Another brick in the wall, maar dan anders

on

Grote stap in het EsteVan-verhaal: we hebben wanden! Of beter gezegd: we hebben 70% van de wanden! En in academische termen is dat toch wel een onderscheiding waard, dus een klein vreugdesprongetje mag gemaakt worden.

Muren. Wanden. Afscheidingen. Wallen. Schutting. Volgens synoniemen.net zelfs ‘murik’, maar ik denk dat de site de bal daar misslaat. Bon, u begrijpt me wel: de leefruimte van onze DIY camper is nu voor zo’n 70% omwald door houten wanden.

Hoe hebben we dat klaargespeeld? U leest het hier, zenuwinzinking per zenuwinzinking.

Zenuwinzinking één: het kip of het ei?

Wat was er eerst? De elektriciteit of de wand? Wat was er eerst? De wand of de meubels? Wat was er eerst? De verf of de plaatsing?

Compleet tuureluurs werd ik ervan. Al vanaf dag één droomde ik van wanden, om tot de constatie te komen dat wanden echt way down the path zijn. En hoe verder je van het padje bent, hoe meer vragen je je stelt over je wanden.

 • Zitten alle gaten in de buitenmuren? Check.
 • Zijn alle binnenmuren geïsoleerd? Check.
 • Zijn alle elektriciteitskabels getrokken? NEEN. Of zo voelde het toch, het kostte ons 27 jaar om de elektriciteit te voorzien in EsteVan. En zo lang de elektriciteit er niet was: geen wanden.

Toen het elektriciteitsprobleem (bijna) opgelost was, was het moment door voor onze allereerste wand. En dan riep zowat heel de camper conversion community dat je je wanden past moest verven als ze in de van stonden. Dus dacht ik: ‘YOLO, ik doe het wel op voorhand al’. Ik heb namelijk één ding ontdekt over die community: ofwel zit ze vol professionele vakmannen ofwel zit ze vol Photoshoppers. Niemand krijgt zo perfect een wagen vol vreemde hoeken en bochten afgewerkt. En al zeker niet iemand die in haar leven al vijf keer gezworen heeft nooit nog te verven. Daarom een snelle beslissing: verven zonder obstakels > verven met obstakels.

Zenuwinzinking twee: is mijn kader niet te dik in deze van?

Je denkt: een wand plaatsen, da’s gemakkelijk. Ik maak die vast aan het houten frame et voilà: un mur.

Nope.

Je moet zeven miljoen zaken afmeten, je moet frames maken voor je ramen die vlotjes meer dan tien centimeter dieper liggen dan je houten frame waar alles aan vastgemaakt moet worden. En dan moet je een tsunami aan informatie verwerken waarin ombouwers je op het hart drukken dat je elke centimeter moet gebruiken en dat je dus al je vernuft moet inzetten om die tien centimeter niet kwijt te spelen. Wel sorry Frank, maar als ik het vernuft had om hier oplossingen voor te vinden dan was ik nu wel ingenieur geweest en de laatste keer dat ik mijn LinkedIn-pagina opende stond er toch wel iets heel anders dan ‘bouwkundige’ bij mijn jobomschrijving. Helaas voor mij, maar een grote overwinning voor elke preventieadviseur in de bouw.

Dat afmeten is overigens ook ‘een dingetje’, zoals mijn Nederlandse collega’s het benoemen wanneer iets ‘dik kak’ is. Omdat je beter te weinig afsnijdt dan te veel, moet je ontzettend vaak passen en herpassen. Tot je het beu bent en vervolgens veuls te veul eraf snijdt. Laten we zeggen dat we in het afwerkingsdepartement nog wat werk zullen hebben.

Zenuwinzinking drie: I want it painted anything but black

En dan de stap waarvan iedereen zegt ‘ja, maar, dat kan je echt zelf, verven’.

