Must Visit: Verbeke Foundation

Als ik ooit zelf een museum zou hebben dan zou dat ongetwijfeld lijken op de Verbeke Foundation. Doodskisten in de vorm van Mercedessen, vliegtuigen en bomen. Een collectie opgezette dieren door getalenteerde en minder getalenteerde taxidermisten. Dode dieren in plexiglazen kisten. Een stuk snelweg in een bos. Met andere woorden: de Verbeke Foundation is half zo eclectisch als ik zelf ben. Het museum bezoeken voelde dan ook als thuiskomen.

Toen ik de Verbeke Foundation binnenwandelde, voelde dat als een speeltuin. Ik moest me beheersen om niet van het ene naar de andere ‘Wtf’-moment te hollen als een halve gare. Het eerste kunstwerk waar ik obsessief enthousiast over was, was een kat opgezet als een boksbal door kunstenaar Kevin van Braak. Onmiddellijk daarna liep ik een uur door Archieflab (Martin uit den Bogaard), dossierkasten vol ontbindende wezens. Dat uitstapje eindigde dan bij de kleurrijke doodskisten die eruit zagen als zeepkisten uit een teambuildingprogramma. Ja, ik voel mij graag ongemakkelijk bij kunst, dus dit eerste uur in het museum was al een absoluut hoogtepunt voor mij.

Toen ik daarna een kamer binnenwandelde waar zowat elke centimeter bedekt was door een collectie vreemd opgezette dieren, toen wist ik dat er toch in België minstens één iemand anders met mij had mee gezongen: ‘Had je 10 miljoen, wat zou jij dan doen? Een collectie raar opgezette beesten kopen en m’n geld op doen’.

Een kleine impressie.

Vreest niet: je vindt niet alleen kunstinstallaties in de Verbeke Foundations, maar ook prachtige collages en abstracte schilderijen. Dus ook als je geen fan bent van levenloze dieren, is er meer dan voldoende interessant te zien.

Je kan binnen al urenlang rondlopen, maar buiten staan nog heelder windmolens, snelwegborden en treinstellen op je te wachten. Echt, de Verbeke Foundation is GIGANTISCH. Hun website leert me dat er 12 hectare natuurgebied ligt en 20.000 m² overdekte ruimten. Eén ding is zeker: de Verbeke Foundation voelt als een levend organisme dus we hebben beslist om regelmatig eens te gaan checken hoe dit uiterst interessante organisme evolueert.

Praktische informatie

  • Locatie: Verbeke Foundation, Westakker 1, 9190 Kemzeke
  • Parking: Voldoende parkeermogelijkheden op de locatie zelf
  • Openingstijden: Donderdag t.e.m. zondag 11:00-18:00
  • Toegang: Betalend, actuele prijzen vind je op de Verbeke Foundation website

Sterren:

Waardering: 4 uit 5.

Prachtige collectie, heel eclectisch en organisch, meerdere bezoeken waard. Eén minpunt voor een netheidsfreak als mezelf: ik had het idee dat de kuisvrouw/man zes weken na opening gestorven is en dat de vacature sindsdien open staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s