De zoektocht naar een bestelbus

Op 9 februari 2022 zoemt een Volkswagen Golf over de Belgische snelwegen richting het diepe West-Vlaanderen. Inzittenden: Het Lief en ik. We zijn op weg naar een Ford Transit die staat te blinken op AutoScout. We komen aan bij wat eerst een gewone woning lijkt, maar al snel blijkt dat ze een kleine garage verborgen houdt. Een vriendelijke praatgrage vrouw verwelkomt ons. Enkele uren later zal de Ford Transit verdwijnen van AutoScout.

9 februari 2022

Op 9 februari ging de beslissing razend snel. Zo snel zelfs dat ik niet goed begreep wat er gebeurde.

  • ‘En wanneer kopen wij die Ford nu écht?’
  • Wat bedoel je?’
  • ‘Ja, letterlijk… wanneer kopen we die nu echt? Wanneer is die aankoop nu echt, wanneer gaat het geld van ons naar hen, wanneer is ‘m van ons?’
  • ‘Euh, wij hebben die net gekocht he, die is van ons. Dat contract tekenen is aankopen. We hebben die dus nu al écht gekocht.’

Na een maandenlange zoektocht leek het mij zo onwezenlijk dat deze nu werd afgesloten, op enkele minuten, in een bureauruimte in West-Vlaanderen. Het leek een beetje een anti-climax. De wagen bleef staan – nog keuring, verzekering en nummerplaat nodig. Het geld werd enkele dagen later tussen de banken getransfereerd. Op het moment zelf was er niets, buiten een handtekening en een warrig afscheid. Misschien had ik daardoor moeten begrijpen dat het belangrijke feit geschied was: sinds mijn volwassen leven lijkt élk cruciaal moment zich te laten optekenen als een handtekening en warrig afscheid.

Januari 2022

De maand voor we EsteVan kochten, trokken we op uitstap naar Nederland. Dat was door corona lockdown #549 een moeilijker opgave dan verwacht – maar zodra de handelaars opnieuw de deuren openden trokken we erop uit. De missie was simpel: zo veel mogelijk bestelbussen bekijken. En dan vooral de laadruimtes. Hoewel we op dit punt al redelijk overtuigd waren van de Ford Transit, wilden we toch eens een praktijktest doen met alle modellen en merken naast elkaar.

Hiervoor moesten we de grens over. In Nederland zijn er veel grotere tweedehands handelaars in bestelbussen. Zij kopen massaal wagens op in buurlanden (zoals België en Duitsland) en hebben dus duizenden bussen beschikbaar. Daar komt nog eens bij dat wij onze camionette wilden kopen op het hoogtepunt van het internationale chiptekort, waardoor er overal een laag aanbod aan tweedehands wagens was. En dus konden we niet anders dan de grens over, want zelfs de grotere Belgische handelaars hadden maar weinig stock.

In Nederland werden we niet echt hartelijk ontvangen. De meeste handelaars lachten ons weg, begroetten ons niet eens en lieten ons gewoon doodleuk moederziel alleen spelen met hun merchandise. Nu, aangezien we vooral de hoogte van de laadruimtes wilden vergelijken, vonden we dat prima om als kinderen in een speeltuin alle deuren open te trekken.

Enkele weken later zou een vriend ook verklaren waarom de noorderburen ons allicht niet au sérieux namen: in Nederland zou er bij overname van een tweedehandswagen een bepaalde taks betaald moeten worden door de handelaar – maar dat geldt niet als men Belgische wagens overkoopt. Dus er is meer marge te verdienen op een Belgische wagen die verkocht wordt aan ‘Nederlandse prijzen’. Geen idee of dit verhaal ook klopt, maar het zou wel verklaren waarom alle bestelbussen die we vonden systematisch goedkoper waren in België dan in Nederland.

Juni 2021 – Februari 2022

Voordat we richting speeltuin trokken, hadden we natuurlijk alle mogelijke modellen al theoretisch tegen elkaar afgewogen. Je kan van elk model bestelbus makkelijk de afmetingen online vinden. Waarom dan toch fysiek gaan kijken?

