

Wij hebben bij onze uitbraakwerken erg veel geluk dat we alles redelijk vlot verwijderd hebben gekregen. We hebben alleen enkele plaatsen waar blokken met lijm zijn vastgemaakt die niet volledig verwijderd zijn. We wachten nog even met deze te verwijderen, omdat we enerzijds daar niet de juiste middelen voor hebben en anderzijds niet zeker zijn of het verwijderen noodzakelijk is. De carrosserie was in goede staat, dus de kans dat er verborgen roestplekken onder deze plaatsen zitten is zeer klein. We gaan dus bij het leggen van isolatie kijken of dit doenbaar is zonder verwijdering. Indien dit niet het geval is, gaan we toch even op zoek naar een product om lijm op te lossen.

De campervan kuisen

Realiteitscheck: we zijn langer bezig geweest met het kuisen van de campervan dan met het ontmantelen van de wanden en vloeren. Nadat we de vloeren en wanden verwijderd hadden zagen we dat stof en vuil toch echt wel overal kruipt waar het maar kan:

We zijn in drie stappen te werk gegaan:

 • Droog: het uitborstelen van de campervan. Hiervoor hebben we enkele dozen onder de camper geplaatst die het grove vuil opvingen. Naast heel wat natuurlijk afval (zand, dennenaalden) zat er ook niet natuurlijk afval bij (verpakkingen, sigarettenpeuk). Kuis dus niet zomaar uit zonder dat je dit kan opvangen – we willen de natuur koesteren.
 • Nat – grof werk: vervolgens hebben we met een grove huishoudspons het plafond, de wanden en de vloer met nat gekuist.
 • Nat – detailwerk: hierna zijn we met een doekje in alle kleine hoekjes en spleetjes geweest. Dit hebben we samen met de Hamerite gedaan (zie hieronder, roestbestrijding).

Hoe dat kuisen eruit zag in sneltempo kan je hieronder zien:

Welke producten hebben we gebruikt om te kuisen:

Roestbehandeling

Na het verwijderen van de vloer bleek dat we een aantal kleine roestplekken hadden – meestal plaatsen waar de vloer via een vijs was vastgezet. Verder bleek ook dat er een aantal plaatsen waren waar er een kleine schram in de metaallak was.

Omdat we enkel oppervlakkige roest hadden, hebben we ervoor geopteerd om rechtstreeks Hamerite aan te brengen op deze plekken. We zijn er ook heel kwistig mee geweest – ik denk dat meerdere autodealers ons serieus zouden uitlachen. Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ hebben we elk mini-vlekje behandeld met Hamerite. Het komt erop neer dat elk millimetertje carrosserie dat niet meer wit was, het na onze behandeling wel was.

Hoe hebben we onze Hamerite behandeling gedaan?

 • Eerst hebben we alle plekken goed gekuist én gedroogd.
 • Vervolgens hebben we met een borstel Hamerite aangebracht
 • Meer is het letterlijk niet: het is echt zo makkelijk
 • Pro tip wel: omdat al onze deuren open stonden, zijn we letterlijk zo dom geweest om deze te vergeten. Daarom zie je ons dus enkel het bodywork doen in onderstaand filmpje. De deuren hebben we dan de dag erna gedaan.

Benodigdheden:

Let op: de roestbehandeling van je campervan is afhankelijk van de staat van je campervan. Als je te maken hebt met serieuze roestplekken dan moet je deze op een andere manier behandelen (door bijvoorbeeld eerst het roest weg te schuren).

De Hamerite lak die wij gebruikten

Afkleven toekomstige gaten

Na de behandeling hebben we ook al even grofweg onze ramen en ventilatiesystemen aangeduid op de carrosserie.

Omdat we onze ramen en ventilatie gaan laten plaatsen door een professional (later meer) hebben we dit maar heel snel en indicatief gedaan. Je merkt dus wel dat het geen mooie rechte lijnen zijn. Als je zelf je ramen gaat plaatsen (let op met Belgische wetgeving!) dan spreekt het voor zich dat je hier wel een pak meer aandacht aan moet besteden.

,,

Tijdsindicatie- en kosten

Ben je zelf van plan een campervan om te bouwen? Dan vind je het misschien wel interessant om te weten hoeveel deze stappen ons gekost hebben qua tijd en geld. We kunnen hier natuurlijk enkel een richting geven; de uiteindelijke kosten zullen altijd afhangen van de staat van jouw eigen bestelbus.

Tijdsbesteding

In totaal hebben we samen ruwweg zeven uur gewerkt – dit betekent dus een werktijd van veertien uur (indien je alleen bent).

 • Afbraak: 1,5u (x2)
 • Kuisen: 2u (x2)
 • Hamerite: 1,5u (x2)
 • Afkleven op basis van designs (en Hamerite): 2u (x2)

Kosten

 • Buiten de aankoop van een boormachine, bleven deze beperkt tot een aantal tientallen euro voor kuismateriaal, de Hamerite en de juiste bitjes voor de boormachine.

Gerelateerde artikels

Ontdek alles over ons DIY camper verhaal via deze link: https://aufwiedersehengoodbye.com/category/blogs/diy-camper/

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. lievepasschyn schreef:

  Zalig!! Ik kijk al uit naar de binnenVaninrichting…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s