Bloesems in Alden Biesen

Alden Biesen herinner ik me vooral nog over een schooluitstap, zeer lang geleden. Ik denk dat het iets te maken had met de lessen Nederlands en een ‘verhalenfestival’ (of was het nu Engels? Toch al iets te lang geleden). Nooit echt naar de omgeving gekeken.

En toen begon de halve wereld bloesemfoto’s te posten! Het was alweer een tijdje geleden en dus trokken we onze wandelschoenen aan. Deze liggen standaard klaar in de wagen, dus lang moesten we niet zoeken.

Vanuit Mechelen is Alden Biesen ongeveer een uurtje rijden, dat valt dus goed mee. Er is voldoende parking voor de deur. Op het moment dat wij er passeerden waren er zelfs kampeerders aanwezig (geen idee of dat daar de bedoeling was, maar mensen leken er van te genieten).

Op het domein stonden enkele leuk uitziende foodtrucks (die helaas al gaan vliegen waren toen we terugkwamen – geen ijsjes voor Jonas & Anneke) en het park zat vol mensen die genoten van de warme lentezon. Een gezellige drukte binnen de respectievelijke bubbels.


  • Start/Einde: Domein Alden Biesen, vanop de parking (duidelijk aangegeven)
  • Lengte: Ongeveer 17 kilometer
  • Duur: 3,5-4,5 uur, afhankelijk van de benen
  • Hoogtemeters: +/- 150 voor de hele wandeling
  • Niveau: Gemakkelijk
  • Drukte: Bij het domein zelf heel druk, even er voorbij verbazend rustig
  • Ondergrond: Asfalt en gezellige paadjes
  • Markering: Gele rechtopstaande rechthoek
  • Wikiloc-link en GPX: Omwille van wat gestuntel onderweg is deze er niet.

De bloesems, je kan er niet naast kijken, maar ook zonder deze bloesems is dit een leuke wandeling. Allereerst kan je natuurlijk het kasteeldomein met bijbehorende tuin gaan verkennen. Er is een bezoekerscentrum en een aantal toiletten voor wie deze nodig zou hebben.

Al snel laat je het kasteel achter je en kom je terecht in de open velden met zeer mooie vergezichten. Uiteraard zijn de bloesems (in de goede periode van het jaar) nooit veraf. Ze zijn overal zeer fotogeniek en lijken overal op te duiken. De wandeling (Bloesemwandeling) heeft haar naam niet gestolen.

Weinig klimwerk. Het grootste deel van de trip is plat en bepaalde stukken gaan ook over (nieuw) aangelegde houten paadjes (ik ben verzot op deze paadjes, geen idee waarom). Er wordt duidelijk veel werk in gestoken om deze wandeling mooi te maken en te houden. De dierenliefhebber komt ook aan z’n trekken: koeien, schapen, paarden, pony’s, … (en dat allemaal tussen de bloesems).

Slechts één keer totaal misgelopen door een bordje te missen (terwijl we onze GPS gewoon mee hadden). Een aantal kinderen speelden winkeltje (Eieren en bruisend water – JCC, een aanrader) en deden dit op zo’n leuke manier (promopraatjes, vooraf opgenomen, afgewisseld met reclameboodschappen en weetjes, super plezant), dat we even onze afslag misten. Dat we vervolgens beslisten om helemaal de verkeerde weg ‘terug’ te nemen, dat lag dan weer aan mij.

Voor de iets minder fanatieke wandelaar zijn er ook kortere wandelingen (vanaf 4 kilometer) beschikbaar. Voor ieder wat wils dus.

Zeker een aanrader in het bloesemseizoen.

Onze Score:

Leuke wandeling, mooi aangeduid. Bij voorkeur te wandelen tijdens het bloesemseizoen uiteraard!

Waardering: 4 uit 5.

Deze wandeling zelf ook gewandeld? Geef hieronder je feedback!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s