Voor ons is hoogte heel belangrijk: Het Lief is 1m97 en dus is rechtstaan belangrijk. We moesten dus zeker zijn dat hij er (min of meer) in zou passen. Fysiek kijken is daarom handig: want afhankelijk van de ophanging en aandrijving kan de hoogte van de laadruimte toch afwijken.

Voor onze aankoop hebben we ook maandenlang alerts gezet op alle modellen die volgens ons theoretisch gezien geschikt waren. Voor ons bleek dat dan voornamelijk Ford Transit en Fiat Ducato te zijn, maar we gingen regelmatig ook naar andere merken kijken. En hebben we daar dan een Excel van gemaakt waarbij we van elk interessant zoekertje de kilometerstand, bouwjaar en vraagprijs noteerden? Yup, Excel for life.

Dat was voor ons trouwens wel een heel handige manier om bij aankoop te kunnen inschatten of de prijs die gevraagd werd in lijn lag met wat er de voorbije maanden verscheen. Dus als je weinig verstand hebt van de tweedehands automarkt dan zou ik dit wel aanraden.

April 2021 – Juni 2021

Het startte allemaal met uitpluizen wat we exact wilden doen met onze DIY camper. Alleen als je je behoeften goed in kaart hebt, kan je beslissen welk model geschikt voor je is. Het was voor ons al snel duidelijk dat we een grote bestelwagen zouden nodig hebben, maar we twijfelden lang tussen een L3 (lengte 3) of L4 (lengte 4). We zijn dan rudimentair gaan uitmeten en hebben in onze woonkamer de ruwe afmetingen afgeplakt om te kijken wat realistisch zou zijn. Daar kwam dan de L4 uit. Hoewel hoogte- en lengtematen afhankelijk zijn van model gaf het ons toch een goed beeld van welke lengte/hoogte minimaal nodig was.

Zo leerden we dus op welke modellen we ons moesten focussen tijdens onze zoektocht. Voor mij was het zoeken naar een tweedehandsvoertuig echt iets dat ver uit m’n comfortzone lag. Het chiptekort en het bijhorende klein aanbod maakte de zoektocht ook niet gemakkelijker. Laat het je vooral zelf niet afschrikken als je op zoek bent naar iets gelijkaardigs: geduld wordt beloond. We hebben niet moeten inboeten op de parameters die voor ons cruciaal waren (lengte, hoogte, euronorm, bouwjaar, kilometerstand, kracht motor, prijs). We hebben er wel lang op moeten wachten, maar plots was EsteVan daar dan toch, samen met een West-Vlaamse garagehouder met een aimabel accent.

Welk model/merk neem je best voor verbouwing van een camper?

Na lang uitzoekwerk kan ik alleen maar concluderen dat er op deze vraag geen eenduidig antwoord is. Wij hebben beslist om een Ford Transit te kopen, op basis van onderstaande factoren:

  • Beschikbaarheid op de tweedehandsmarkt
  • Prijs/kwaliteit
  • Wereldwijd gekend merk met veel dealerships

Als we keken naar de tweedehandsmarkt van grote bestelwagens dan had de Ford Transit voornamelijk concurrentie van de Mercedes Sprinter. We hebben uiteindelijk niet voor een Mercedes gekozen, omdat deze gewoonweg nog een pak duurder is (zowel naar aankoop als onderhoud toe). Als geld geen bezwaar is, lijkt de Mercedes Sprinter best wel een goede aankoop: het lijkt zowat de meest verbouwde bestelbus ter wereld te zijn.

Ook hier geldt dus dat je moet kijken naar wat voor jou belangrijk is bij het bouwen van een DIY camper. Wij willen onze camper nog jarenlang gebruiken en kozen daarom dus voor een recente occasie. Daardoor gaan we ook meer investeren in de inrichting. Wil je een jaar roughing it out? Dan kan je natuurlijk ook met een ouder model de weg op. Heb je een groot budget? Dan kan je gerust investeren in een Mercedes. Het voordeel van zelf bouwen is dat je zelf je eigen prioriteiten kan bepalen, dus maak daar zeker ook gebruik van als je zelf aan de slag zou willen gaan.

Gerelateerde artikels

Ontdek alles over ons DIY camper verhaal via deze verzamelpagina met alle artikels over onze zelfbouwcamper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s