De opdracht om tien lokale nagerechtjes/snacks te proeven is me op het lijf geschreven. Desserts zijn namelijk de enige echte interessante gang op restaurant. Mijn liefde voor desserts gaat zelfs zo ver dat ik er een aparte maag voor heb. Figuurlijk dan. Geloof mij maar: ik kan àl-tijd dessert eten. Onderstaande beoordeling van tien plaatselijke zoetigheden kan je dan ook beschouwen als een expert-visie.
AUSTRALIË
1. Sprinkles
In Australië kappen ze sprinkles op alles. Cake, brownie, croissants, brood. Yup, brood. Om deel uit te maken van de locals proefden we dus een brownie met gekleurde hagelslag. Ik ben een grote fan van sprinkles. Ze zijn kleurrijk, ze zijn suikerig en ze zijn zo ongezond dat ze politiek incorrect zijn.
Officieel verdict: 4/5 – de sprinkles waren the bomb, maar de brownie was middelmatig.

2. Golden Gaytime
Magnum heeft z’n marktaandeel in Australië volledig verloren aan Connoisseur en Golden Gaytime. Hoewel Connoisseur ook best lekker is, wil ik even specifiek focussen op Golden Gaytime. De naam. De smaak. De varianten. Alles klopt.
Officieel verdict: 6/5 – Ola moet dit product ASAP lanceren in België.

INDONESIË
3. Klepon
Rijstballetjes gevuld met suiker en gehuld in kokosnoot. Onze eerste klepon kregen we aangeboden van een jonge gids. Haar jeudig enthousiasme werkte aanstekelijken de klepon was een aangename comfort food tijdens een regenachtige dag.
Officieel verdict: 3,5/5 – Lekker en best nog redelijk gezond.

4. Indonesische wafels
Ondanks de vele voedselschandelen in België zou het FAVV steil achterovervallen van de hygiëne van het doorsnee wafelkraam in Indonesië. Maar het resultaat mocht er wel zijn. Beste dessert van Indonesië.
Officieel verdict: 5/5 – Met vulling enal! Kei lekker!

5. Nog meer kokosnoot en suiker
Streetfood is big business in Azië en ze zijn er verzot van straatverkopers die er zoetigheden verkopen. Jammer genoeg voor ons bleken de zoetigheden nogal vaak een variant van hetzelfde: rijst, suiker en kokosnoot. Maar wel mooi om te zien.
Officieel verdict: 3/5 – De kokosnoot, rijst en suiker begint te vervelen.


MALEISIË
6. Durian ijs
Ik wou het per se geprobeerd hebben: durian. Durian is een grote vrucht die enorm stinkt en daarom in heel wat Aziatische landen verboden is in hotels en openbare gebouwen. In Penang kochten Jonas en ik een potje durian-ijs en ontspon zich een ondenkbaar scenario: voor het eerst – en hopelijk laatst – in mijn leven at ik mijn ijs niet op.
Officieel verdict: 0/5 – Durian is de rode biet van Azië: alle gezondheidsfreaks zijn er zot van, maar we weten allemaal dat het op geen bal trekt.

7. Dragonball
Penang is de food capital van Maleisië dus moesten we het ijs wel een tweede kans geven. Deze keer in de vorm van een dragonbal: een gekleurde bal ijs (letterlijk ijs) met daarin noten en roomijs. Op te eten met behulp van een stok en een gebrek aan gène – dit is niet elegant aan te pakken.
Officieel verdict: 2/5 – Het moest het toch vooral van z’n looks hebben en wat minder van z’n smaak.


MYANMAR
8. TAMARIND FLAKES
Typisch voor de Bagan area: deze zoetigheden worden vaak aangeboden na een maaltijd, bij het afrekenen. Zoals de naam zegt zijn het tamarindevlokken met een suikerlaagje. Ze worden verpakt aangeboden en per verpakking zitten er een vijf-tal vlokken ter grote van een klein muntstuk.
Officieel verdict: 3/5 – Lekker, uniek, maar écht missen ga ik ze niet doen (de typisch Birmaanse tealeaf salad daarentegen mis ik wel, maar dat is geen dessert).

CAMBODJA
9. Coconut cookies
GIGANTISCHE koeken gemaakt van kokosnoot en suiker? Ja, graag!
Officieel verdict: 5/5 – Will miss these.

VIETNAM
10. Bahn mi & egg coffee
In Hanoi volgden we een food tour. In totaal deden we een zevental restaurants aan: vijf maaltijden en twee desserts. Toen we bij het dessert-gedeelte kwamen, waren we dan ook al volledig volgepropt. Groot was dan ook mijn verbazing toen het ‘kleine dessert’ een belegen stokbrood van 20 cm bleek te zijn. We kregen er dan typisch Vietnamese egg coffee bij. Hoewel ik nooit koffie drink, ging na vijf gangen de koffie toch beter binnen dan het brood. Moest koffie overal egg coffee zijn dan zou ik misschien zelfs de obsessie kunnen begrijpen.
Officieel verdict: 2/5 – EEN VOLLEDIG BELEGD BROOD ALS DESSERT?! ARE YOU KIDDING ME?!
11. Sticky rice met kokosnootijs
Het laatste dessert van de foodtour: zoete rijst met kokosnootijs.
Officieel verdict: 3/5 – Beter dan het broodje, maar eerlijk…Na al die maanden rijst en kokosnoot is alles dat geen chocolade is het woord ‘dessert’ niet meer waard.

TAIWAN
12. Schattige koekjes
In Taiwan is alles schattig: schattige animaties op politievoertuigen, getekende mannetjes vrolijken brandweerwagens op en zandkoekjes zijn hier enkel beschikbaar in panda- of giraf-vorm.
Officieel verdict: 4/5 – Een koek die er schattig uitziet met een milimeterdikke laag suiker? Yes, please!
13. Schattig over-the-top ijs
Een ijszaak binnenstappen en buitenkomen met een pot ijs die doet denken aan een kunstwerk uit het Louvre? Daily business in Taiwan.
Officiaal verdict: 2,5/5 – Presentatie absoluut top, grote fan van het concept, maar als je ijszaak zeventig (!) smaken heeft dan zou er voor vanille, stracciatella of hazelnoot toch plaats moeten zijn. Hell, zelfs de alomtegenwoordige kokosnoot had verstek gegeven. Waren wel van de partij: tig exotische fruitsmaken en theesmaken. Als ik fruit en thee wil dan… nu ja, eet ik wel gewoon stukken fruit met thee.

En over het algemeen kan ik België geruststellen: de beste chocolade in Azië wordt geproduceerd in Singapore of Maleisië en behaalt zowat het niveau van de slechtste chocolade die ik in België gegeten heb. Onze exportmarkt is veilig.