Rondje Reykjavik.

In totaal zaten we meer dan een week in en rond Reykjavik. Een groot deel daarvan was uiteraard binnen de vier muren van ons quarantaine-appartement, maar toch hebben we de stad een beetje kunnen ontdekken.

We ontdekten dat de plaatselijke Deliveroo (aha.is) tegen een rijkelijke vergoeding eten tot bij het appartement kon krijgen (restaurants en warenhuis), maar dat het eten op restaurant toch nog altijd net iets leuker (en lekkerder is). 3 restaurants werden gewikt, gewogen en positief bevonden:

  • Messin Restaurant: een visrestaurant, waar je heerlijke vispannetjes kan eten (letterlijk geserveerd in de pan). Zeer snelle en goede service en goede prijs/kwaliteit.
  • Reykjavik Kitchen: een familierestaurant met een gevarieerde kaart (vis en vlees).
  • Sushi Social: het meest hippe restaurant van de drie. Sushi en andere overheerlijke gerechten (en een overdreven groot dessert om te eindigen). Zeer lekker, maar ook wel prijzig. Reserveren aangeraden, zelfs tijdens minder drukke toeristische periodes.

Uiteraard is er meer dan gewoon eten en drinken. Het voordeel is dat je Reykjavik perfect te voet te bezoeken is. De stad en het centrum zijn op zich vrij klein en met brede voetpaden en stukken autovrije zone, is het wel gezellig wandelen. Wat meteen opvalt is de grote hoeveelheid Street art die her en der verspreid is. Het maakt de stad hip en trendy en automatisch ga je op zoek naar andere (grote werken).

In de categorie ‘gebouwen/zaken die er toch wel even uitspringen’ hebben we:

  • Hallgrímskirkja, de grote kerk die je van quasi overal in en rond Reykjavik zien. Geen traditionele vormen hier. Modern denk je dan, tot je weet waarom ze er zo uit ziet (Spoiler: Basaltzuilen, vulkanen, lava, Google: ‘Studlagil’)
  • Harpa: het muziek- en congrescentrum, genoemd naar het muziekinstrument, de harp. Groots in omvang, leuk om ’s avonds naar te kijken (Spoiler: lichtshow!)
  • Perlan: watertorens hoeven niet saai te zijn. Deze komt wel heel prominent in beeld, temeer omdat het heden ten dage ook dienst doet als winkelcentrum, bioscoop en uitzicht (tegen betaling) over de stad (enkel de buitenkant gezien, dus over de binnenkant kunnen we niet oordelen!)
  • The Sun Voyager: een kunstwerk in de vorm van een boot, een ode aan de zon.
  • Icelandic Phallological Museum: misschien wat buiten categorie en door de beperkte openingsuren (covid) niet kunnen bezoeken, maar een museum dat meer dan 280 penissen op sterk water heeft staan, dat moet je toch bezoeken? Eigenlijk wel he?

En ja, dan is het nog het deeltje ‘nightlife’ waar Reyjkavik om bekend staat. Wij zijn niet zo’n nachtuilen (al spreek ik – Jonas – dan wel vooral voor mezelf), dus daar hebben we maar weinig van gemerkt. Reykjavik leek door het hele covid-gebeuren nogal uitgestorven na de reguliere sluitingstijden.

En in de buurt, nog iets te doen?

Iedereen die wat tijd (en geld) op overschot heeft (of gewoon een Instagram-influencer is), brengt wel een bezoekje aan de Blue Lagoon. Dit zijn de meest populaire warmwaterbaden in Ijsland. Wij vonden dit een aanrader en aangename ervaring, maar dat had vooral te maken met het ontbreken van andere toeristen. Boek deze activiteit best weken/maanden op voorhand tijdens drukke periodes (Juni – Augustus).

Het Noorderlicht zelf zal je niet spotten in Reykjavik, gezien je daar best niet te veel lichtvervuiling voor hebt. Even een half uurtje verder rijden en je hebt de optie om in quasi volledige duisternis te zitten. Daarna is het gewoon geduld hebben uiteraard. Veel geduld in sommige gevallen (en dan moet het er uiteindelijk nog komen).

Reykjavik is de start en einde van de ‘Golden Circle’. Technisch gezien kan je deze op één dag doen, als je maar op tijd vertrekt ’s morgens. Aan te raden is om natuurlijk je tijd te nemen en af en toe eens uit te stappen.

Op een paar kilometer van Reykjavik ligt Mount Esjan, die je kan beklimmen. Toen wij bij de berg aankwamen, was hij echter nergens te bespeuren omwille van een hele hoop mist. We hebben deze dus even overgeslagen.

En nog iets? Overal willen mensen je overtuigen om paard te gaan rijden in de natuur (op een authentiek IJslands paard!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s