Warm water in IJsland

De naam “IJsland” doet vermoeden dat het land koud en kil is, maar er zijn behoorlijk wat warme plekjes met geothermische activiteit, pruttelende gaten, warme baden of zelfs rivieren. De meningen waren verdeeld: wat is nu de mooiste plek om in dat water te gaan dobberen?

Disclaimer: Er is zoveel keuze en diversiteit dat het moeilijk is om te beslissen welke nu echt de leukste/beste is. Er zijn dus niet echt winnaars of verliezers.

Disclaimer 2: Wij bezochten IJsland gedurend de Coronaperiode, waar het land zware quarantaine regels oplegde aan de toeristen. Dit resulteerde in een extreem kleine groep toeristen ter plaatste en meer plek voor ons.

Een kleine greep uit het aanbod …

Blue Lagoon

 • Prijs: afhankelijk van het uur en de periode wil dat al wel eens variëren. wij betaalden 43€ per persoon (inclusief: handdoeken, drankje, silica-masker). In het echte hoogseizoen lopen de prijzen op tot het dubbele of meer.
 • Locatie: Laten we eerlijk zijn, de Blue Lagoon is dan wel de bekendste, maar het is tegelijk ook de minst sexy locatie. Even de verkeerde kant opkijken en je kijkt tegen de fabrieken aan. Wel gemakkelijk bereikbaar vanuit Reykjavik en Keflavik.
 • Review: Een hele hoop websites waarschuwden ons om op voorhand te boeken, weken of maanden zelf. De grootte van de infrastructuur deed ons ook vermoeden dat deze plek soms grote hoeveelheden toeristen ontvangt. Nu boekten we echter twee dagen op voorhand (verplicht) zonder problemen en was het verbazend kalm in de verschillende baden. Het gratis drankje en het silica-masker waren leuke extra’s, maar het leukst was toch dat we er quasi alleen waren.

Myvatn Nature Baths

 • Prijs: om en bij de 35€ (5.500 ISK). Inclusief is warm water en een douche, handdoeken en dergelijke dien je zelf mee te brengen of bij te betalen voor de extra service.
 • Locatie: In Myvatn met alvast een veel mooier uitzicht vergeleken met de Blue Lagoon.
 • Review: Waar je in de Blue Lagoon het water gewoon inwandelt vanuit het hoofdgebouw, moet je hier een aantal ijskoude meters overbruggen (10 seconden bevriezen in ons geval) vooraleer je in het water zit. De baden zijn relatief klein en minder spectaculair, maar lijken authentieker (ook deze zijn echter aangelegd). Ook hier is het aantal toeristen laag en lijken er meer locals in het water te zitten.

Vök Baths

 • Prijs: om en bij de 32€ (5.000 ISK). Idem aan de Myvatn Nature Baths dien je hier alles zelf te voorzien of bij te betalen.
 • Locatie: Dit is zonder twijfelen de mooiste locatie. Het splinternieuwe gebouw lijkt te verdwijnen in de natuur. Je vindt de baden vlakbij Egilstadir aan een afslag van de Ring Road.
 • Review: Deze baden zijn aangelegd en men heeft niet geprobeerd dit te verdoezelen (zoals bij de Blue Lagoon / Myvatn Nature Baths), maar de setting is zo perfect dat dit er allemaal niet toe doet. De drie baden (met oplopende temperatuur) liggen mooi naast elkaar als een soort infinity pool naar het meer dat er naast ligt. Het meer zelf is ook in de prijs inbegrepen, maar net dat ietsje frisser natuurlijk (redelijk wat ijsberen in IJsland, inclusief Anneke). Deze baden zijn onze absolute favoriet.

Seljavallalaug Swimming Pool

 • Prijs: Helemaal gratis. Wel alles zelf voorzien uiteraard.
 • Locatie: In the middle of nowhere. Google Maps: 63.5655° N, 19.6079° W
 • Review: Het oudste zwembad van IJsland, met warm water (het water is niet zo warm als in de andere hot springs omdat dit zwembad ‘aangevuld’ wordt met water uit een hot spring en niet gewoon de hot spring zelf is). Gelegen in het midden van de natuur en enkel te voet te bereiken. Verwacht geen zwembad met faciliteiten. Op je blote voeten rondlopen aan het zwembad is pure horror (Fotograaf van dienst Jonas kan er van meespreken) en de ‘kleedhokjes’ zijn vies en vuil. Toch heeft deze plaats iets magisch. Een groot deel van de tijd hadden we het hele zwembad voor ons. Dat gecombineerd met het feit dat je in het midden van de natuur zit, in een zwembad met water van om en bij de 30-35°c, is fantastisch.

Reykjadalur Hot Spring Thermal River

 • Prijs: Helemaal gratis, je moet er enkel een stevige wandeling voor overhebben.
 • Locatie: Naast het stadje Hveragerði. Parkeren om de daarvoor voorziene parking (er werd een nieuwe faciliteit met toiletten gebouwd) en een wandeling van een dikke 3 kilometer de ‘bergen’ in. Vrij pittig en quasi de hele tijd bergop.
 • Review: Na de wandeling kom je aan bij een houten pad dat naast de rivier loopt. Er zijn niet echt voorzieningen buiten wat wanden waar je jezelf kan achter verschuilen. Hoe hoger je gaat op het pad (het hele pad is enkele honderden meters lang), hoe dichter je bij de bron komt, hoe warmer het water is. Het is een beetje een raar zicht, een hoopje toeristen die naast en echter elkaar zitten in een ondiep riviertje, maar leuk was het wel. Ook hier was het vrij rustig omdat het nog zo vroeg was. We hadden de rivier zelfs even voor onszelf. Eenmaal we echter terug de berg afdaalden, kwam er een massa de berg opgewandeld en moet het bovenaan serieus druk geworden zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s