Unesco in Wortel

Wortel, we hadden er al wel eens van gehoord. Rare plaatsnaam, maar verder geen enkele aandacht aan geschonken. Tot plots …

… Ergens eind juli 2021 het bericht ons bereikt dat Wortel vanaf nu Cultureel Werelderfgoed is geworden op de lange lijst van Unesco. Dat moet je ons uiteraard geen twee keer zeggen. Enkele jaren geleden kochten we ons een dik boek van Unesco en kleven we van die kleine ronde stickertjes (die van “Bravo, goed gewerkt” in de lagere school) op elke bezienswaardigheid die we bezochten. Toegegeven, Wortel staat er dus niet in wegens te nieuw, maar we waren niet minder gemotiveerd natuurlijk.

Wortel bij Hoogstraten is heden ten dage vooral bekend als landloperskolonie. Vroeger was het landloper zijn verboden en vloog je er zelfs de gevangenis voor in. De gebouwen van de gevangenis hebben heel wat invullingen gehad de afgelopen decennia. Gevangenis dus, psychiatrische instelling en ook – zelfs tot nu – een woonplaats (geen gevangenis meer) voor de laatste overgebleven landlopers (ze zijn nog met twee). Elke landloper had een nummer, geen naam. Dit wordt ook pijnlijk duidelijk op de begraafplaats waar sommige grafzerken enkel een nummer vermelden.

Er zijn tientallen mogelijke wandelroutes die je kan volgen. Allen beginnen ze aan “De Klapekster” (toilet, drankje, versnaperingen). De parking is ruim genoeg voor auto’s, campers en grote bussen (bij ons was deze niet eens 50% gevuld. Hebben mensen dan echt geen interesse voor Unesco werelderfgoed?)


  • Start/Einde: Natuurpunt Markvallei – De Klapekser
  • Lengte: Onze wandeling was ongeveer 13 kilometer
  • Duur: 3-4 uur.
  • Hoogtemeters: Amper (afhankelijk van Strava versus Wikiloc 13 tot 35 meter)
  • Niveau: Gemakkelijk
  • Drukte: vrij rustig
  • Ondergrond: straten, bos and weidepaden (weinig slechte ondergrond)
  • Markering: 1 – 18 – 17 – 16 – 21 – 22 – 23 – 24 – 12 – 10 – 9 – 7 -30 – 27 – 68 – 69 – 76 – 6 – 62 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1 (u raadt het al: knooppunten!)
  • Wikiloc-link en GPX: LINK

Officieel heet deze wandeling ‘Gevangen tussen grens en groen‘ en het was zowaar de wandeling van het jaar in 2013. We stappen inderdaad ook een klein stukje door Nederland. Je merkt het aan de andere knooppuntbordjes.

Onze Score:

Het gebeurt niet veel, maar deze wandeling krijgt toch wel de volle 5 sterren. Mooi, divers, goed aangeduid (en Unesco natuurlijk).

Waardering: 5 uit 5.

Deze wandeling zelf ook gewandeld? Geef hieronder je feedback!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s