Gotta Geocache them all!

Een leuke manier om de verborgen plekjes van een plaats, stad of een land te ontdekken is door ze letterlijk te gaan zoeken in de kleine hoekjes, afgelegen paadjes en in wat volgt ook in spleten, onder bankjes of hoog verstopt in elektriciteitspalen.

Toegegeven, dat klinkt wat raar, maar waar gaat dit in hemelsnaam over?

Geocaching!

Wikipedia zegt: “Geocaching is een buitensport en spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ter wereld een zogenoemde cache te vinden. De organisatie achter geocaching is Groundspeak, gevestigd in Seattle, Verenigde Staten.”

En in mensentaal? Een ‘cache’ is een object dat verstopt wordt in de natuur (op plaatsen waar dit toegelaten is uiteraard). Met de nodige coördinaten en hints kan deze teruggevonden worden. Dit zijn kleine doosjes, fotorolletjes, brooddozen, vogelhuisjes, … you name it. Binnenin zit een klein rolletje papier, waarop je je naam kan zetten: een bewijs dat je deze gevonden hebt!

Elke cache heeft z’n eigen speciale kenmerken:

  • Moeilijkheid: springt deze zo in het oog, of moet je toch even zoeken? Wij hebben op sommige plekken lang staan zoeken, zonder iets te vinden. Soms is een cache zo groot dat je er niet naast kan kijken.
  • Terrein: geraak je gemakkelijk aan de cache, of ligt hij ergens waar je niet zo gemakkelijk geraakt? (ooit eens een meter of 4 in een elektriciteitspaal geklommen).
  • Grootte: zo groot als een batterij, of eerder een grote Tupperware doos? De grootste die we zagen was een puzzel van één vierkante meter, in een bos, bedekt onder een laagje bladeren.

Om te starten, ga je naar de website van Geocaching en zoek je een leuke cache op die je wil vinden. Elke cache heeft een pagina. Daarop staat het verhaal achter de cache en de coördinaten. Als je succesvol bent, dan mag je een berichtje nalaten om dit aan te geven (ook als het niet lukt, mag dit uiteraard). Je kan een GPX-file downloaden die je kan linken met je GSM of wandel-GPS. Er zijn ook een aantal apps die je kan gebruiken (wij gebruiken https://www.cgeo.org/).

En dan ga je zoeken. Soms gemakkelijk, soms vervelend moeilijk. Niet te snel opgeven! Dat ze met velen zijn, zie je hieronder, alle caches in een straal van 16 kilometer van Mechelen (lachende gezichtjes hebben we zelf ook al gevonden, onze teller staat momenteel op 248).

Belangrijk: Er is een soort ongeschreven regel die zegt dat de Geocacher niet ondekt mag worden door muggles (jawel, net zoals bij Harry Potter heb je deze hier ook). Muggles zijn in dit geval mensen die niet aan het geocachen zijn (en in vele gevallen dus absoluut ook niet weten wat het is). Dit zorgt af en toe wel voor rare situaties. Mijn grootste favoriet is de “oei, mijn veter is los, ik moet hier wat langer treuzelen”. Het is nog maar één keer gebeurd dat een buurtbewoner het zaakje niet vertrouwde en we de uitleg dan toch maar gedaan hebben.

Neem een kijkje op https://www.geocaching.com/ en gebruik de zoekfunctie om een leuke cache terug te vinden. Je hebt de keuze tussen een gratis of een premium abonnement. Bij dat laatste krijg je toegang tot een groter arsenaal aan caches.

Wijzelf zeggen letterlijk al jaren “Wij gaan ook eens een cache maken”, maar het is er nog niet van gekomen. Moest dit toch nog veranderen, dan zetten we deze zeker in dit artikel. Maar niet doorvertellen he 😉

Gevonden!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Isa schreef:

    Heerlijk! Wij zijn er ook actiever mee begonnen, om de vijfjarige te blijven motiveren tijdens wandelingen. En ik moet zeggen, we zijn zelf ook helemaal fan. Plus de familieleden die noodgedwongen meededen omdat er tijdens een lock down gewoon ook niets anders mocht. Al heel veel plezier mee gehad!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s