Ik heb blijkbaar ergens in mijn adolescentie de vergadering gemist waarin iedereen leerde verven, want ik kan dat niét. Intussen heb ik uit mijn falen al enkele héél belangrijke zaken geleerd, waardoor ik nu altijd elke stap rigoureus volg: (1) schuren, (2) afstoffen, (3) primeren, (4) schuren, (5) afstoffen, (6) eerste laag verf, (7) schuren, (8) afstoffen, (9) tweede laag verf, etc.

Al die stappen doorloop je om toch elke vijf millimeter pluis van je verfrol te verliezen en om toch – ondanks verflaag 27 – nog steeds de lijnen te zien van je verfrol.

Aan alle vrienden die hadden gehoopt mij in te zetten tijdens hun renovatietrajecten: verven, ik doe het volgens alle regels, maar verwacht u toch aan een abstract geverfde pluismuur.

Onze do’s and don’ts:

Wat we zeker opnieuw zouden doen:

 • We zijn tevreden van onze wanden zelf, dus die zouden we opnieuw kopen.
 • We zijn ook tevreden van onze verf: een wit met een subtiele groentint in. Dit omdat we een deel van de meubels in die groentint zullen verven. Iedereen die nu flashbacks heeft aan mijn flashy groene stoelen en muren in Kessel-Lo: nee, ik heb van mijn fouten geleerd. Ik heb overigens ook het woord ‘subtiliteit’ eens opgezocht in het woordenboek. Was interessant.

Wat we zeker niet opnieuw zouden doen:

 • Als we meer kennis en kunde hadden, zouden we wel proberen om minder ruimte te verliezen in onze wanden. Uiteindelijk zijn we toch minimaal twintig centimer kwijtgespeeld en in zo’n kleine ruimte is dat jammer. Nu, wij hadden de keuze tussen twintig centimeter winnen of onze mentale gezondheid bewaren. Als je een betere klusser bent dan sta je allicht niet voor die keuze.
 • Professioneel materiaal had hier wel geholpen. Het is echt supermoeilijk om een rechte lijn te snijden met een decoupeerzaag. Iedere maloot die dit wel kan, mag nu gewoon zwijgen en zichzelf een schouderklop geven, maar mij vooral gerust laten.

Materiaallijst:

 • Houten wanden 3,6mm multiplex
 • Decoupeerzaag
 • Gatenzaag
 • Potlood
 • Meetinstrument
 • Schuurmachine
 • Stofdoek
 • Behangerstape
 • Primer
 • Verf
 • Verfborstel
 • Verfrol
 • Plamuur

Tijdsindicatie- en kosten

Ben je zelf van plan een campervan om te bouwen? Dan vind je het misschien wel interessant om te weten hoeveel deze stappen ons gekost hebben qua tijd en geld. We kunnen hier natuurlijk enkel een richting geven; de uiteindelijke kosten zullen altijd afhangen van de staat van jouw eigen bestelbus.

Tijdsbesteding

Met twee personen, om en bij …

 • Snijden wanden en maken gaten: 8u (x2)
 • Primer wanden: 1,5u (x2) + droogtijd 12u
 • Verf laag 1: 1,5u (x2) + droogtijd* overschilderbaar 2u**
 • Verf laag 2: 1,5u (x2) + droogtijd* voor plaatsing 7u**
 • Plamuur: 0,5u (x2) + droogtijd* tot overschilderen 4u**

*Droogtijden zijn afhankelijk van je verf, dus check je eigen droogtijden.
**Gevoelstijd: 7 jaar.

Kosten (afgerond):

 • Wanden: €85
 • Primer 2,5L: € 20
 • Verf 2,5L: €120
 • Borstels en toebehoren: €20
 • Plamuur: €8
 • Gatenzagenset: € 1 miljoen miljard – of zo lijkt het toch aangezien elk gat ter wereld een andere afmeting en dus een andere gatenzaag nodig heeft.

Gerelateerde artikels

Ontdek alles over ons DIY camper verhaal via deze link: https://aufwiedersehengoodbye.com/category/blogs/diy-camper/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s