Onderweg in IJsland: Auto’s en Campers

Ons vervoer: Naamloos – Danny – Linda.

Voor onze quarantaine huurden we een gewone auto (het was goedkoper om een auto 5 dagen aan de kant te zetten en 1 dag mee rond te rijden, dan een taxi te boeken aan de luchthaven van Keflavik (sad but true – 99€ enkele reis), het echte werk deden we met een camper.

We huurden een camper bij Campervan Iceland (deel van Renti.is – matige customer service). De website zag er professioneel uit en de prijs/kwaliteit was meer dan OK. Door onze quarantaine en wisselende vluchten, dienden we onze reservatie aan te passen. Aanpassen bleek ineens enorm veel meer te gaan kosten. Hier pasten we voor (we huurden opnieuw een wagen). Ter plaatste bleek dat we dan toch een correcte prijs betaalden (letterlijk honderden euro minder). In combinatie met de zwakke IJslandse kroon werd onze slaapplaats een pak goedkoper.

De wagen zelf, een Volkswagen California Beach 4×4 uit 2018 met bijna 80.000 kilometer op de teller, had duidelijk al heel wat huurders gehad en vertoonde wel wat mankementjes (redelijk wat foutmeldingen en de eerste 4 dagen zat er een vijs in één van de banden waardoor die leegliep, onze frigo die het na 3 dagen begaf, …). We doopten onze wagen Danny (Dan-Ni-He, als er weer eens iets niet werkte). Onze Gerry uit Australië blijft wel nog steeds onze favoriet, iets groter, iets praktischer (al kon Danny wel over veel ruwer terrein rijden).

Wel even opletten wat inclusief is bij het huren van een camper. Er is een hele lijst verzekeringen die de prijs van een huurwagen nagenoeg kunnen verdubbelen (schade aan auto, gravel, stormschade, …). Wij namen de basisverzekering + gravel (gezien we veel op niet-geasfalteerde stukken weg zouden rijden).

Kijk ook even na wat mag en niet mag, om extra kosten te vermijden: mag ik een rivier oversteken? Mogen we op de F-roads (niet-geasfalteerde wegen) rijden? Sommige F-roads zijn zelfs verboden voor alle huurwagens, zo bleek.

De laatste 3 dagen van ons verblijf schakelden we opnieuw over naar een auto (meerkost voor 3 extra dagen camper was exuberant): een Hyundai i20 die we Linda doopten. Linda had iets meer moeite met het bergop rijden en F-roads rijden zat er niet meer in, maar we zijn er overal mee geraakt. Goed zo, Linda!

Rondrijden in IJsland 

Voor mensen die een drukke E40 gewoon zijn, is de Ring Road (met nummer 1) een verademing. Toegegeven, in Reykjavik is het al wel eens wat drukker, maar dat is niets vergeleken met centrum Brussel – toch ook een hoofdstad – op een doordeweekse ochtend. Op de Ring Road was het vrij rustig. Geen idee of het met Corona te maken had, maar dit was alvast zeer aangenaam. De grote (lege) parkings doen ons vermoeden dat het hier wel drukker kan zijn.

Geen gekke bedoening hier trouwens. De meeste mensen houden zich braaf aan de regels (35, 50, 70 of 90 naargelang waar je rijdt). Geen wilde verhalen zoals in Jordanië dus.

Kamperen 

Online wordt de Camping Card aangeprezen voor 159€. Hiermee kan je (binnen het zomerseizoen) 28 nachten overnachten op de campings aangesloten bij de kaart. Door de waardedaling van de IJslandse Kroon, betaalden we echter maar 132€ (je betaalt de kaart in ISK).

Helaas. Voor ons was het geen succes. Het einde van het seizoen kwam er aan (15 september) en van onze 12 nachten konden we slechts 5 keer logeren met onze kaart. Verscheidene campings werden reeds vroegtijdig (corona, letterlijk geen volk) gesloten. Als je dan rekent dat een reguliere camping tussen de 7 en de 20 euro per persoon kost, dan reken je al snel uit dat er zeer weinig profijt uit gehaald hebben. Betekent dit dat de Camping Card een slecht idee is? Zeker niet, Tijdens de zomermaanden haal je dit er zeker uit (al ben je minder vrij in het kiezen van je campings).

Kamperen zelf hangt enorm af van waar je logeert. Campings gaan van ‘een tuinhuisje met een toilet’ tot ‘een restaurant met alles er op en er aan, inclusief warme douches’. Douches zijn niet altijd even warm (ook al betaal je hier extra voor bij). De ijsberenclub zou hier zijn gading wel vinden. Reserveren kan niet, op geen enkele camping. Het first come, first serve principe geldt overal.

De campings zelf waren extra rustig, vaak zelfs bijna helemaal verlaten. Maar altijd is er wel ergens een receptie en tegen het vallen van de avond sijpelden er altijd nog wel wat extra kampeerders binnen.

Onze persoonlijke favoriet was de camping in Skjoll, uiteraard die met het restaurant en de warme douches. De zelfgemaakte verse pizza’s zijn een aanrader.

Het verdict 

Met een gewone auto kom je niet op alle plekken die je gezien wil hebben. Een 4×4 huren is du echt wel een must. Verhuurbedrijven zijn heel streng op waar je rijdt met je wagen, Beter die extra kosten vermijden en dus gewoon voor die stoere Dacia Duster gaan (IJsland rijdt er vol mee).

Zouden we opnieuw een camper huren? Achteraf gezien waarschijnlijk niet tijdens deze periode van het jaar (September). Het weer is te wisselvallig en koud en af en toe een echt bed kan wel eens deugd doen voor een man van om en bij de twee meter. Een iets comfortabelere camper kan wel wonderen doen uiteraard. IJsland is op zich niet zo groot en de hoofdwegen zijn goed onderhouden. Op de gravel- en F-roads is het al eens wat hobbeliger, maar dat hoort er bij.

IJsland met de 4×4? Doen! 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s