Wandelen tussen kunst in Oostende: The Crystal Ship 2020

De een ziet het als vandalisme (en toegegeven, dat is het soms ook), maar in The Crystal Ship in Oostende is het pure kunst. Van heel klein (goed zoeken!) naar gigantisch groot, alles komt aan bod.


  • Start/Einde: Officieel: Dienst van Toerisme (maar de kunst is overal in Oostende terug te vinden)
  • Lengte: Bepaal jezelf, wij wandelden een route van om en bij de 17 kilometer, maar de route die je zelf kan samenstellen in het centrum is ‘slechts’ 5-6 kilometer.
  • Duur: Afhankelijk van de lengte.
  • Hoogtemeters: Nauwelijks, op 17 kilometer gaf Wikiloc 1 meter aan (Strava: 25m).
  • Niveau: Gemakkelijk
  • Drukte: Druk, zeker in het centrum. Werken buiten het centrum kan je in alle rust tot je nemen.
  • Ondergrond: Voetpaden, asfalt, …
  • Markering: Nee, geen vaste markering. Routeplannen kan je via de site van The Crystal Ship.
  • Wikiloc-link en GPX: Onze eigen route, klik hier

Toen The Crystal Ship in 2016 voor het eerst aanmeerde in Oostende, gingen we er onmiddellijk heen. Waar we daarvoor naar het buitenland trokken voor stedelijke street art wandelingen, was er eindelijk eentje met een uitgestippeld parcours in België. En wat voor één. The Crystal Ship combineert nationale artiesten met internationale artiesten; grote werken en kleine verrassingen. Soms moet je heel goed zoeken (slechts een paar centimeter groot), andere werken beslaan volledige zijkanten van appartementsgebouwen. Je begint bij een werk van Strook (gemaakt met gerecycleerd hout) bij de dienst van toerisme, en kronkelt verder door de stad. Er zitten nog heel wat andere Belgische artiesten tussen (Jaune, ROA, Disorderline, Zenith (Matthias Schoenaerts, Tom Herck, A squiq called Sebastian, Matthew Dawn, …)

Dankzij The Crystal Ship gaan we al sinds 2016 jaarlijks naar de kust – en da’s een hele prestatie. We zijn er Oostende als stad veel meer door gaan appreciëren en zelfs in het moeilijke jaar 2020 is The Crystal Ship erin geslaagd om nieuwe werken aan te trekken en een verlichte wandelroute uit te stippelen. Maar ook zonder de avondwandeling loont het de moeite om de kunstwerken te voet (of met de fiets) te ontdekken.

Onze Score:

Een jaarlijkse traditie sinds 2016. Elk jaar komen er murals bij, dus elk jaar weer de moeite om terug te keren. Deze keer de ‘nachtversie’ bezocht. Ook een absolute aanrader. Deze wandeling kan ook gefietst worden.

Waardering: 4.5 uit 5.

Deze wandeling zelf ook gewandeld? Geef hieronder je feedback!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s